Huis van de Nijmeegse Geschiedenis presenteert 50x Jozef Israëls

Deze winter is er een unieke kans om met je neus boven een Jozef Israëls te hangen. Van 18 januari tot 3 april 2022 worden er vijftig fotogravures van het werk van Israëls tentoongesteld in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Jozef Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. Met name zijn werken van strandgezichten, vissers taferelen en voorstellingen uit de joodse geschiedenis brachten hem faam.

De lof voor Israëls werd nogmaals bevestigd toen in 1904 zijn 80e verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ter gelegenheid ontving hij op deze feestelijke dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken uitgegeven door de drukkerij De Gebroeders E.& M. Cohen uit Nijmegen. Eén versie van deze map is nu in het bezit van Nijmegenaar prof. Dr. Chris van Weel, een nazaat van Israëls, die ze ter beschikking stelt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Israëls kunstenaarschap belicht

Dit geeft een unieke kans om deze vijftig gravures in eigen persoon te bewonderen, waarbij toelichting zal worden gegeven die onder andere door Israëls zelf is opgenomen in deze map. Door middel van de gravures zal worden ingegaan op het leven en werk van Israëls. Hierbij zal onder andere zijn enorme netwerk worden uitgelicht dat hij verkreeg door de vele buitenlandse reizen die hij heeft gemaakt. Daarnaast wordt zijn werk ingebed in de context van het negentiende-eeuwse Europa. Hierbij zal een speciaal licht worden geworpen op het joods-zijn van Israëls.

Voornamelijk in de laatste decennia van zijn leven bestond er een noemenswaardige fascinatie voor de invloed van het joods-zijn op Israëls kunstenaarschap. Het is dan ook bijzonder interessant dat in 1904 zijn 80e verjaardag als nationale feestdag werd uitgeroepen, terwijl slechts tien jaar daarvoor de Dreyfus-affaire plaatsvond. Deze tentoonstelling zal dan ook ingaan op deze op het eerste oog lijkende discrepantie. Hoe verhielden de joodse gemeenschappen zich rond de fin de siècle in Nijmegen en Europa en hoe past Israëls hier tussen met zijn werk? Hoe werd Israëls als joodse kunstenaar geprofileerd? En hoe verhoudt dit zich tot het nog aanwezige antisemitisme in het eind negentiende-eeuwse Europa?

Lezingen

Naast de tentoonstelling zullen er wekelijks lezingen georganiseerd worden in het thema van Israëls en zijn omgeving. Zo zullen er verschillende lezingen plaatsvinden en zal er een speciale middag zijn voor kinderen georganiseerd in samenwerking met Theatergroep Gras. Ook de Nijmeegse onderzoeker en tentoonstellingsmaker Mariska Jansen zal meer vertellen Israëls en zijn verhouding tot de Joodse gemeenschap.

De tentoonstelling is te bezoeken van 18 januari tot 3 april 2022, woensdag tot en met zondag, tussen 13:00 en 17:00. Toegang is gratis. Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in het hart van Nijmegen in de oude Mariënburgkapel. 

Dit vind je misschien ook leuk...