Nijmeegse filmmaker Harko Wubs: “Met film kun je een ander kader op de wereld plaatsen”

| Hedwig Sinnema

Wie zijn de Nijmeegse makers? Harko Wubs is een van de velen die de cultuurstad kent. Als filmmaker heeft hij al meerdere korte films op zijn naam staan: projecten die hij van begin tot eind zelf in handen heeft. IntoNijmegen ging bij hem langs voor gesprek over zijn werk, zijn connectie met Nijmegen en zijn toekomstplannen.

Van het noorden naar Nijmegen

Harko’s kantoor zit midden in het centrum, in hetzelfde pand als onder andere café en club De Onderbroek. Oorspronkelijk komt hij uit het noorden, om uiteindelijk een opleiding film aan de AKV St. Joost in Breda te volgen. “Toen ik bijna afstudeerde, dacht ik na over waar ik hierna heen wilde gaan. Ik speelde in Nijmegen in een band en bij twee leden van die band kwam een kamer vrij waar ik ben gaan kijken. Toen stond ik bij het Valkhof en zag ik de Ooij en dacht ik: ja, hier wil ik wel wonen.” Dat is nu ruim tien jaar geleden, en Harko is niet meer weggegaan.

Een award per post

Zijn portfolio van eigen werk bestaat uit vijf korte films, die allemaal internationaal vertoond en geprezen zijn. Zo ontving zijn laatste film The Human vier verschillende awards op internationale filmfestivals. Eén van deze prijzen, van het Belgische Festival Internationale Nature Namur, laat Harko zien: hij heeft hem eerder die week per post ontvangen. Hij was van plan om naar het festival te gaan, maar vanwege de maatregelen in België en Nederland kon dat bezoek niet doorgaan. Corona heeft ook invloed op zijn producties: “Voor de productie van mijn nieuwe korte film heb ik uitstel moeten aanvragen.”

De grenzen van Nijmegen

Harko maakt ook films in opdracht, maar richt zich in eerste plaats op zijn eigen, korte films. “Die bedenk ik allemaal zelf. Ze komen voort uit mijn visie op de wereld, uit mijn eigen koker. De thematiek komt als het ware vanzelf: dat is iets waar ik me veel mee bezig houdt en belangrijk vindt. Vaak zijn dat grote thema’s. Zo gaat de film Wegen over grenzen, en de kunstmatigheid ervan.”

Het onderwerp van deze film is Nijmegen: “Deze film heb ik in samenwerking met professor Henk van Houtum van de Radboud Universiteit gemaakt. Ik heb allemaal Nijmegenaren gevolgd, hun wegen en de lijnen die dat achterlaat. Daardoor ontstaat een stadsplattegrond op basis van het dagelijks leven van mensen, op basis van hun emoties en hun bewegingen: het werkelijke leven. We zijn eigenlijk gewend om altijd maar te kijken naar de grenzen en vaste patronen, maar die zeggen niks over ons echte leven. Dus dat vond ik een mooie manier om met grensproblematiek bezig te zijn.”

Films vanuit een eigen visie

Harko behandelt dus vaak grote thema’s in zijn korte films en wil daarmee mensen een andere kijk op de wereld geven. “In mijn films is er vaak een soort helikoptervisie, waardoor je zaken op een totaal andere manier kunt bekijken. Ze zijn observerend. Ze zijn nooit heel direct een oproep, of van zichzelf heel activistisch. Maar met film kun je een ander kader op de wereld plaatsen. En als dat leidt tot handelen, dan is dat wel mooi.”

Zo’n filmproject voert Harko grotendeels zelf uit. Van financiering, tot het schrijven van een script tot productie en het inzenden naar filmfestivals. Op de vraag waar hij het meest trots op is, antwoordt hij dan ook: “In principe alle films die ik zelf gemaakt heb. Als ik ze terugkijk, zie ik altijd dingen die beter hadden gekund. Maar het feit dat ze er zijn, dat ik ze van begin tot eind heb gemaakt en dat ze internationaal worden vertoond, daar ben ik trots op.”

Toekomstplannen

Is er na een aantal korte films ook de wens om nog eens een langere film te maken? “Vroeger toen ik begon wel, maar nu is dat geen doel op zich meer,” zegt Harko. “Als ik een idee heb die zich daar goed voor leent, dan hoop ik natuurlijk wel dat ik dat kan maken. Maar veel van mijn ideeën zijn toch geschikter voor korte films.”

In plaats van een lange film, wil hij in de toekomst graag de korte films die nu nog in zijn hoofd zitten, verder uitwerken. Naast zijn huidige project voor een nieuwe korte film, wil hij ook graag een online serie maken, bijvoorbeeld voor op YouTube. “Die zal gaan over klimaatactivisme, en het bieden van een soort handelsperspectief voor jongeren. Vaak stopt het bij bewust leven: vegetarisch eten, korter douchen, zulke dingen. Maar er is natuurlijk veel meer te doen, ook buiten je privéleven en het lijkt me leuk om daar een serie over te maken. Met tips, met mensen die zelf vertellen en erop uit gaan. Om te laten zien dat het ook gewoon leuk kan zijn om er actief mee bezig te zijn, dat je lol kan maken tijdens het actievoeren.”

Benieuwd naar Harko’s films? Je kan de films Wegen, Dit is hoe een land onstond en Das war das lustige Leben gratis bekijken op Cinetree.nl.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk