Kunstluis vraagt Nijmegenaren: wat neem jij mee je graf in?

In 2001 stuitten archeologen op een bijzondere vondst in de Burchtstraat: een kist van een Romeinse arbeider met attributen zoals een kruik, bekers, borden en een munt. Het inspireert de Kunstluis van Valkhof Museum Pavèl van Houten. Hij vraagt werkend Nijmegen in dezelfde straat: wat neem jij mee het graf in? Sommigen nemen een herinnering aan familie mee, anderen kiezen toch liever voor een Bruce Springsteen CD en een enkeling verkiest begraven worden in een BMW boven een kist. Van 5 t/m 13 september presenteert Van Houten de antwoorden naast de askist van de Romeinse man in Valkhof Museum.

Pavèl van Houten is door Valkhof Museum aangesteld als Kunstluis, om te “luizen” in het museum en de collectie. Met zeven interventies verrast hij bezoekers en museummedewerkers met nieuwe perspectieven.

Romeinse grafgiften

In de Burchtstraat in Nijmegen werd in 2001 een tufstenen askist gevonden met de resten van een Romeinse man (ca. 215 – 240 n. Chr.) van minstens 23 jaar. Sporen van slijtage aan zijn botten wijzen erop dat hij hoogstwaarschijnlijk fysiek werk verrichtte. Hij werd begraven met een reeks grafgiften waaronder een kleine kruik, serviesgoed, glazen en een ijzerbeslag. Bij dezelfde opgravingen kwam ook het graf van de ‘Loden Lady’ tevoorschijn. Zij is inmiddels de bekendste Romeinse inwoner van Nijmegen, terwijl het graf van de man relatief onbekend bleef en ook nu pas voor het eerst te zien is in het museum.

Bedelarmbandjes en frikandellen

De Kunstluis vraagt zich naar aanleiding van het graf in Valkhof Museum af: wat zouden mensen in de Burchtstraat anno nu meenemen in hun graf? Met zijn notitieboekje in de aanslag vraagt hij het hedendaagse Nijmeegse arbeiders in dezelfde straat. De antwoorden zijn even hartverwarmend als verrassend. Carolina, werkzaam in een boekenwinkel, gaat voor haar bedelarmband met herinneringen aan haar kinderen. Job, friettentmedewerker, neemt liever een frikandel mee. En Anner, verhuurder fietsen, kiest voor de "e-bike, fietsengereedschap en tandartsinstrumentalia."

Interventie 4: Het graf mee in

Van 5 t/m 13 september presenteert Kunstluis Pavèl van Houten alle antwoorden in dezelfde ruimte waar de grafgiften van de Romeinse man te zien zijn. En hij is benieuwd: wat nemen bezoekers mee hun graf in? Laat je antwoord achter in de box.

Lees meer over de Kunstluis en zijn vorige interventies op valkhofmuseum.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...