Op zoek naar verloren graven
Op de protestantse instituutsbegraafplaats Weezenkerkhof Neerbosch (1879) wordt vanaf vorig jaar maart onderzoek gedaan naar de verloren graven in samenwerking met de TU-Delft en Saxion-Deventer. Op zoek naar een begraafpatroon, om te achterhalen waar de overleden kinderen en personeelsleden begraven liggen. De begraafplaats is vanaf 2019 in eigendom van Stichting Memento Mori. De stichting zorgt voor revitalisatie, onderhoud en onderzoek. Op de begraafplaats zijn nog 42 zichtbare grafstenen aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat er op het Weezenkerkhof waarschijnlijk 530 mensen begraven liggen, maar waar liggen zij begraven? Onder de grote treurbeuk is een grote lege ruimte, op welke plekken zijn ze ooit begraven?
Vorig jaar startte het onderzoek door TU-Delft, twee dagen is toen de ondergrond van het oude deel van de begraafplaats doorzocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Dominique Ngan-Tillard en dr. Deyan Draganov. De geavanceerde grondradar-apparatuur kon geen uitstelsel geven. Toen kwam Saxion-Deventer in beeld. Drie Saxion archeologie-studenten hebben op indicatie van de hoogleraren van de TU-Delft vervolgonderzoek gedaan. De nieuwsgierigheid was gewekt, maar de antwoorden blijven nog achter. Raphaël Panhuysen, docent archeologie Saxion deed een voorstel. Deelname aan een Smart Solutions Semester, een interdisciplinaire samenwerking binnen de Saxion opleidingen. Vijf studenten schreven zich in, twee studenten archeologie, twee forensisch en een ICT-student. Een unieke samenwerking van TU-Delft, Saxion Deventer (verschillende opleidingen) en Stichting Memento Mori, funerair erfgoed.
Begin 2023 start de Smart Solutions Semester-opdracht; ‘Search for lost graves’. De studenten hebben regelmatig een ‘velddag’ en werken dan op locatie. Op dinsdag 16 mei voeren dezelfde twee hoogleraren van de TU-Delft, van de faculteit Civiele Techniek en Geo-Wetenschappen geofysische metingen uit. Het is een vervolg van GPR-verkenning van de ondergrond, zoals zij vorig jaar maart ook uitgevoerd hebben. Een grondradar, een Ground Penetrating Radar (GPR), zendt met een hoge frequentie radiogolven uit en deze meet de echo’s van die elektromagnetische pulsen (golven). Het is graven zonder dat er een schop de grond in hoeft. Stichting Memento Mori is benieuwd wat het onderzoek aan inzicht gaat opleveren. Mogelijk geeft de aarde geen geheimen meer prijs, en is het niet meer zichtbaar, maar dat is ook een inzicht en een wetenschap.