Verdriet in woorden gevangen: schrijvers over rouw

Rouw ontziet niemand, ongeacht rangen en standen, maar hoe we ermee omgaan kan flink verschillen. Schrijvers James Worthy, Tatjana Almuli en Lotte de Schouwer zijn op dinsdag 25 oktober te gast in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Zij schreven alle drie een boek over rouw. Wat betekende het schrijven voor hun rouwproces?

“Ik voelde dat zolang ik over Michiel kon schrijven en tekenen en vertellen, hij niet echt weg was.” Dit schrijft Lotte de Schouwer in haar boek ‘Overlijdensberichten’, over de dood van haar partner Michiel. Tijdens de avond ‘Verdriet in woorden gevangen’ in Bibliotheek De Mariënburg staan verschillende uitingen van rouw centraal. Boeken en kunst kunnen veel steun bieden in het rouwproces, via herkenning of doordat iemand de woorden en beelden vond voor waar jij zelf niet bij kon.

Daarnaast biedt het maakproces voor de schrijver/kunstenaar in rouw ook een bepaalde houvast. Wat betekenden boeken en kunst voor de aanwezige schrijvers tijdens hun eigen maak- en rouwproces? Zij vertellen er alles over op dinsdag 25 oktober. 

Over de gasten

James Worthy (1980) is schrijver en columnist voor onder meer Revu en Libelle. Eerder publiceerde hij de romans James Worthy, Zwarte Sylvester en In de buik van de wolf en de columnbundel Mottenballen voor de ziel. In maart van dit jaar verscheen Liverpool, een liefdevol en geestig monument voor zijn vader en zijn roots. 

Tatjana Almuli (1991) studeerde Nederlands en werkt als journalist, fotograaf en spreker. Haar artikelen zijn te lezen in onder meer Vogue, ELLE, VICE en LINDA. Meiden en ze schreef de bestseller Knap voor een dik meisje (2019). Begin dit jaar verscheen haar tweede boek Ik zal je nooit meer; een roman over uitgestelde rouw, oude familiegeheimen, en een dochter die de moeder die ze te vroeg verloor toch nog een beetje terugvindt.

Lotte de Schouwer (1987) is socioloog, schrijver, strandjutter en beeldend kunstenaar. Haar werk gaat over vergankelijkheid, verlies en troost. Begin 2020 bracht zij zelf het boek Overlijdensberichten uit, over het sterven van haar partner Michiel aan een hersentumor en de rouw die daarop volgde. In samenwerking met de Nijmeegse literaire organisatie Wintertuin zette ze daarna Alledaagse Rouw op, een cursus dagboekschrijven voor naasten en nabestaanden.

Kaarten bestellen 

Kaarten kosten € 10 voor bibliotheekleden en studenten en € 12,50 voor overige bezoekers. Ze zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid (www.obgz.nl/agenda). Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Dit vind je misschien ook leuk...