Interview met De Basis Residents: Mart Boumans van The Super Soakers
Onlangs kondigde muzikale broedplaats De Basis The Super Soakers aan als hun nieuwste residents. Na hun terugkeer heeft de Nijmeegse band niet stilgezeten. In het afgelopen jaar brachten zij maar liefst drie nieuwe ep’s uit. Wij spraken met zanger en gitarist Mart Boumans over hun connectie met De Basis en nieuwste ep: The Shepherd & the Scapegoat.
The Super Soakers 2.0
The Super Soakers maakten in 2016 een snelle opmars, maar werden wegens een polsblessure bij Boumans al snel gedwongen te stoppen. De zanger besloot Algemene Cultuurwetenschappen te gaan studeren en al zittend in de collegebanken merkte hij dat zijn voorliefde voor schrijven tóch weer begon te kriebelen. Het perfecte medium om zijn teksten aan de man te brengen? Muziek! Zodoende klopte Mart weer aan bij zijn voormalige bandleden, waarmee de muzikale klik als vanouds was.
(c) Eef van Bommel
De band draagt een duidelijke visie met zich mee, waarin maatschappelijk kritische en uiterst serieuze teksten gecontrasteerd worden met energieke liveshows. “Wat er nu heel veel gebeurt met kritiek is dat iedereen alles afbreekt, maar als je alles afbreekt heb je niet iets om de neuzen dezelfde kant op te laten gaan. In de band probeer ik maar gewoon liedjes te schrijven die iets afbreken, iets bekritiseren en live creëren we een ‘wij,’” licht de zanger toe.
Conceptuele visie
Uit spontaniteit ontstond debut ep Monuments of Anger in the Infrastructure of Boredom, waarop door een grote hoeveelheid aan materiaal al snel Cut the Flower, Watch it Wither werd opgenomen. Recent zag derde ep The Shepherd & the Scapegoat het daglicht. Hierbij koersten de mannen op een duidelijk concept: de geopolitieke en socio-economische toestand als gevolg van de voortdurende oorlog in Oekraïne en groeiende ontevredenheid vanuit de werkende klasse. “Die vijf nummers zijn zo uiteenlopend geworden dat eentje een waltzige pianoballad is en de andere voelt als een open zenuw waar je in prikt. En toch, zowel tekstueel als qua sfeer, passen ze bij elkaar,” vertelt Boumans. Ook het visuele aspect wordt hierin meegenomen. Van de persfoto en het artwork, tot de merchandise draagt de band een compleet plaatje uit.
Maatschappelijk bewustzijn
In zijn teksten wisselt Mart ironie af met oprechtheid. Hierin zoekt de zanger graag de grenzen op en experimenteert hij met taal in verschillende ruimtes en gezelschappen. “Toen kwam ik erachter dat ironie niet vast zit in mijn woorden, maar in de interpretatie of context. Dus als ik iets zeg in een instituut als de Radboud of een avond in de kroeg, maakt dezelfde grap al heel anders,” legt Boumans uit. Als voorbeeld noemt hij single “What A Year.” Een romantische piano, strijkers en dromerige vocalen brengen een warm kerstgevoel, terwijl Boumans het feest in zijn lyrics professioneel affakkelt.
(c) Eef van Bommel
Het liefst beschrijft de zanger zichzelf als een observator met een maatschappelijk bewustzijn. Zijn inspiratie haalt hij dan ook voornamelijk uit conversaties. Soms onderwerpt Boumans zijn omgeving aan een test over uiteenlopende maatschappelijke constructen, zoals de vraag: wat is kitsch? Of: wat is mannelijkheid? Zijn bevindingen schrijft hij op en giet hij in de vorm van herkenbare anekdotes. “Voordat we naar de studio gaan plak ik al die regeltjes bij elkaar, tot het werkt. Dat is dan een liedje,” beschrijft hij. De muziek van singer-songwriters nam hij hierbij als maatstaf: “het is heel makkelijk om in een harde band gewoon te rammen en dan klinkt het wel goed. Ik vind het vet dat het ook zou kunnen staan met alleen gitaar,” motiveert hij.
De Basis
Dat The Super Soakers nu residents van de Basis zijn, brengt de muzikanten niet alleen letterlijk een thuisbasis om te repeteren, maar bovendien een ontmoetingsplek. Deze infrastructuur kan voor bands en muzikanten vaak ontbreken. “Wat daarbij komt is dat het allemaal best wel competitiegericht. Denk maar aan de talloze bandjeswedstrijden. Terwijl muzikanten op zichzelf amper rondkomen en juist eerder een vakbond dan een wedstrijd nodig hebben. Ik vind het goed dat je hier een gemeenschap voelt,” licht Mart toe. Daarnaast vertelt Boumans hoe de Basis de Nijmeegse muziekscene ook in de breedte verder helpt te ontwikkelen. Dit niet alleen door het geven van een podium aan onderbelichte genres als hip-hop, maar ook door het stimuleren van samenwerkingen tussen verschillende artiesten.
Een meesterwerk
Op 28 januari 2023 vierde The Super Soakers de release van The Shepherd & the Scapegoat in een uitverkocht Merleyn. Uitgebreid met nieuw bandlid, zangeres en gitariste Frankie verwacht de band de komende tijd vooral hun muziek live te laten klinken. “In principe gaan we de komende tijd gewoon veel spelen en een beetje teren op deze nummers. We schrijven ons in voor Popronde waar we echt hopen dat we aan mee kunnen doen.” Daarna gaat er weer geschreven worden, met een conceptalbum als uitgangspunt. “Het beste wat we zelf kunnen maken. Een meesterwerk,” sluit Boumans af.
Meer weten over de Basis? Neem dan een kijkje op www.debasisnijmegen.nl.
Fotografie: Eef van Bommel (bandfoto's), Edwin Smits, Heyta Melssen