Nootuitgang 2018: vijf talenten, twee winnaars
Nootuitgang is de jaarlijks terugkerende battle voor muzikale studenten van de Radboud Universiteit, georganiseerd door Cultuur op de Campus. Op dinsdag 16 januari namen maar liefst vijf jonge muzikanten het tegen elkaar op in de Skylounge op de twintigste verdieping van het Erasmusgebouw. Het was lastig, de kwaliteit lag dicht bij elkaar, maar na ampel beraad kon de jury uiteindelijk een winnaar uitroepen. Gelukkig koos het publiek voor de andere favoriet, zodat de avond werd afgesloten met twee prijswinnaars.
Cultuur op de campus kan zeer tevreden terugkijken op de afgelopen editie van Nootuitgang. De avond was goed bezocht, muzikaal was het van een hoog niveau en ook de jury toonde aan een deskundig oog te hebben. Die jury bestond dit jaar uit Henk Visser, oprichter van Kroese Records, campusdichter Sander Bisselink, tevens winnaar van Nootuitgang 2016, en Kay Geurts, winnaar Nootuitgang 2017. Zij onderwierpen de jonge muzikanten aan een kritisch gehoor. Te beginnen met Karlijn Luk.
Karlijn Luk
Als eerste is dus Karlijn Luk aan de beurt. Altijd een lastige positie, het spits afbijten. Al helemaal wanneer je na twee minuten een volkomen black-out krijgt. Maar daar weet zij zich op professionele wijze uit te praten. Karlijn begeleidt zichzelf op de gitaar en brengt met haar mooie stem en dictie lichte Americana met doorleefde teksten. Zij haalt haar inspiratie uit alledaagse zaken en uit haar eigen leven. Vooral het nummer Fuckboy City spreekt het publiek enorm aan.
Bart van den Broek
De tweede act wordt verzorgd door Bart van den Broek, met gitaar. Hij zal even later worden vergezeld door een mystery guest, maar vertelt zijn publiek alvast dat hij erg zenuwachtig is. “Normaal gesproken speel ik voor dronken mensen. Jullie zien er nog akelig nuchter uit.”
Zijn eerste nummer hakt er meteen verrassend in: een politiek geladen Nederlandse rap, poëtisch zonder grof te worden. Maar het wordt nog leuker, want dan komt Rick het podium op. Hij neemt onverstoorbaar plaats achter een collectie omgedraaide emmers en tovert daaruit een ware percussie tevoorschijn, ter ondersteuning van de volgende nummers. Bart stapt over op het Engels in een stijl die leunt tegen garage-punk. Het publiek is razend enthousiast. Voor het laatste nummer kiest hij weer voor Nederlands met het nummer Toen ik zo oud was als jou. Het optreden is cabaretesk met een behoorlijke dosis humor, zonder ook maar een ogenblik flauw te worden.
Noor Groenen
Dan komt Noor. Noor Groenen zingt ook Nederlandstalig, maar in een heel andere stijl: poppy musicalachtige liedjes waarvoor zij de inspiratie vindt in haar eigen leven, bijvoorbeeld haar stage bij een zorginstelling voor jongeren. Zij zingt gevoelige teksten over soms beladen onderwerpen. Maar vooral met haar laatste nummer Dansen met de duivel pakt ze het publiek helemaal in. Een vrolijk liedje, maar met een melancholieke ondertoon en een pakkende melodie.
Oscar Ekkelboom
Nummer vier op de setlist is Oscar Ekkelboom. Hij zet zijn publiek in eerste instantie helemaal op het verkeerde been met zijn stevige ambient op het keyboard. Even later stapt hij over naar klassiek en vervolgens experimentele jazz, waarmee hij ons meeneemt naar de nachtclubs van de jaren vijftig. Oscar heeft een prachtige stem en is vingervlug, maar is misschien iets te ‘volwassen’ voor deze omgeving. Ondanks de hoge muzikale kwaliteit lijkt hij zijn publiek af en toe kwijt te raken. Desalniettemin is het applaus warm en gemeend.
Merel van Lieverloo
Tijd vliegt als je het naar je zin hebt, dus het is alweer tijd voor de laatste act. Merel van Lieverloo heeft al vaker op het podium gezeten. Met haar keyboard stond zij in 2017 in de finale van Kunstbende Brabant en speelde al op diverse podia. Zij zingt met zachte stem actueel geëngageerde nummers over vluchtelingen, aanslagen, de dood. De stijl is folkachtig en catchy en vooral het laatste nummer van de avond Fly away blijft goed in het gehoor hangen.
En de winnaars zijn…
Als om 22.00 uur de laatste tonen weerklinken, kan het publiek in elk geval terugkijken op een goed bestede avond. De jury moet echter nog flink aan de slag. Het duurt dan ook even voordat zij het verlossende woord kunnen geven. En blijkbaar heeft het beheer van het Erasmusgebouw goed in de oren geknoopt wat de eindtijd zou zijn. Om 22.30 uur gaat het licht uit en moet de prijsuitreiking in het halfduister plaatsvinden.
Voordat de winnaars worden bekendgemaakt, heeft de jury eerst een goed woord voor elke muzikant. Zo complimenteren ze Karlijn met haar mooie uitstraling, Bart met zijn sterke teksten, Noor met haar herkenbaarheid, Oscar met zijn dynamische spel en Merel met haar gedurfde onderwerpkeuzes. Kortom, het was een lastige keuze.
Uiteindelijk koos de jury Bart als winnaar. Het publiek wees echter Karlijn aan, waarmee de avond eindigde met twee blij verraste winnaars. Hopelijk horen we in de toekomst nog veel meer van alle vijf de kandidaten, want op hun eigen terrein deden ze niet veel onder voor elkaar.
Fotografie: Willem Melssen