Nieuwe cultuurondernemers in Nijmegen: De Jonge Blonde Goden

| Thijs van Beusekom

Blondgelokt, zelfverzekerd en goed op elkaar ingespeeld. De mannen van De Jonge Blonde Goden vormen zonder meer een opvallend duo. Met hun eerste voorstelling ‘2 op reis’ – volgens henzelf het best te omschrijven als een muzikale vertelvoorstelling – stonden ze de afgelopen anderhalf jaar op heel wat podia binnen en buiten de stadsgrenzen van Nijmegen. Maar dat is in 2018 gedaan! Nieuwe plannen, een nieuwe show en nieuwe gedichten zijn in de maak.

De twee zitten aan een tafel aan het raam in Credible, een van hun favoriete cafés in Nijmegen. Voor hun neus staan twee glazen whisky. “Past in het romantische beeld van de afgezonderde schrijver hè”, grapt Wout Waanders (28), de ene helft van literair duo De Jonge Blonde Goden. De andere helft, Laurens van de Linde (24), zit naast hem en luistert aandachtig terwijl Wout uitlegt waarom steeds minder schrijvers naar de fles grijpen. “Tegenwoordig wordt er denk ik veel meer samen geschreven dan vroeger, waardoor afzondering – en daarmee depressie en alcoholisme – in de literatuurwereld steeds minder voorkomt.”

 

Slechte promotie

Een korte zoekactie op internet leert ons dat zowel Wout als Laurens al heel wat voorstellingen achter hun naam hebben staan. Maar behoudens een aantal zinnen is er weinig informatie te vinden over De Jonge Blonde Goden. “De promotie laat nog wat te wensen over ja”, zegt Laurens. “We hebben bijvoorbeeld nog geen Facebookpagina. Al denken we daar natuurlijk wel over na, want het is een ideaal platform. Voor mij persoonlijk kwam die realisatie pas later. Ik voelde een zekere gêne, vond het arrogant om mijn stukken op te dringen aan anderen. Daar moest ik me echt overheen zetten.”

 

Een muzikale vertelvoorstelling

Om toch alvast een start te maken met de promotiecampagne, leggen ze graag uit wat De Jonge Blonde Goden precies inhoudt. Wout: “Het is moeilijk om een label op ons te plakken. Op het podium maakt Laurens muziek en vertel ik een verhaal, maar we zijn geen band en het is ook geen acteren. Spoken word is het ook niet, want dat maakt veel gebruik van rijm, terwijl wij juist meer met ritme werken.” Na kort overleg komen de twee dan toch tot een definitie: een muzikale vertelvoorstelling. “Het is voor ons belangrijk dat muziek en tekst zowel inhoudelijk als formeel een sterke relatie met elkaar aangaan”, geeft Laurens aan. “Ze moeten niet los van elkaar staan, maar elkaar juist versterken. We vertellen samen een verhaal.”

Snijden en lijmen

Het verhaal van De Jonge Blonde Goden begon tijdens hun studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. Wout was mentorpapa van Laurens. Niet veel later werkten ze samen bij het literaire tijdschrift Op Ruwe Planken, waar de vriendschap echt tot bloei kwam. “We drukten al die tijdschriften zelf met de hand”, herinnert Laurens zich. “Stonden we daar uren te snijden en te lijmen. Dan ga je op een gegeven moment wel met elkaar praten, haha.”

Het Wilde Oosten

Na Op Ruwe Planken kwamen ze allebei terecht bij Wintertuin. Daar ontstond in 2016 het eerste idee voor De Jonge Blonde Goden. Wout: “Ik kende Laurens natuurlijk al goed en wist dat het klikte. Bovendien is hij een goede muzikant.” Het project kwam in een stroomversnelling door de uitnodiging voor cultureel talentenfestival Het Wilde Oosten, dat door zeven steden trekt. Laurens: “Toen hadden we ineens een deadline, want Het Wilde Oosten begon met touren en voor die datum moesten we een goede show neerzetten. Dat dwong ons om te oefenen.”

Eilandjes

Het allereerste optreden van De Jonge Blonde Goden vond plaats in de LUX en dateert van 23 april 2016. Wout herinnert zich nog dat het toen allemaal net wat minder was, omdat ze letterlijk en figuurlijk ver uit elkaar stonden. “We waren eilandjes; van een gezamenlijk verhaal was nog geen sprake. Dat is nu wel anders, we zijn veel vooruit gegaan. Dat komt ook omdat we na elke voorstelling evalueren.”

Band, Variété & Bert en Ernie

Met hun show ‘2 op reis’ trokken ze uiteindelijk anderhalf jaar lang door het land. Maar dat is nu verleden tijd. 2018 staat voor de twee mannen in het teken van reflectie en nieuwe plannen. Er zijn veel ideeën, zoals een band en een variétéprogramma (een gevarieerde theatervorm). “Daarnaast moet er natuurlijk een nieuwe show komen”, zegt Laurens. “We hebben oude teksten van Wout bekeken en daar is al het een en ander uitgekomen.” Wout vult aan: “Maar we zijn ook geen Bert en Ernie, we doen niet alles samen. Laurens wil meer gaan schrijven en ik wil meer de performancekant op. Daarbij werken sommige gedichten ook niet voor De Jonge Blonde Goden. Nijmegen blijft in ieder geval zeker onze uitvalsbasis.”

Stomme mensen

Tot slot nog even over die naam. Blond zijn ze zeker en gepokt en gemazeld nog zeker niet, maar op dat podium verheffen ze zichzelf dus ook tot goden. “Die naam ontstond als grapje”, verzekert Laurens. “We zaten in mijn studentenkamer op de bank, opzoek naar een geschikte naam. Jong en blond hadden we al, maar verder kwamen we niet. Toen belde Wout zijn vriendin, die zei dat we het dan maar helemaal over de top moesten maken. We zijn normaal gesproken namelijk allebei best wel ingetogen.” Ze zijn nog steeds tevreden over hun naam, ook als ze straks oud en grijs zijn. “Mensen die onze naam stom vinden, blijken zelf vaak ook stom te zijn”, concludeert Wout met een knipoog en een lach.

Foto's: Studio Schulte Schultz

Dit vind je misschien ook leuk