Kamilla in Nimma: het eerste kinderboek over de Nijmeegse Vierdaagse

| Tess Klifman

Het is een zonnige namiddag. Na een aantal wisselvallige weken wordt nu eindelijk de zomer voelbaar. En als de zomer in de lucht hangt, dan gaan de gedachten van menig Nijmegenaar al snel uit naar de naderende Vierdaagse en bijbehorende feesten. Voor Eva de Waal, geboren in Nijmegen, is de editie van dit jaar extra bijzonder. Sinds 13 juni ligt namelijk haar eerste kinderboek 'Kamilla in Nimma' in de schappen. Drie keer raden om welk thema het boek draait…

Hoe kwam je op het idee voor Kamilla in Nimma?

"In 2020 kwam een droom van me uit. Ik mocht voor een aantal maanden naar Parijs om daar mijn master af te ronden. Net als Nijmegen is Parijs een stad naar mijn hart. Ik kom daar zó graag! En ik dacht toen: 'alles wat ik hier ervaar, wil ik vastleggen, want ik wil dit zo lang mogelijk onthouden.' Ik hou ontzettend van tekenen, dus zo kwam het dat ik de stad ben gaan tekenen. De hoogtepunten, maar ook de kleine ervaringen zoals koffiedrinken in mijn favoriete koffiebarretje. Die tekeningen vormden uiteindelijk een boek vol herinneringen om te koesteren. Eenmaal terug in Nederland liet ik ze natuurlijk aan iedereen zien. Toen merkte ik dat veel mensen er wel enthousiast van werden."

"Nu heb ik eigenlijk altijd al gedacht dat ik ooit een boek zou willen maken. Dus toen ik zo met dat tekenen bezig was, dacht ik: 'waarom maak ik geen kinderboek over Nijmegen, om kinderen meer over de stad te leren? Aan de hand van mijn eigen tekst en illustraties?' Ik vind kinderboeken namelijk prachtig. Ik heb veel neefjes en nichtjes die ik vaak zie en al vanaf hun geboorte lees ik ze graag voor. Sindsdien ga ik, als ik een boekenwinkel binnenstap, altijd eerst naar de kinderboeken. Ook vind ik het heerlijk om kinderboeken cadeau te geven. De illustraties zijn zo fantasierijk, het is zo’n mooie manier voor kinderen om de wereld te leren kennen."

"Zelf een kinderboek maken vond ik zo’n leuke gedachte dat het idee zich steeds meer ging vormen. Ik begon na te denken over een hoofdpersoon. In kinderboeken zijn dat vaak dieren die allerlei avonturen beleven. Zou er ooit een dier in Nijmegen hebben gewoond, waarvan je dat niet zo snel verwacht?"

En dat was dus een kameel! Hoe zit dat precies?

"Op internet las ik dat Gelderse hertogen in 1405 in het huidige Valkhofpark een kameel als huisdier hadden. Als symbool van rijkdom. Naar verluidt droeg hij een groen hoofdkapje, speciaal voor hem gemaakt en een bijpassend geborduurd linnen kleed. Honderden liters haver werden opgeslagen om hem iedere dag te kunnen voeren. Verder was er niet veel over vastgelegd. Maar juist het feit dat er maar één klein alineaatje bestond over deze kameel, wakkerde mijn fantasie verder aan. Wat deed die kameel daar precies? Hoe zou hij het zelf hebben beleefd? En vooral, hoe zou het zijn als diezelfde kameel nu in de stad zou zijn? Want er is veel veranderd tussen 1405 en nu. Daarom heb ik het verhaal van de middeleeuwse kameel in Nijmegen direct aan het begin van het boek getekend. Darna gaat het over kameel Kamilla, die in deze tijd door Nijmegen wandelt. Of het dezelfde kameel is als toen, laat ik aan de verbeelding van de kinderen over."

Heb je jouw neefjes en nichtjes ook als testpanel ingezet tijdens het schrijven en tekenen?

"Ik heb het hen inderdaad wel een keer voorgelezen, maar niet om het boek te testen. Ik heb eigenlijk pas begin dit jaar tegen iedereen verteld waar ik aan werkte, terwijl ik er wel anderhalf jaar mee bezig was. Ik heb het dus lang voor me gehouden! Een stukje bescheidenheid, omdat ik nog niet wist of ik het echt zou kunnen uitbrengen. Al was ook wel heel lekker om er in mijn eigen bubbel aan te werken. Anders voel je toch vaak de druk van mensen om je heen die om de zoveel tijd vragen: 'Hoe gaat het met je boek?' en 'Is het al af?' Dus ik vond het wel fijn dat het helemaal mijn eigen proces was. Dat past wel bij mij. Toen ik het deelde, kon ik mensen ook daadwerkelijk meteen vertellen: 'ik heb een boek gemaakt en op 13 juni ligt het in de winkel.'"

En daarna was het dan zover: een boekpresentatie bij Dekker van de Vegt en een expositie in de Stevenskerk.

"Ja, dat was heel bijzonder. Dan hang je daar met je poster op het raam, tussen allemaal grote schrijvers. Op dat moment besefte ik wel: 'wauw, we gaan het echt doen.' Wat het extra bijzonder maakte was dat burgemeester Hubert Bruls erbij was. Schrijver Adriaan van Dis overhandigde hem het eerste exemplaar. Dat zij allebei hun middag hadden gereserveerd om hierbij te zijn, vond ik echt speciaal. Het was een heel feestelijke dag. Ook de expositie en tekenworkshop in de Stevenskerk waren erg leuk om te doen. In de Zuiderkapel hingen acht lijsten van Kamilla in Nimma. Alle canvassen samen vormden de Kamelenquiz: leuke vragen voor kinderen én volwassenen om Kamilla nog beter te leren kennen! Je zou denken dat kinderboeken alleen voor kinderen zijn, maar ik heb dit boek ook een beetje gemaakt voor volwassenen."

Hoe ga je deze Vierdaagseweek beleven?

"De aankomende Vierdaagse staat voor mij vooral in het teken van activiteiten rondom het boek. Zaterdag geef ik een tekenworkshop bij Fresca. Maandag bij De Kantine (dan neemt Kamilla dus alvast een kijkje bij de Via Gladiola). Donderdag sta ik op het Kidsplein om uit het boek voor te lezen aan kinderen, georganiseerd door de bibliotheek."

Heb je zelf ooit de Vierdaagse lopen? Of wil je dat nog een keer doen?

"Goeie vraag. Ik heb hem nooit gelopen. Ik hou wel heel erg van wandelen, maar dat is toch niet helemaal vergelijkbaar met het wandeltempo van de Vierdaagse. En de feesten waren tot nu toe altijd te leuk om te missen. In mijn vriendengroep hebben we wel vaak tegen elkaar gezegd: 'als we dertig worden, gaan we hem lopen.' En dat is volgend jaar… dus de kans bestaat dat we na de zomer gaan oefenen!

"Het is waanzinnig hoe populair deze wandeling is geworden door de jaren heen. Ik zie de bestellingen voor mijn boek dan ook uit heel Nederland komen – ik doe de verkoop namelijk in eigen beheer, dus ik breng ook zelf de pakketjes naar PostNL. Sommige mensen geven het aan zichzelf of aan anderen die de Vierdaagse lopen, als een soort wandelcadeau. Zo mooi om te merken, want ik ben zelf gewoon heel trots op mijn stad. Ik noem Nijmegen eigenlijk ook nooit Nijmegen, altijd Nimma. Ik hoop dat die trots overkomt in mijn tekeningen en dat anderen zich daar ook in herkennen."

Voor elk boek dat je verkoopt gaat een euro naar het onderzoeksfonds voor de botziekte HME-MO. Hoe zit dat?

"Klopt! Voor kamelen is het fijn dat ze die twee bulten hebben, maar er bestaat ook een zeldzame erfelijke botaandoening, HME-MO, waarbij mensen botvergroeiingen hebben. Die zijn erg pijnlijk en moeten operatief worden verwijderd. Ik heb die ziekte helaas zelf ook. Daarom vond ik het een mooi idee om met mijn boek iets terug te doen voor de stichting die zich inzet om wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening mogelijk te maken. Dat maakt het ook zo typisch dat juist de kameel de hoofdrolspeler in mijn boek is geworden. Alles valt daarmee wel op zijn plek. Alsof het altijd al zo heeft moeten zijn."

Op 13, 15 en 18 juli geeft Eva gratis tekenworkshops voor kinderen. Op 18 juli leest ze ook voor uit haar boek! Ga voor meer informatie en aanmelden naar kamillainnimma.nl. Kamilla’s Kamelenquiz is nog tot medio augustus te bewonderen in de Kinderboekwinkel in Nijmegen-centrum (Kannenmarkt 27).
 
Kamilla volgen vanuit je luie stoel? Vind haar op Instagram!

Fotografie: Ivo Hilgenber, Paul Rapp en Lisa Marie Weller

Dit vind je misschien ook leuk...