10x monumenten in Nijmegen
In de oude stad Nijmegen zijn een hoop monumenten te vinden uit veel verschillende perioden. Om de identiteit van Nijmegen te behouden, worden deze monumenten beschermd. Een rondje door Nijmegen en je zult versteld staan wat voor monumenten er allemaal te vinden zijn. Dit zijn niet alleen beelden, maar ook bruggen, parken en gebouwen! Ontdek de beschermde monumenten in Nijmegen hier.
1. Kronenburgerpark
Kronenburgerpark is een beschermd monument. Een prachtig park dat zeker de moeite waard is om een wandeling door te maken. In het Kronenburgerpark is een deel van de stadsmuur bewaard gebleven. Onderdelen van dit monument zijn de Kronenburgertoren, de leeuw en het grote bolwerk. Wist je dat de leeuw, ook wel de leeuw van Leeuw genoemd, uit 1886 komt? De ruim twee meter hoge leeuw is gemaakt door vader en zoon Henri Leeuw sr. en Henri Leeuw jr.
2. De Vereeniging
Concertgebouw De Vereeniging uit 1914-1915, is een beschermd rijksmonument. Het is gebouwd naar ontwerp van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw, in samenwerking met zijn oudere broer Henri Leeuw jr. Het concertgebouw is in stijl van het rationalisme. Tussen 2014 en 2020 is er veel gerenoveerd waarbij de grote en kleine zaal een grondige renovatie hebben gekregen.
3. Spoorwegviaduct
Je bent er vast wel onderdoor gelopen: het spoorwegviaduct aan de Lange Hezelstraat. Ook wel de Hezelpoort genoemd. Het is gebouwd tussen 1876 en 1879. Het spoorwegviaduct is van cultuurhistorische waarde en architectuurhistorisch belang. Het is een typisch voorbeeld van een spoorwegviaduct uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.
4. Sint Stevenskerk
De Sintstevenskerk komt uit de tweede helft van de 13e eeuw. De geschiedenis van dit rijksmonument gaat dus ver terug. De Sintstevenskerk is verwoest in 1944 en herbouwd in 1950-1952. Bij de renovatie zijn de vormen nauwkeurig gekopieerd. Vanaf de Grote markt heb je een mooi uitzicht op de Sintstevenskerk.
5. Mariënburgkapel
De Mariënburgkapel is gebouwd in de 15e eeuw. Het werd gebouwd als dubbelkerk en was onderdeel van het klooster Mons Mariae. De kapel is niet altijd een kerk geweest. Toen Nijmegen in 1591 werd ingenomen door prins Maurits, werd het katholieke geloof verboden. Toen diende het als kazerne en militair ziekenhuis. Daarna heeft de kapel nog voor diverse diensten gediend. Ondertussen is de Mariënburgkapel het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Dit is het startpunt voor iedereen die meer van de geschiedenis van Nijmegen wil weten. Zij verzorgen exposities en lezingen, en er is altijd iemand aanwezig die jouw vragen kan beantwoorden.
6. Commanderie van St. Jan
De geschiedenis van de Commanderie van St. Jan gaat zeer ver terug. Het is één van de oudste gebouwen in Nijmegen! In 1196 lieten Graaf Alardus en zijn vrouw Uda het bouwen. Destijds was het een pelgrimshuis. Het gebouw werd in 1214 toegewezen aan de Orde der Johannieters, een militaire kloosterorde. Zij stichtten hier een klooster en pelgrimshuis. De Commanderie werd tijdens het bombardement van februari 1944 op Nijmegen geraakt. Het is daarna hersteld, maar werd uiteindelijk toch een ruïne, omdat het werd leeggeroofd. In de jaren ’70 is het gebouw gereconstrueerd. Tegenwoordig vind je hier De Hemel.
7. Voorm.Rooms Katholiek Weeshuis
Tegenwoordig het gebouw van het Gemeenschappelijk Administratiekantoor, vroeger het Rooms Katholiek Weeshuis. Het gebouw is te vinden op Kroonstraat 150. Spot jij de beeldjes van weeskinderen uit het midden van de 17e eeuw? Het is toch bijzonder dat je nog zo veel van de Nijmeegse geschiedenis kan terugvinden in de stad.
8. De Witte Molen
De Witte Molen, ook wel Looimolen genoemd, is de oudste van de twee nog bestaande windmolens in Nijmegen. Het is de enige molen die nog volledig werkt in Nijmegen. Hij is te vinden aan de Looimolenweg. De Witte Molen komt uit 1760. Tegenwoordig zorgt de Witte Molen voor 160.000 kilo biologische granen per jaar voor bakkers. Je vindt hier ook de molenwinkel waar diverse biologische granen, meelsoorten, vlokken en diervoeders worden verkocht. Hans Titulaer is molenaar en vertelt je graag meer over de Witte Molen.
9. Sint-Jacobskapel
Het rijksmonument Sint-Jacobskapel is te vinden in de Oude Benedenstad van Nijmegen. Een historisch monument, gebouwd in de vijftiende eeuw als onderdeel van het St. Jacobsgasthuis. De kapel is een overblijfsel van een kloostercomplex. Het heeft later voor verschillende functies gediend, zoals glasblazerij, koeienstel en als woning, en in 1965 is het gerestaureerd door ingenieur J.G. Deur. Het wordt sinds 1998 beheerd door Stichting ‘Vrienden van de Sint Jacobskapel’. In het Sint-Jacobskapel zijn trouwerijen, vieringen, vertellingen van Pelgrims, concerten en exposities. Ook kan het gehuurd worden voor bijeenkomsten of om er te repeteren.
10. De Boterwaag
Het is niet te missen: de Boterwaag op de Grote Markt. Het is gebouwd in 1612 en we kunnen het niet ontkennen: zonder deze eyecatcher is de Grote Markt niet hetzelfde! Het gebouw dat in renaissancevormen is gebouwd, diende vroeger als waaggebouw. Op de begane grond was toen een vleeshal. Door de grote poorten van het gebouw konden wagens en karren binnenrijden. Tot 1885 opereerde de Hoofdwacht van de stad hier op de bovenste verdieping. Tegenwoordig rijd je er niet meer met je wagen of kar binnen, maar is er een gezellig stadscafé/restaurant gevestigd: de Waagh.