Openingsavond Go Short Film Festival Nijmegen

| Luus Veeken

Veel mensen op de been op Mariënburg, woensdagavond 11 april. Allemaal voor de opening van kortefilmfestival Go Short, dat inmiddels alweer voor de tiende keer wordt georganiseerd. Zelfs LUX was te klein. Daarom is er naar buiten uitgebouwd, met tenten, installaties en een terras compleet met ballenbak.

Go Short heeft een jong en internationaal karakter. Dat merk je ook wanneer je tussen het publiek staat en zit: er wordt veel Engels gesproken en veel mensen hebben de dertig nog niet bereikt. Niet verwonderlijk, want jongeren kijken relatief veel via online media: Facebook, Vimeo, Youtube. Dat zijn ook vaak korte films of filmpjes. Daarbij komt dat de makers van de korte films die op het festival worden vertoond meer dan eens zelf deel uitmaken van de jongere generatie. De korte films snijden veel onderwerpen aan die passen binnen de jongerencultuur. Inventief en vernieuwend zijn sleutelwoorden voor de films die op de openingsavond werden vertoond.

De hele film bij de les

Na de officiële opening door festivaldirecteur Kirsten Ruber is het tijd voor een van de reeksen korte films. Hierin wordt onder andere Mayday op het grote doek geprojecteerd. In de film ziet een man zijn appartementje volstromen met bezoekers. Het kost hem moeite iedereen een zitplaats te bezorgen. Geen nood, ook op een plantentafeltje of tv-tafel kan je zitten. Je hebt als kijker geen idee waarom de mensen zijn gekomen. Dan komt de aap uit de mouw, de toegestroomde mensen zijn niet blij en keren zich tegen de organisator en hun medebezoekers. Een grappige en tegelijkertijd wrange film.

Een andere korte film die we te zien krijgen is Gaze. We volgen een vrouw die ‘s avonds na haar werk met de bus naar huis gaat. Ze ziet dat een medepassagier beroofd wordt van zijn portemonnee en waarschuwt hem. De dief wordt de bus uitgezet, maar komt wat later op een brommer telkens dreigend langszij. De angst van de vrouw wanneer ze na de busrit haar weg door de stille straten vervolgt is voelbaar. Het publiek haalt opgelucht adem wanneer ze eindelijk haar huis bereikt.

Het leuke van korte films is dat de spanningsboog de hele film duurt. Je wordt als bezoeker voortdurend bij de les gehouden. De films van de openingsavond slaagden daar uitstekend in.


 

VR – beloftevol

Intrigerend is de cirkelvormige witte tent op Mariënburg, vernoemd naar het Russische ruimtestation MIR. Het blijkt een 360-graden Virtual Reality-bioscoop. In de tent staat een batterij draaistoeltjes klaar, met VR-brillen en koptelefoons op iedere stoel. Het programma ‘First Look’ laat bezoekers kennismaken met VR-films van internationale filmfestivals. Virtual Reality staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar het gevoel dat je soms bekruipt – in een zwembad terecht komen, in een kelder vallen, bedreigd worden met een steen – heeft voor de kijker bepaald een hoog realiteitsgehalte. Onwillekeurig duik je weg om een obstakel te ontwijken. Het belooft wat voor de toekomst.

Uitgevouwen

De belevingswereld van VR- films is relatief nieuw en onbekend. Op Mariënburg kan je daarom ook de video-installatie bezoeken die een brug slaat tussen de traditionele en de VR- film. Artez-student Arthur Duindam vouwt bolvormige VR-films op verschillende manieren uit tot platte projecties. Een beetje zoals dat ook gebeurt bij kaartprojecties van de aarde. De video-installatie is interactief, als bezoeker kun je zelf door de bolprojecties navigeren. Zeker bezoeken!

Het festival duurt nog tot en met zondag 15 april.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk