Van de nood een deugd gemaakt: BiebBoys geven leesbevordering een nieuwe twist
De Nijmeegse BiebBoys maken sinds de lockdown filmpjes om basisschoolleerlingen plezier in lezen bij te brengen. Origineel, grappig, innovatief. Ze hebben van de nood een deugd gemaakt. Niet alleen leerlingen maar ook de scholen en bibliotheken worden er blij van. Ze werden zelfs verkozen tot beste jeugdspecialisten van de Nederlandse bibliotheekwereld! IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met Joran Floor, een van de BiebBoys.
Lockdown, wat nu?
Het is voorjaar 2020, corona slaat toe. Een groot deel van het land moet in lockdown, ook het onderwijs. Wat doe je dan als je aangesteld bent om lezen op school te bevorderen? Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach van de Bibliotheek Gelderland Zuid twijfelen geen moment. ‘Dan bedenken we toch een aanpak waarbij we leerlingen thuis enthousiast maken voor lezen?’ De drie staken de koppen bij elkaar en besloten filmpjes te gaan maken over lezen en hoe leuk lezen is. Samen bedachten ze de onderwerpen, Petra schreef de scenario’s en de scripts. Een bevriende filmmaker was zo gul zijn apparatuur aan hen uit te lenen. In een mum van tijd hadden ze in de bibliotheek een heuse filmstudio ingericht. ‘Zo zijn we door corona een wereld ingerold die we eerder niet voor ogen hadden’, aldus een opgetogen Joran. Ruim 30 filmpjes maakte het trio in het eerste half jaar.
Gamebochel of swipeduim
Kees en Joran spelen de hoofdpersonen in hun eigen filmpjes: de BiebBoys. Doelgroep van de filmpjes zijn leerlingen uit groep 5 t/m 8. Geestig en lichtvoetig brengen de BiebBoys in een paar minuten een thema rond lezen, mediawijsheid en informatievaardigheden voor het voetlicht. Zo verzonnen ze een ‘lezergame’ waarin kinderen via een echte game-omgeving komen tot de keuze van een boek dat bij ze past. En wist je dat je van te lang achter je scherm een gamebochel of een pijnlijke swipeduim kan krijgen?
Ieder filmpje sluit af met een speelse opdracht waar kinderen niet alleen van leren maar ook plezier aan beleven. De filmpjes zijn via YouTube en de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid te bekijken.
De Grote BiebBoys Zomerchallenge
Dan breekt de zomervakantie van 2021 aan. Kinderen hoeven zich niet te vervelen, vinden de BiebBoys. Lezen is daarvoor natuurlijk de remedie. Daarom ontvingen leerlingen in Gelderland en Overijssel De Grote BiebBoys Zomerchallenge. Een vrolijke poster, met tien challenges op leesgebied en een vel met stickers met daarop de BiebBoys afgebeeld. Heb je een challenge tot een goed einde gebracht dan mag je het (sticker)hoofd van Joran of Kees op het lijf plakken. Er zijn te gekke prijzen mee te verdienen! Wil je ook meedoen? Poster en stickervel zijn nog af te halen bij vestigingen van Bibliotheek Gelderland Zuid.
Origineel, grappig, innovatief
De succesvolle aanpak van de Biebboys is bepaald niet onopgemerkt gebleven. Ook veel kinderen buiten de eigen bibliotheekregio hebben de filmpjes inmiddels ontdekt. Ook jongere kinderen dan de doelgroep kunnen de toffe grappen waarderen. De BiebBoys ontvingen de prestigieuze NBD Biblion-prijs ‘Beste Jeugdspecialist van het Jaar 2021’. Volgens de jury hebben de drie de beperkingen tijdens corona ingezet om de doelgroep op een originele, grappige en innovatieve manier aan te spreken. Van een noodoplossing hebben ze een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden, aldus de lovende woorden van de jury.
Weer naar school
Binnenkort is de zomervakantie ten einde, leerlingen mogen weer naar school. Ook de Biebboys keren terug naar hun oude stek: de klas. Met filmpjes en bijbehorende lespakketten voor de school. Daarmee krijgt de leraar tools aangereikt voor een aansprekende les om leesplezier te bevorderen. Voorbeelden van zo’n tool? Een quiz naar aanleiding van een filmpje of een kant-en-klare theaterleestekst waarmee leerlingen zo aan de slag kunnen.
Via Instagram en TikTok (@debiebboys) willen de BiebBoys nog meer kinderen leesplezier brengen. Wil je meer weten over de Biebboys en hun filmpjes en lespakketten? Je vindt de informatie op biebboys.
Fotografie: Marcel Krijgsman