Nimweegs mot blieve!
In 1987, precies 36 jaar geleden, verscheen het eerste Nimweegse Woordenboek. Schrijver was Wim Janssen, ras- Nijmegaar en Bendenstadter. Recent verscheen Een nieuwe uitgave van Woordenboek, van de hand van Leo van Stijn en prof. Roeland van Hout. Alle reden voor de historische vereniging Numaga om uitgebreid in te gaan op het Nimweegse dialect en de volkscultuur. Wie spreekt 't nog, waar komt 't vandaan en heeft het Nimweegs als volkse taal nog toekomst? 'Nimweegs, de cultuur, muziek en teksten staan centraal op 16 mei in de Numaga-publieksavond in de Lindenberg. aanvang 20 uur.
'Doe jij dat ff feur muh pakkuh', 'Dah zak, dah hek en dah mok', 'Huus toe lillekerd', zomaar wat uitdrukkingen die iedereen wel eens heeft gehoord. Maar wat is dat voor een taaltje, waar komt het vandaan? Wie spreekt 't nog en zal dit stadsdialect ooit verdwijnen? Dit soort vragen komt uitgebreid aan bod tijdens de Numaga-publieksavond van 16 mei.
Aanleiding is de recente veschijning van het Nimweegs Woordenboek. Samensteller prof. Roeland van Hout gaat uitgebreid in op verleden, heden en toekomst van dit bijzondere fenomeen. Aanschuiven de taalkundige Kefas van Rossem die vertelt over de nagenoeg vergeten columnist Naodus, die voor en na de oorlog wel 900 stukjes schreef.
't Nimweegste woord en uitdrukking
Daarnaast vertelt Leo van Stijn over zijn liefde voor de volkstaal en leest een speciaal gemaakt Krulletje voor. Ook is er een bijdrage van een taalkundige en wel Luis Miquel Rojas uit Peru het Nijmeegse dialect uitgebreid gaat onderzoeken. Verder zijn er Nimweegse liedjes te horen, uitgevoerd door Peter Freijsen (oud-Kladderadatsj) en Melchior de Grood.
Ook is die avond de bekendmaking van de prijsvraag Het meest Nimweegse woord en uitdrukking. Inzendingen naar: redactie.nijmegen@gelderlander.nl. Tot 14 mei, met vermelding van naam en telefoonnummer. Daarna kan er worden gestemd op het mooiste Nimweegse woord en de markantste Nimweegse uitdrukking.