Van ‘t Lindenhoutmuseum ontwikkelt expositie samen met jongeren

Op 9 januari opent in het Van ‘t Lindenhoutmuseum een expositie met werk van fotograaf Marijn Fidder. Bijzonder is dat de tentoonstelling is ingericht door vijf jongeren: twee middelbare scholieren en drie studenten. Marijn Fidder is een jonge, enthousiaste documentaire fotograaf. Ze toont in het museum, te vinden op het terrein van Kinderdorp Neerbosch, twee series: ‘Left Behind’ en ‘No More Moria’.

Het gehele proces rondom de inrichting van de expositie wordt uitgevoerd door de jongeren. Ze helpen mee met het afbreken van de eerdere tentoonstelling en zijn hard bezig met het uitwerken van het inrichtingsplan voor het werk van Marijn Fidder. Ze zorgen ervoor dat de foto’s worden afgedrukt, opgehangen en van tekstborden worden voorzien. Ook willen ze een speciale workshop voor kinderen verzorgen.

Eén van de jongeren, Malou Stam (net afgestudeerd filosofe), zegt over de samenwerking: “In samenwerking met het museum krijgen we een mooie kans om van top tot teen een fototentoonstelling neer te zetten. Een leuke en leerzame manier om erachter te komen of het werken in een museum bij ons past.”

Deze samenwerking met jongeren wordt provinciebreed gedragen en staat bij Erfgoed Gelderland bekend als ‘verjongingsexperiment’. De jongeren nemen gedurende een half jaar niet alleen een kijkje achter de schermen van het museum, maar werken ook actief mee. Esther Bánki, directeur van het Van ‘t Lindehoutmuseum, is erg enthousiast over deze samenwerking: “De jongeren worden nauw betrokken bij het reilen en zeilen in het museum. Ze komen dilemma’s tegen waar conservatoren ook mee te maken hebben, bijvoorbeeld voor welke leeftijdscategorie de foto’s van Marijn geschikt zijn. Dit is een interessant leerproces.”

Fidders serie ‘Left Behind’ gaat over kinderen uit Oost-Europa die worden achtergelaten door hun ouders omdat zij gaan werken in het Westen. ‘No More Moria’ toont de misstanden in kamp Moria, gevestigd op het Griekse eiland Lesbos.

Nieuwsgierig naar deze samenwerking? Via de website van het museum wordt je op de hoogte gehouden. Daar zijn straks ook de ervaringen van de jongeren zelf te lezen. Wil je meer weten over Marijn Fidder? Bezoek dan haar website www.marijnfidder.nl.

 

Dit vind je misschien ook leuk...