De Blauwe Tomaat: 'Bij ons is boodschappen doen een uitje!'
Heb jij ‘m al gespot? Sinds enkele weken staat de SRV-wagen van De Blauwe Tomaat in de Nijmeegse wijken. Vanuit deze opvallende kar verkoopt Loes van der Meulen met haar team groenten en fruit die er misschien iets anders uitzien, maar minstens net zo lekker zijn. En voor een zachte prijs. “Dat is slechts een bijkomstigheid. Wat we echt willen, is onderdeel zijn van de wijk.”
Na een succesvolle start aan de andere kant van de Waal, besloot Loes aan deze kant dezelfde gok te wagen. Loes is de bedenker en initiatiefneemster van de Blauwe Tomaat, een project waarmee ze onder andere kromme komkommers en vreemde tomaten aanbiedt voor een leuke prijs. Waar ze vooral naar streeft, is volledig onderdeel te zijn van de Nijmeegse wijken. Wekelijks is ze daar met haar bus te vinden, op vaste plekken en tijden. “Continuïteit is erg belangrijk. De mensen uit de buurt moeten erop kunnen rekenen dat we er staan.” Of ze er echt altijd staan? “Alleen bij sneeuw niet”, vertelt Loes.
Een verbindende factor
Naast de kromme komkommers onderscheidt De Blauwe Tomaat zich op een andere manier van de reguliere marktkramen. “Wij willen de beleving geven van ouderwets boodschappen doen. Bij ons hoef je geen haast te hebben”, vertelt Loes. “En we doen alles handmatig. Er is geen zelfscankassa.” Dat de bus voor de deuren in de wijk staat, doet denken aan vroeger. Als het weer het toelaat, stallen ze hun koopwaren buiten onder de luifel uit.
Daarnaast staat een klein terrasje waarop mensen rustig plaatsnemen voor een kopje koffie en met elkaar in gesprek gaan. Met deze ouderwetse manier van boodschappen doen wil Loes bijdragen aan de sociale cohesie in de wijk. “Mensen zeggen wel eens dat we op de markt moeten staan, maar dat willen we niet. Wij willen zorgen dat mensen naar buiten kijken, onze bus zien staan en dan bij de buren aanbellen om te vragen of ze meelopen voor boodschappen.”
Ook vaste klanten in de Broederij benadrukken dat de onderneming sociaal gezien bijdraagt aan de wijk. “Als mensen tegelijk hun boodschappen aan het doen zijn, is het niet pakken, afrekenen en gaan. Er wordt juist aan elkaar gevraagd wat er gekookt wordt met de groenten, ook om inspiratie op te doen”, vertelt een enthousiaste klant.
Sociaal initiatief
De Blauwe Tomaat is een initiatief zonder winstoogmerk en wil vooral impact maken door zoveel mogelijk mensen te bereiken. “Voor ons is het aantal mensen belangrijker dan wat ze kopen. Ik zeg ook heel eerlijk dat als ze lekker op het terrasje hebben gezeten, een leuk gesprek hebben gehad en daarna weglopen, dat ook prima is”, vertelt Loes. Ze werken samen met tien vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Door de hulp van dit gemengde team kunnen we de prijzen in de wijk laag houden. Daarmee kunnen we ook impact maken."
Daarnaast kunnen ze blijven bestaan door andere verdienmodellen. “Wij kopen in en we verkopen weer, daar zit niet veel tussen. Maar met fruitabonnementen voor ondernemers ontstaat er ‘wij fruit en zij fruit’”, legt Loes uit. Ondernemers, maar ook woongemeenschappen en scholen, ontvangen met dit abonnement wekelijks fruit. Met deze verdiensten kan de Blauwe Tomaat de prijzen laag houden en daardoor elke week ruim 200 gezinnen voorzien van goedkope groenten en fruit. “De werkgever heeft voor zijn medewerkers fruit en wij kunnen op deze manier bestaan”, vat Loes samen.
Samenwerken
Om een onderdeel van de Nijmeegse buurten te worden, nemen ze deel aan verschillende activiteiten en staan ze open voor initiatieven uit de wijk. “Echt samen met de mensen van de wijk iets te laten ontstaan, dat is geweldig. Er ontstaan nu al zo veel samenwerkingen”, vertelt Sanne, projectleider van Nijmegen. Dat ze open staan voor samenwerkingen en leuke ideeën, blijft niet onopgemerkt. “Gisteren kwam er iemand naar de bus toe van een basisschool die graag basisschoolfruit wil en vroeg of het via ons kon. Dat zijn echte gave dingen die op ons pad komen”, vertelt Sanne vol trots. Om samen impact te maken, houden ze vast aan een opendeurbeleid. “Als iemand komt en vraagt of we iets kunnen doen, zeg ik altijd ‘ja!' Behalve natuurlijk als iemand vraagt of we frikandellen kunnen verkopen”, vertelt Loes met een knipoog.
In de toekomst
Als Loes terugdenkt aan de succesvolle start in Nijmegen, krijgt ze een hartverwarmende blik in haar gezicht. “Mensen belden zelfs bij elkaar aan om te zeggen dat de wagen er stond. Zo leuk om te zien hoe anderen elkaar enthousiasmeerden. Heel bijzonder in een stad, je wordt echt omarmd.” Op de vraag wat ze hierna hopen te bereiken, hebben ze een duidelijk antwoord. “Dat organisaties en mensen uit de wijk ons echt weten te vinden en wij hen. Niet alleen om te verkopen, maar om samen te werken.” Partner worden is erg belangrijk voor ze.
“We willen daarnaast groenten lokaal inkopen en seizoensgroenten biologisch kunnen aanbieden”, gaat Loes verder. “Ook tegen een gereduceerd tarief. De prijs moet altijd vast blijven staan, daarom zijn we niet-biologisch begonnen." Met behulp van partnerships hopen ze de groenten lokaal via verspillingstromen in te kopen, zoals bij sociale moestuinen.
Duidelijk is dat Loes en haar team komende jaren steeds meer impact willen maken in onze stad. Om dat te kunnen bereiken, heeft ze nog wel hulp nodig. “We hebben echt een tekort aan vrijwilligers, met name chauffeurs. En een plek om de wagen ‘s avonds te stallen. Dat is een hele belangrijke. Het enige wat we daarvoor nodig hebben is een hek met een stroompunt waar de SRV-wagen achter kan staan.”
Ook een keer ouderwets boodschappen doen bij De Blauwe Tomaat? Bekijk de website voor meer informatie over de dagen en locaties waar(op) je ze kunt vinden.
Fotografie: Martijn Kusters