9x Duurzame ondernemingen in Nijmegen
De BBC noemde onze stad al 'The progressive city that few know'. Als groene en innoverende stad zit Nijmegen natuurlijk vol met duurzame ondernemingen. Deze negen ondernemers maken onze stad een stukje mooier, eerlijker en duurzamer!
1. Gelukkige Groentes
Bij Gelukkige Groentes pluk je wekelijks je eigen ecologische groentes. Het duurzame initiatief heeft inmiddels twee pluktuinen, een in Malden en de ander in het Ooij. Als huishouden kun je een abonnement nemen zodat je wekelijks je eigen benodigde groentes kan plukken. De tuinen worden onderhouden zonder het gebruik van gifstoffen en mest. Ook zorgt de lokale productie voor een positieve bijdrage aan CO2-reductie, herstel van biodiversiteit, het verminderen van plastic afval en voedselverspilling.
2. Het duurzaamheidscafé
Het duurzaamheidscafé Nijmegen organiseert verschillende bijeenkomsten rondom duurzaamheid. Tijdens de debatavonden over duurzame onderwerpen worden kennis en ideeën uitgewisseld. De café's gaan over verschillende thema's zoals afval, activisme, stikstof, klimaatfrustratie en meer. Ze organiseren vier of meer avonden per jaar.
3. Bert & Co
Verstopt achter de Energieweg in Nijmegen vind je de antiek- vintagewinkel Bert&Co. Bert van Hoorn runt zijn winkel samen met zijn trouwe viervoeter Co. De winkel neemt je terug in de tijd en is een verzameling van vintage meubels en voorwerpen: van industriële lampen tot en met hout bewerkte beelden, van oude fauteuils tot antieke bureaus en van opgezette amfibieën tot aan schoenen uit de Tweede Wereldoorlog. Liefhebbers van oude spullen kunnen hun hart ophalen bij Bert&Co.
4. Het Duurzame Warenhuis
Het Duurzame Warenhuis is misschien wel de grootste winkel in Nijmegen op het gebied van duurzaamheid. De winkel, die aan de Burchtstraat ligt, heeft een breed scala aan duurzame en eerlijke producten. Zo hebben ze biologische en fairtrade kleding, duurzame en eerlijke cosmetica, keukengerei, kantoor- en cadeauartikelen, tuinspullen en woonaccessoires.
5. Naní
In de Van Peltlaan, midden tussen de huizen in een woonwijk, ligt op een onverwachtse locatie de tweedehandsdameskledingwinkel Naní. In deze winkel verkoopt ondernemer Lotte al twee jaar lang tweedehands kleding en accessoires. Naní werkt met een inbrengsysteem waardoor bezoekers gedragen kleding kunnen inleveren én kopen.
Lees het interview met Lotte6. GROENEWAS
De textieldrukkerij GROENEWAS bedrukt en borduurt op een duurzame manier texiel. Dit doen ze inmiddels al zo'n 15 jaar op hun thuisbasis bij De Vasim. Ze maken gebruik van organische materialen en duurzame technieken.
7. Atelier Meer
Atelier Meer is een sociale onderneming. Het atelier geeft mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kans om op een prettige plek te werken en zich te ontwikkelen. Er worden onder andere tassen, slabbetjes, schorten en handige opbergers gemaakt van oude banners en vlaggen. De producten zijn uniek, ze maken nooit exact twee dezelfde exemplaren.
8. Nijmeegs Versfabriek
De Versfabriek in Nijmegen streeft naar een optimaal circulair landbouwsysteem door van lokale restproducten voedsel te maken. Dat gebeurt via lokale landbouw en productie op daken en in containers.Deze circulaire producten, zoals oesterzwammen, worden vervolgens gelevert aan lokale afnemers.
9. MoesApp
De Nijmeegse Touria Benabbas ontwikkelde De MoesApp: een app waarmee je kunt zoeken naar verse groenten en fruit die bij jou in de buurt zijn geteeld. Op de webapplicatie www.moesapp.nl kunnen moestuinders, kwekers en telers aanbiedingen plaatsen.