Nieuwe cultuurondernemers in Nijmegen: De Jonge Blonde Goden
Blondgelokt, zelfverzekerd en goed op elkaar ingespeeld. De mannen van De Jonge Blonde Goden vormen zonder meer een opvallend duo. Met hun eerste voorstelling ‘2 op reis’ – volgens henzelf het best te omschrijven als een muzikale vertelvoorstelling – stonden ze de afgelopen anderhalf jaar op heel wat podia binnen en buiten de stadsgrenzen van Nijmegen. Maar dat is in 2018 gedaan! Nieuwe plannen, een nieuwe show en nieuwe gedichten zijn in de maak.
De twee zitten aan een tafel aan het raam in Credible, een van hun favoriete cafés in Nijmegen. Voor hun neus staan twee glazen whisky. “Past in het romantische beeld van de afgezonderde schrijver hè”, grapt Wout Waanders (28), de ene helft van literair duo De Jonge Blonde Goden. De andere helft, Laurens van de Linde (24), zit naast hem en luistert aandachtig terwijl Wout uitlegt waarom steeds minder schrijvers naar de fles grijpen. “Tegenwoordig wordt er denk ik veel meer samen geschreven dan vroeger, waardoor afzondering – en daarmee depressie en alcoholisme – in de literatuurwereld steeds minder voorkomt.”
Slechte promotie
Een korte zoekactie op internet leert ons dat zowel Wout als Laurens al heel wat voorstellingen achter hun naam hebben staan. Maar behoudens een aantal zinnen is er weinig informatie te vinden over De Jonge Blonde Goden. “De promotie laat nog wat te wensen over ja”, zegt Laurens. “We hebben bijvoorbeeld nog geen Facebookpagina. Al denken we daar natuurlijk wel over na, want het is een ideaal platform. Voor mij persoonlijk kwam die realisatie pas later. Ik voelde een zekere gêne, vond het arrogant om mijn stukken op te dringen aan anderen. Daar moest ik me echt overheen zetten.”
Een muzikale vertelvoorstelling
Om toch alvast een start te maken met de promotiecampagne, leggen ze graag uit wat De Jonge Blonde Goden precies inhoudt. Wout: “Het is moeilijk om een label op ons te plakken. Op het podium maakt Laurens muziek en vertel ik een verhaal, maar we zijn geen band en het is ook geen acteren. Spoken word is het ook niet, want dat maakt veel gebruik van rijm, terwijl wij juist meer met ritme werken.” Na kort overleg komen de twee dan toch tot een definitie: een muzikale vertelvoorstelling. “Het is voor ons belangrijk dat muziek en tekst zowel inhoudelijk als formeel een sterke relatie met elkaar aangaan”, geeft Laurens aan. “Ze moeten niet los van elkaar staan, maar elkaar juist versterken. We vertellen samen een verhaal.”
Snijden en lijmen
Het verhaal van De Jonge Blonde Goden begon tijdens hun studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. Wout was mentorpapa van Laurens. Niet veel later werkten ze samen bij het literaire tijdschrift Op Ruwe Planken, waar de vriendschap echt tot bloei kwam. “We drukten al die tijdschriften zelf met de hand”, herinnert Laurens zich. “Stonden we daar uren te snijden en te lijmen. Dan ga je op een gegeven moment wel met elkaar praten, haha.”
Het Wilde Oosten
Na Op Ruwe Planken kwamen ze allebei terecht bij Wintertuin. Daar ontstond in 2016 het eerste idee voor De Jonge Blonde Goden. Wout: “Ik kende Laurens natuurlijk al goed en wist dat het klikte. Bovendien is hij een goede muzikant.” Het project kwam in een stroomversnelling door de uitnodiging voor cultureel talentenfestival Het Wilde Oosten, dat door zeven steden trekt. Laurens: “Toen hadden we ineens een deadline, want Het Wilde Oosten begon met touren en voor die datum moesten we een goede show neerzetten. Dat dwong ons om te oefenen.”
Eilandjes
Het allereerste optreden van De Jonge Blonde Goden vond plaats in de LUX en dateert van 23 april 2016. Wout herinnert zich nog dat het toen allemaal net wat minder was, omdat ze letterlijk en figuurlijk ver uit elkaar stonden. “We waren eilandjes; van een gezamenlijk verhaal was nog geen sprake. Dat is nu wel anders, we zijn veel vooruit gegaan. Dat komt ook omdat we na elke voorstelling evalueren.”
Band, Variété & Bert en Ernie
Met hun show ‘2 op reis’ trokken ze uiteindelijk anderhalf jaar lang door het land. Maar dat is nu verleden tijd. 2018 staat voor de twee mannen in het teken van reflectie en nieuwe plannen. Er zijn veel ideeën, zoals een band en een variétéprogramma (een gevarieerde theatervorm). “Daarnaast moet er natuurlijk een nieuwe show komen”, zegt Laurens. “We hebben oude teksten van Wout bekeken en daar is al het een en ander uitgekomen.” Wout vult aan: “Maar we zijn ook geen Bert en Ernie, we doen niet alles samen. Laurens wil meer gaan schrijven en ik wil meer de performancekant op. Daarbij werken sommige gedichten ook niet voor De Jonge Blonde Goden. Nijmegen blijft in ieder geval zeker onze uitvalsbasis.”
Stomme mensen
Tot slot nog even over die naam. Blond zijn ze zeker en gepokt en gemazeld nog zeker niet, maar op dat podium verheffen ze zichzelf dus ook tot goden. “Die naam ontstond als grapje”, verzekert Laurens. “We zaten in mijn studentenkamer op de bank, opzoek naar een geschikte naam. Jong en blond hadden we al, maar verder kwamen we niet. Toen belde Wout zijn vriendin, die zei dat we het dan maar helemaal over de top moesten maken. We zijn normaal gesproken namelijk allebei best wel ingetogen.” Ze zijn nog steeds tevreden over hun naam, ook als ze straks oud en grijs zijn. “Mensen die onze naam stom vinden, blijken zelf vaak ook stom te zijn”, concludeert Wout met een knipoog en een lach.
Foto's: Studio Schulte Schultz
Dit vind je misschien ook leuk
-
Muzikale talkshow Mashed Culture stimuleert internationale ontmoetingen
Muzikale talkshow Mashed Culture stimuleert internationale ontmoetingenOp 18 januari vindt de derde editie van de muzikale talkshow Mashed Culture plaats in Lindenberg Cultuurhuis. Mashed Culture is een open podium voor muzikanten en kunstenaars die wonen in deze regio en afkomstig zijn uit diverse culturen en landen.
Meer lezen over Muzikale talkshow Mashed Culture stimuleert internationale ontmoetingen
-
Oprichter van Poëziecentrum Nederland ontvangt de Esther Jansma Prijs
Oprichter van Poëziecentrum Nederland ontvangt de Esther Jansma PrijsWim van Til, oprichter van het Poëziecentrum Nederland ontvangt op 1 februari de Esther Jansmaprijs. De prijs is vernoemd naar dichter, prozaschrijver en archeoloog Esther Jansma, die aan de stille krachten achter de poëzie grote waarde heeft gehecht.
Meer lezen over Oprichter van Poëziecentrum Nederland ontvangt de Esther Jansma Prijs
-
Jeugdboek ‘Wat de blaadjes vertellen’ eerbetoon aan een stukje Nijmeegse natuur
Jeugdboek ‘Wat de blaadjes vertellen’ eerbetoon aan een stukje Nijmeegse natuurMaandag 27 januari verschijnt het debuutjeugdboek van de Nijmeegse schrijfster Stéphanie van Bolderen. Het boek, getiteld ‘Wat de blaadjes vertellen’, is geïnspireerd op het Bosje van de Baron, een stukje natuur in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost.
Meer lezen over Jeugdboek ‘Wat de blaadjes vertellen’ eerbetoon aan een stukje Nijmeegse natuur
-
Januari: dit zijn dé biebtips
Januari: dit zijn dé biebtipsOok in het nieuwe jaar is er weer van alles te doen in de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. We zetten drie activiteiten in de schijnwerpers, voor jong en oud. Mét bijpassende leestips natuurlijk!
-
Liefdevolle verhalen op Storytelling Festival Nijmegen 2024
Liefdevolle verhalen op Storytelling Festival Nijmegen 2024Op drie donkere avonden in december werd het Cultuurhuis De Lindenberg, in samenwerking met Meneer Otis, gevuld met verhalen, liefde en leven tijdens Storytelling Festival Nijmegen 2024. Verschillende sprekers vertelden over wat liefde voor hen betekent.
Meer lezen over Liefdevolle verhalen op Storytelling Festival Nijmegen 2024
-
Dit kun je doen met kinderen in de kerstvakantie
Dit kun je doen met kinderen in de kerstvakantieVan 21 december t/m 5 januari is het weer kerstvakantie in Nijmegen. De uitgelezen kans om er lekker op uit gaan met de kids! We hebben de leukste tips voor uitjes en activiteiten tijdens de kerstvakantie voor je op een rij gezet!
Meer lezen over Dit kun je doen met kinderen in de kerstvakantie
-
De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijden
De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijdenAan de Dominicanenstraat in de wijk Nijmegen- Oost bevindt zich in het voormalige Dominicanessenklooster De Vrouwenschool. Op deze bijzondere plek komen vrouwen en non-binaire mensen samen om er te wonen én werken.
Meer lezen over De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijden
-
Start Leesclub Kunstgeschiedenis in Nijmegen
Start Leesclub Kunstgeschiedenis in NijmegenRubens, Breitner, Art nouveau, Dada… Er zijn zoveel interessante kunstenaars en stromingen om je in te verdiepen. Maak daarom eens kennis met de leesclubs van Senia in de Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen.
Meer lezen over Start Leesclub Kunstgeschiedenis in Nijmegen
-
Illustrator Luuk Tuchner brengt het verhaal van Mariken van Nieumeghen opnieuw tot leven
Illustrator Luuk Tuchner brengt het verhaal van Mariken van Nieumeghen opnieuw tot levenEen volledig zelf geïllustreerde en -geschreven hervertelling van het verhaal van Mariken van Nieumeghen als afstudeerproject. De vierentwintigjarige Luuk Tuchner deed het! Het boek is nu zelfs op verschillende plekken te koop.
-
Door de lens van Jan van Teeffelen
Door de lens van Jan van TeeffelenJan van Teeffelen legde het Nijmeegse stadsleven decennialang vast, van wederopbouw tot cultuur. Zijn fotoarchief wordt nu gedigitaliseerd en veiliggesteld, met beelden die zelfs Jan nooit zag. Een boek over zijn werk werd op 7 december gepresenteerd.
-
De Roos van Nijmegen 2024 winnaar Politie Warnsveld blijft pieken
De Roos van Nijmegen 2024 winnaar Politie Warnsveld blijft piekenNa het winnen van De Roos van Nijmegen 2024, bestormde Pret-Ska-popgroep Politie Warnsveld de Nijmeegse muziekscene. Ruim een half jaar later blikt IntoNijmegen samen met zanger Joris en toetsenist Olivier terug op een veelbewogen jaar.
Meer lezen over De Roos van Nijmegen 2024 winnaar Politie Warnsveld blijft pieken
-
Literaire preek op zondag door Lisa Weeda
Literaire preek op zondag door Lisa WeedaBibliotheek Gelderland Zuid en Stichting Stevenskerk presenteren literaire preken. Op zondag 22 december om 12.00 uur spreekt de Nederlands-Oekraïense auteur Lisa Weeda in de Stevenskerk.
-
Interview met De Basis Residents: Waltzburg
Interview met De Basis Residents: WaltzburgAfgelopen oktober speelde Nijmeegse indieband Waltzburg een uitverkochte releaseshow in Doornroosje, geheel in het teken van hun nieuwste plaat Black Cat on Your Doormat. IntoNijmegen sprak hierover met Joost Klapmuts en Menno Krivokutya.
-
December: dit zijn dé biebtips
December: dit zijn dé biebtipsIn december is er weer van alles te doen in de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. We zetten drie activiteiten in de schijnwerpers, voor jong en oud. Mét bijpassende leestips natuurlijk!
-
Queer liefde op het Storytelling Festival Nijmegen
Queer liefde op het Storytelling Festival NijmegenVan 12 tot en met 14 december vindt de vierde editie plaats van het Storytelling Festival Nijmegen. Met op 13 december, Paarse Vrijdag, de poëtische voorstelling A Fist of Tongues, gevolgd door een programma van queer verhalen door storytellers.
Meer lezen over Queer liefde op het Storytelling Festival Nijmegen
-
Levendige boekpresentatie van Iris Vervoort over rouw en helen
Levendige boekpresentatie van Iris Vervoort over rouw en helenToen Iris Vervoort haar moeder verloor aan kanker, waren het woorden die haar hielpen in dit proces van verdriet. In haar debuutgedichtenbundel 'Als ik Guus geheten had', die ze op 15 november presenteerde, deelt ze haar reis door diverse emoties.
Meer lezen over Levendige boekpresentatie van Iris Vervoort over rouw en helen
-
Interview: Moniek van Daal - oprichter van Club Goud
Interview: Moniek van Daal - oprichter van Club GoudSinds 2017 bestaat Club Goud, een organisatie die zich inzet voor een vrolijke en betekenisvolle oude dag voor senioren. Oprichter Moniek van Daal deelt haar passie voor kunst, cultuur en het creëren van verbindingen tussen generaties.
Meer lezen over Interview: Moniek van Daal - oprichter van Club Goud
-
Liefde op Storytelling Festival Nijmegen 2024
Liefde op Storytelling Festival Nijmegen 2024Van 12 tot en met 14 december vindt de vierde editie plaats van het Storytelling Festival Nijmegen. Een weekend vol persoonlijke verhalen, begeleid door muziek, dans en comedy, met Liefde als centrale thema dit jaar.
Meer lezen over Liefde op Storytelling Festival Nijmegen 2024
-
Dé biebtips voor november
Dé biebtips voor novemberWist je dat de Bibliotheek Gelderland Zuid ook hele toffe activiteiten organiseert? We zetten iedere maand drie activiteiten in de schijnwerpers, voor jong en oud. Mét bijpassende leestips natuurlijk. Hier zijn dé biebtips voor november!
-
TUKA Coffee Roasters: smaakvolle verbindingen tussen boer en buurt
TUKA Coffee Roasters: smaakvolle verbindingen tussen boer en buurtWat begon als een stage om kleinschalige boeren te helpen export-ready te worden, groeide uit tot een diepgewortelde passie voor duurzame agricultuur en eerlijke handel. Deze passie leidde tot de oprichting van TUKA Coffee Roasters.
Meer lezen over TUKA Coffee Roasters: smaakvolle verbindingen tussen boer en buurt