Interview met De Basis Residents: Misprint

| Amber Volman

Na de release van de singles ‘Even later in de tuin,’ ‘Lissabon’ en ‘Comfortabel,’ staat er voor het Nijmeegse Misprint een fonkelnieuw album op de planning. Deze kunnen we verwachten in het voorjaar van 2025. Tot die tijd toert het viertal door Nederland tijdens Popronde. Kortom: er staat heel wat te gebeuren rondom de indiepopband. IntoNijmegen ging hierover in gesprek met frontman Tom Verstappen en gitarist Jeroen Bakker.

Van boze punk naar indiepop

Tom, Jeroen en Maartje van Zutphen (drums) studeerden alle drie Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Toen ze op een bandjesavond met een biertje in hun hand bij de show van een punkband stonden te kijken, waren ze het er direct over eens: “Het is leuk, maar dit zouden wij beter kunnen.”

Met bassist Joris Moore was het viertal compleet, en Misprint was geboren. Het oorspronkelijke plan was om "boze Engelstalige punkmuziek" te maken, maar dat werd al snel in de ijskast gezet. “Ons Engels was niet goed genoeg én we waren niet boos genoeg,” lacht Tom. Misprint stapte over op het schrijven in hun moedertaal en ontwikkelde in de afgelopen zes jaar hun muzikale identiteit.

Samensmelten

Misprint gaf hun eerste optredens tijdens open podia bij hun studievereniging. Al snel volgde de studentenbandwedstrijd Kaf en Koren in het Cultuurcafé van de Radboud Universiteit. Op het podium was er meteen een sterke chemie tussen de vier. Hoewel ze de punkmuziek al achter zich hadden gelaten, waren hun liveoptredens allesbehalve tam. Stilstaan bleek geen optie. “We hebben moeten temmen door de tijd heen, omdat Tom de helft van de tijd ergens op een bar of achter in de zaal stond,” lacht Jeroen. Na een periode waarin Misprint de uitersten tussen “snoeihard” en “ingetogen” opzocht, begon de band van zwart-wit naar grijs te kleuren. Het resultaat? Verfijndere en gedetailleerdere muziek, waarin ieders sterke punten samensmelten.

Ongepolijste indiepop

Misprint omschrijft hun muziek als Nederlandse indiepop met een ongepolijst randje dat vooral tot uiting komt in hun onconventionele lyrics en songstructuren. “Wij proberen wel de kracht van pop te behouden, zo gaan we maximaal voor het refrein. Maar in plaats van dat we zingen ‘mijn vriendin heeft me verlaten,’ gaat onze meest beluisterde song op Spotify over dat je je ex een lege koelkast toewenst,” licht Tom toe. Jeroen vult aan: “Toms kracht is dat hij vaak heel specifiek ingaat op details, waardoor algemene popthema's bij ons niet passen. In het Nederlands kun je niet wegkomen met vage teksten; luisteraars prikken daar meteen doorheen. Daarom leggen we de lat hoger.”

Diverse disciplines

De passie van de bandleden voor cultuur en hun achtergrond in diverse culturele disciplines (Tom is programmamaker bij literatuurorganisatie Wintertuin, Maartje programmeur bij theater De Nieuwe Vorst, en Joris studeerde Illustratie aan ArtEZ) speelt een belangrijke rol in de identiteit van Misprint. Dit zie je terug in het artwork, dat door Joris wordt ontworpen, en in de manier waarop de band zichzelf op het podium presenteert. Tijdens hun liveshows staan energie en publieksparticipatie centraal. "Het moet vooral een belevenis zijn," zegt Jeroen. "We gaan van zachte ballads waarbij iedereen op de grond zit, tot het moment dat Tom het publiek in duikt. Het idee dat er elk moment iets kan gebeuren, maakt die shows spannend. Voor het publiek, hoop ik, maar in ieder geval voor ons!"

Het maakproces

Het eerste idee voor een Misprint-nummer begint meestal bij Jeroen en/of Tom, waarna de band het gezamenlijk uitwerkt. “Het eindigt altijd met het gevoel dat we allemaal iets toegevoegd hebben aan het liedje. De schrijfcredits liggen ook altijd bij ons vieren,” vertelt Tom. Regelmatig plant Misprint schrijfweekenden in huisjes op de hei om samen nieuwe muziek te creëren en op te nemen. “We geloven allemaal in veel zaadjes planten en kijken wat daaruit komt,” voegt Tom toe. De grootste uitdaging ligt volgens de band in het verfijnen van de nummers, waarbij vertrouwen in elkaars ideeën en smaak essentieel is.

De schoonheid van het alledaagse

Misprint haalt inspiratie voor hun muziek uit verschillende disciplines. Jeroen laat zich vaak leiden door het sonische aspect van geluid en de sfeer die een nummer vanaf de eerste toon kan neerzetten, en experimenteert graag met zijn pedalboard. Tom vindt inspiratie in poëzie, vooral voor ideeën en structuren. Voor hun debuutplaat putte de band uit het vaak onderbelichte alledaagse, een thema dat ook wordt beschreven door schrijvers als Georges Perec en Joris van Casteren. Misprint wil de schoonheid van het alledaagse benadrukken: “We zijn niet de band die de barricades opgaat voor grote wereldveranderingen, maar we laten zien dat er schoonheid zit in kleine dingen. En misschien schuilt daar wel iets groters in,” zegt Tom.

De Basis

Na een hele tijd in anti-kraakpanden te hebben gerepeteerd, waar ze geïmproviseerde isolatie gebruiken in de vorm van tuinkussens, vond Misprint een vaste plek als residents bij de Basis. Dit bleek meer te bieden dan slechts een goede repetitieruimte. “We hebben een fijne ruimte waar we onze spullen altijd kunnen laten staan en die we delen met inspirerende andere mensen. Het is door de afgelopen jaren heen een gemeenschap geworden: we delen ideeën, schrijven samen nummers en ruilen spullen,” vertelt Jeroen. “De Basis brengt de muziekscene in Nijmegen echt samen en versterkt het gevoel dat je onderdeel bent van iets groters.”

Van pannenkoekenrestaurant tot bruine kroeg

Misprint timmert al zes jaar flink aan de weg. Naast optredens op festivals als Booster en Vakhof, toeren ze deze herfst door Nederland tijdens de Popronde. De ultieme kans om, met een nieuw album achter de hand, hun gezicht te laten zien in diverse steden en op plekken te komen waar publiek is voor Misprint. “Er zijn niet veel bands actief in ons genre. Ik denk dat bij Popronde een kans is om juist die mensen te bereiken die dat vet vinden. We spelen in Woerden bijvoorbeeld in een pannenkoekenrestaurant. Misschien zit daar wel iemand die denkt: ‘Van deze muziek wil ik meer horen,’” zegt Jeroen.

In het heetst van de concurrentiestrijd hoopt Misprint ook vooral te genieten van het optreden. "Toen ik op de middelbare school naar de Popronde ging, was het een droom om daar te staan. Nu we er zijn, denken we aan mensen die al op DTRH of BKS hebben gestaan. Maar het is ook belangrijk om te waarderen waar we nu zijn en te zeggen: ‘We gaan de komende maanden 17 keer spelen, en dat is precies wat we leuk vinden, dus laten we genieten,’" vertelt Tom.

Toekomstplannen

Komend voorjaar brengt Misprint hun nieuwe album uit en hoopt hiermee een eigen tour op te zetten, het liefst in de vorm van een rondreizend Tuinfeest. Daarnaast kijken ze uit naar het spelen van een aantal mooie festivals in de zomer. Kortom: houdt Misprint in de gaten, want dit is pas het begin!

Misprint is een van de bands die worden ondersteund door De Basis. Meer over De Basis vind je op www.debasisnijmegen.nl. Volg Misprint op Instagram, Facebook en Spotify. Misprint volgen tijdens de Popronde? Een overzicht van waar en wanneer ze spelen vind je hier.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...