Gekust door Knust: Stencilkunst in Museum Het Valkhof

| Luus Veeken

Wisten jullie dat Nijmegen een wereldberoemd kunstenaarscollectief herbergt, met tentoongestelde werken in New York en Londen? Knust vergaarde wereldfaam met zijn stencilkunst. Wil je meer weten? Ga dan naar Museum Het Valkhof. Daar is vanaf 21 juni de tentoonstelling ‘Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst’ te zien. Een tentoonstelling over het Nijmeegse kunstenaarscollectief, met een ruime selectie van het drukwerk dat Knust in de afgelopen jaren heeft geproduceerd.

Stencilkunst

Denk jij bij stencils ook aan demonstreren, activistische pamfletten en vieze handen? Dat is maar een deel van het verhaal. Er bestaat ook zoiets als stencilkunst. Grafische vormgeving waarbij gebruik wordt gemaakt van datzelfde stencil procedé, met een bijzondere ‘look and feel’: intense kleuren op ruw papier. Astrid Florentinus, medewerker van Knust, legt uit dat offsetdrukmachines vooral geschikt zijn voor grote oplagen, terwijl je met stencildrukmachines juist snel en goedkoop beperkte oplagen kan drukken. Maar stencilkunstenaars kiezen ook vanwege het uiterlijk van het product voor stencilen. ‘En wat ook een groot voordeel is van dit drukproces’, zo vertelt Astrid, ‘je hoeft het apparaat niet na iedere drukgang schoon te maken. Je kunt gewoon door met de volgende kleur.’

Knust-leden van nu in werkplaats. Vlnr: Astrid Florentinus, Jan Dirk de Wilde en Joyce Guley. © Larisa Cichy

Wereldfaam

Kunstenaarscollectief Knust begon 35 jaar geleden met een aftandse stencilmachine in een kraakpand. Inmiddels beschikken ze over een eigen werkplaats en drukkerij met uitgebreide mogelijkheden. Knust organiseert workshops, ook in het buitenland, en adviseert over de inrichting van werkplaatsen. Ook biedt Knust (buitenlandse) kunstenaars de mogelijkheid om zich als artist in residence verder in het vakgebied te ontwikkelen. Daarvoor beschikken ze over een eigen gastenverblijf.

Op het terrein van stencilkunst geniet Knust wereldfaam. Onder andere MoMA in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen kochten het kleurrijke drukwerk van de Nijmeegse kunstenaars. En toch, lang niet iedereen in het Gelderse kent Knust. De tentoonstelling in Het Valkhof is een mooi initiatief om daar verandering in te brengen.

Knustlid Jan Dirk aan het werk, 1985, © Ania Rachmat

Tentoonstelling, demonstraties, workshops

In Het Valkhof is de komende periode een selectie te zien van het drukwerk dat Knust heeft voortgebracht. Bijzondere boeken, affiches, tekeningen.. noem het maar op. Maar daar blijft het niet bij. Er is een stencilwerkplaats ingericht waar bezoekers kunstenaars live aan het werk kunnen zien. Je ruikt de inkt en je hoort de printers ratelen. En vind je het leuk om het zelf ook eens te proberen? Er worden workshops gegeven waar bezoekers met stencildrukken aan de slag kunnen. Zo kun je bijvoorbeeld een lampenkap maken.

Voor informatie over de tijden voor demonstraties en workshops zie de website museumhetvalkhof.nl.

Inktvingers

Geïnteresseerd in de historie van Knust? Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Knust is het boek Inktvingers, de stencilkunst van Knust 1983-2019 verschenen (€ 25, te verkrijgen in Museum het Valkhof).

Knust maakt deel uit van Extrapool, podium en productiehuis op het terrein van sound, art en print, en is te vinden in de Tweede Walstraat 5 en 23. Website: extrapool.nl

Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst bezoeken? Museum Het Valkhof is geopend van dinsdag t/m zondag, van 11:00 tot 17:00 uur. Ook is de expo Sometimes I WONDER te zien. Beide tentoonstellingen lopen van 21 juni t/m 22 september 2019. Kijk voor meer informatie op https://tentoonstellingen.museumhetvalkhof.nl/.

Headerfoto: John Kraft

Dit vind je misschien ook leuk