5x dit moet je zien tijdens InScience

International Science Film Festival Nijmegen is terug! Vier dagen lang vertoont InScience de meest indrukwekkende wetenschapsfilms van de afgelopen jaren, 55 titels in totaal. De achtste editie vindt plaats van 16 tot en met 19 maart in hoofdlocatie LUX Nijmegen en dit zijn dé programmatips die je niet mag missen.

1. Coextinction

In de Canadese documentaire Coextinction onderzoeken twee gepassioneerde filmmakers het lot van de bedreigde orka. Dat brengt ze in contact met activisten, Inheemse leiders en gerenommeerde wetenschappers op een ontdekkingstocht die al snel vele andere gevaren in het lokale ecosysteem blootlegt. Voorafgaand aan deze film wordt de korte film ‘Listen to the Beat of Our Images’ vertoond, een bijzondere essayfilm over de duistere koloniale kanten van de ruimtevaart.

TALK 

‘Not one orca was lost when we stewarded the land.’ In Coextinction laten Inheemse gemeenschappen in Canada en de Verenigde Staten zien hoe uitdunning van het ecosysteem hen raakt, en hoe zij altijd al hebben gestreden tegen veranderingen die de orka schaden. Dit geldt helaas voor veel Inheemse activisten over de hele wereld. Hoe herkennen zij zich in de verhalen in de documentaire?  

Lees meer

2. Big Ideas: Neil Harbisson

Kunstenaar Neil Harbisson liet in 2004 een antenne in zijn schedel implementeren, waarna hij de eerste officieel geregistreerde cyborg ooit werd. Hoewel hij kleurenblind werd geboren kan hij dankzij deze antenne kleuren waarnemen: deze worden omgezet naar hoorbare trillingen in zijn schedel. In deze Big Ideas-lezing neemt Harbisson ons mee in wat het betekent om een cyborg te zijn, en verlegt hij de grenzen van ons zelfbeeld en onze verbeelding. Lees meer.

3. Pleistocene Park in de Bastei

Is Sergej Zimov geniaal of gek? Pleistocene Park neemt je mee naar de Siberische steppe, waar deze Russische geofysicus het ecosysteem uit de IJstijd in ere wil herstellen. Het doel? Door radicale rewilding de permafrost bevroren houden, geholpen door grote kuddes mammoeten en andere herbivoren van over de hele wereld.

TALK 

Kom naar natuurhistorisch museum De Bastei voor een gesprek te midden van opgezette dieren uit de Oertijd. Literatuurorganisatie Wintertuin leent een van haar sprekers uit om dit gemis onder woorden te brengen. Na de filmvertoning stelt milieufilosoof Martin Drenthen (Radboud Universiteit) de vraag of we het in Nederland nog kunnen: samenleven met wilde dieren. En zo ja, hoe?  

Lees meer

4. De Humani Corporis Fabrica

Vijf eeuwen geleden opende anatoom André Vésale het menselijk lichaam voor het eerst voor de wetenschap. De Humani Corporis Fabrica opent het menselijk lichaam op het witte doek, met microcamera’s die op plaatsen in ons lijf komen die voorheen niet vastgelegd konden worden. Ons menselijk vlees blijkt een imponerend landschap te zijn, dat bestaat door de blik en aandacht van anderen. Deze film, van de makers van Leviathan (2012), biedt een uitdagende, grensverleggende kijk op en in ons eigen lichaam.

TALK 

Na de film gaan we in gesprek met iemand die het menselijk lichaam van binnen en van buiten kent: een chirurg van het Radboudumc. Hoe verhoud je je tot het lichaam als je zo vaak aan de operatietafel staat? En hoe ziet de film eruit door de ogen van een chirurg?  

Lees meer

5. Luminous

Krijgt astronoom Larry Molnar gelijk en lukt het hem als eerste wetenschapper ooit om correct de explosie van een ster te voorspellen? Kan een kleine Amerikaanse universiteit aan de voorhoede staan van een grensverleggende theorie? Zelden werd een wetenschappelijk experiment zo menselijk opgediend als in Luminous. Voor dit intieme portret werden Molnar en zijn studenten maar liefst vijf jaar lang gevolgd, resulterend in deze sympathieke en ontwapenende documentaire over wetenschap op z’n hardst.

TALK 

Het risico op falen is inherent aan de wetenschap. Sterker nog: van onze fouten kunnen we veel leren. Toch voelen onderzoekers en studenten vaak de druk om perfectie te leveren. Drie moedige academici doorbreken het taboe: Rector magnificus van de Radboud Universiteit Han van Krieken, promovendus Internationale Betrekkingen Lema Salah (Radboud Universiteit) en docentondernemer Zorgtechnologie Clark Nowack (HAN University of Applied Science) houden een pleidooi voor durven falen.  

Lees meer

De achtste editie van InScience vindt plaats van 16 t/m 19 maart 2023 in hoofdlocatie LUX Nijmegen. Ook zijn er speciale vertoningen op bijzondere locaties. Het thema van deze editie is ‘experiment’. Kaartverkoop start op 2 maart via www.insciencefestival.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...