Het Nijmeegs lopertje: zoet, wandelend icoontje van Nijmegen
“Ik ben ontzettend trots op Nijmegen en ik vind dat mijn stad het verdient om meer uitgelicht te worden. Daarom heb ik Het Nijmeegs lopertje bedacht: een dropje in de vorm van een wandelend figuurtje”, vertelt Marloes van der Kemp, het brein achter Het Nijmeegs lopertje. “Een aantal jaren geleden kwam ik thuis te zitten en toen bedacht ik dat Nijmegen een icoon verdient waardoor de stad landelijk bekend kan worden.”
“Drop is vrij toegankelijk en typisch Nederlands. Maar wat is nu typisch Nijmeegs? De prachtige buitengebieden waar je kunt wandelen, de grote wandel- en hardloopevenementen en natuurlijk de vierdaagse. Dat heeft allemaal met lopen te maken”, aldus Marloes. “En zo is Het Nijmeegs lopertje geboren.”
Marloes van der Kemp
Eerst het blik, toen de drop
“Ik had eerst al bedacht om een voorraadblik met Nijmeegse elementen erop te maken en toen moest daar nog een typisch Nijmeegs product in komen. Een product dat toeristen die in Nijmegen komen, mee naar huis kunnen nemen. Koek en gebak is toch wat minder lang houdbaar en er was ook al een gebakje: ‘Het Nijmegenaartje’. Als kind at ik graag drop, dus voor mij was deze zoetigheid een logische keuze.”
Het proces van drop maken
“Mijn idee voor een Nijmeegs icoon ontstond in 2014 al, ik ben er jaren mee bezig geweest. Het is een heel proces om een dropje te maken. Allereerst moest ik een producent vinden die met mij samen wilde werken. Dat duurde even, maar uiteindelijk heb ik er één gevonden”, gaat Marloes verder. “De receptuur moest gemaakt worden en toen dat goed was, kon het maken van de drop echt beginnen.”
“Dropjes maken is nog een heel werk: proefgieten is de eerste stap na de receptuur bedenken. We moesten zien of de vormen van de armpjes en beentjes van het poppetje haalbaar waren. Die zijn nu wat dikker uitgesneden, zodat ze blijven zitten. Daarnaast moest ik de grootte van het dropje bepalen en daar werd dan een mal van gemaakt”, vertelt Marloes. “Ik heb grotendeels zelf geïnvesteerd in dit project, dat is natuurlijk spannend, maar ik geloof in het product en ik vind het de investeringen waard.”
Een zakje drop in één week
“In één week is een zakje drop gemaakt. Allereerst drukken ze de mal waarin de dropvormpjes zitten, in een bakplaat vol maiszetmeel. Dat is glutenvrij, dus dat is meteen een voordeel. Daarna gieten ze de drop in de afdrukken van de mal. Vervolgens harden de dropjes uit en koelen ze af en trommelt een machine alles los. Dan zeven ze alles, doen ze er een glanswaxlaagje overheen en dan zijn de dropjes klaar”, aldus Marloes.
Een merk op zich: Het lopertje
“De dropjes zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten, maar het is natuurlijk niet het meest gezonde product. Daar ben ik me bewust van en ik ben nog aan het nadenken hoe ik daarmee verder ga”, zegt Marloes. “Inmiddels is het lopertje een merk op zich geworden. Ik heb onder meer onderzetters, ansichtkaarten, tassen en sleutelhangers met het lopertje erop afgebeeld. Ik ben er bijna fulltime mee bezig, maar sta nog één dag in de week voor de klas omdat ondernemerschap ook wel eenzaam kan zijn en ik graag een team om me heen heb.”
Het Nijmeegs lopertje is helaas per 1-5-2022 niet meer verkrijgbaar.
Fotografie: Tycho van Dijk