Interview: Sjanneke Boerland over De 24 uur van Nijmegen
Na een succesvolle eerste editie van de 24 uur van Nijmegen, keert het evenement terug in winterse sferen. Organisator Sjanneke Boerland, gedreven door haar liefde voor de stad, biedt dit culturele spektakel aan als een cadeau aan Nijmegen. 16 en 17 december belooft een weekend vol dans, muziek, theater, food, fashion, film, sport en wetenschap te worden, met op zondagavond een speciaal programma met jong talent: Nijmeegs Nieuwste.
Sjanneke Boerland (59) heeft veertig jaar lang haar passie voor dans gedeeld met Nijmegen. Met een dansstudio die al twee decennia het centrum siert, is dans niet alleen een passie maar ook haar levenswerk geworden. "Dansen is mijn passie. Ik vind het hartstikke leuk om daar bijna dagelijks mee bezig te zijn," deelt Sjanneke enthousiast.
Een andere passie van haar is organiseren. Toen de kans zich voordeed om de sleutel van de Stadsschouwburg te bemachtigen in 2019, greep ze deze met beide handen aan. "Dat klonk als muziek in mijn oren," zegt Sjanneke, "en ik ging aan de slag met het maken van een plan."
Een cadeau aan de stad
Sjanneke benaderde bekende Nijmegenaren op het gebied van dans, theater, food, fashion en meer, resulterend in verschillende programmaonderdelen voor de eerste editie van het 24 uur van Nijmegen. Na een succesvolle editie stelde de Stadsschouwburg voor om een tweede editie te organiseren, dit keer in de winter. Sjanneke ging aan de slag met het inlezen en het benaderen Nijmeegs talent.
Tijdens het tweedaagse festival wordt in de héle Stadsschouwburg geprogrammeerd, twaalf uur per dag, met meer dan 32 programmaonderdelen met bekende Nijmegenaren. "Dit is mijn zeer uit de hand gelopen hobby. Een cadeautje aan de stad, van de schouwburg, de gemeente en van mij," verklaart Sjanneke, wijzend op de subsidie en investering van beide instellingen.
Jong talent in de schijnwerpers
Nieuw dit jaar is het thema gewijd aan jong talent uit Nijmegen. Sjanneke benadrukt het veelzijdige karakter van het thema, variërend van urban muziek en dans tot harp en stand-up comedian. Onder de 25 jaar kost een kaartje maar vijf euro. “Dat is om het toegankelijk te houden voor iedereen," voegt ze toe. "De talenten zijn echt van wereldklasse. Fantastisch om zoveel jong talent een groot podium te kunnen bieden.”
Een divers aanbod
De programmering omvat (Nijmeegse) namen waarvan een gedeelte wellicht niet direct herkenbaar is, maar die stiekem buitengewone prestaties heeft geleverd en internationale erkenning heeft gekregen. Sjanneke deelt haar bewondering voor lokale figuren zoals theatermaker en schrijfster Maike Meijer en Yeliz Çiçek, hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue. "Ik denk dat het heel bijzonder is dat er in één weekend zoveel Nijmeegs talent te zien is. Dat is elders niet te vinden," zegt Sjanneke, en ze moedigt bezoekers aan om eens een ander onderdeel te kiezen dan ze normaal zouden doen.
Gratis onderdelen en dansfeest
Drie gratis onderdelen maken deel uit van het programma: een interview met de burgemeester Hubert Bruls, een talkshow over wat het betekent om Nijmegenaar te zijn en de podcasts van Radboud Reflects die te beluisteren is in de hal. Zaterdagavond wordt afgesloten met een dansfeest, waarbij alle kaarthouders voor andere onderdelen welkom zijn. Maria Engels is DJ voor de avond.
Succes en toekomstplannen
In 2019 trok het evenement meer dan 3000 bezoekers, een succes dat alle verwachtingen overtrof. Sjanneke hoopt op eenzelfde enthousiasme dit jaar en benadrukt de blijvende elementen van het evenement, zoals de diversiteit in programmering en de ruimte voor verrassingen en inspiratie.
"De opzet is hetzelfde gebleven, want dat was een werkende formule. Maar nieuw is het nieuwe, jonge talent. Ik vind het heel leuk om hen juist het podium te bieden," sluit Sjanneke af, wijzend op haar onuitputtelijke lijst met ideeën voor toekomstige edities.