Stadswandeling langs de wederopbouw van Nijmegen
Op 22 februari 1944 werd de binnenstad van Nijmegen gebombardeerd en grotendeels verwoest. Na de oorlog zijn alle panden weer opgebouwd. Stichting Nijmegen Wederopbouwstad brengt een digitale en een papieren stadswandeling uit langs de wederopbouwpanden in de binnenstad van Nijmegen.
In 1944 werd het centrum van Nijmegen totaal verwoest door het bombardement op 22 februari en de bevrijding van Nijmegen in september 1944. Na het puinruimen werd besloten een totaal nieuwe binnenstad te bouwen. Gedurende een periode van 15 jaar werd er onafgebroken gebouwd.
De binnenstad moest toegankelijk zijn voor de auto, hét symbool van vooruitgang. Brede doorgangswegen werden aangelegd en er kwam een groot plein voor evenementen en om te parkeren: Plein 1944. Alle winkelpanden in de binnenstad kregen vier bouwlagen en platte daken. Bij de bouw werden voor die tijd moderne materialen gebruikt zoals staal, glas, natuursteen en beton. Boven de winkels moesten woonhuizen komen met veel licht en voor de frisse lucht balkonnetjes. Veel verschillende architecten werden aangesteld om gevels te ontwerpen, waardoor het centrum een divers en afwisselend aanzicht kreeg.
Door die massale wederopbouwarchitectuur op een compact gebied heeft Nijmegen een voor Nederlandse begrippen unieke binnenstad.
Met de rondleiding Kijk Omhoog, een stadswandeling langs de Wederopbouw van Nijmegen - digitaal of op papier – krijg je een beeld van deze bijzondere binnenstad.