Festival Jazz International Nijmegen onthult programma

De achtste editie van Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) barst los op 25 en 26 oktober 2024. De organisatie kondigt het volledige programma aan, dat dit jaar onder andere plaatsvindt in Doornroosje, LUX Nijmegen, The Big Draw en Merleyn. Kaarten zijn nu beschikbaar via fjin.nl.

Tijdens de achtste editie van FJIN worden bezoekers getrakteerd op optredens van de crème de la crème van de jazz en geïmproviseerde muziek. Dit jaar biedt het festival een compacte ervaring van twee dagen in Doornroosje, LUX en Merleyn, met een uitstapje naar diverse locaties in de binnenstad tijdens de FJIN-Expeditie. Negen optredens van zowel gerenommeerde artiesten als veelbelovende nieuwkomers staan op de planning, voor een gevarieerd programma met vertrouwde jazzklanken en projecten die de grenzen van het genre verkennen.

© Gregor Hohenberg

Programma

Op vrijdag 25 oktober wordt het festival feestelijk geopend in Doornroosje met een double-bill van Boing! Leafcutter John & Bex Burch en het Moses Yoofee Trio. De avond start met het innovatieve album Boing!, dat de creatieve vrijheid en technologische vernuft van John en Burch combineert voor een meeslepende muzikale ervaring. Aansluitend neemt het Moses Yoofee Trio, ontstaan uit een ontmoeting in Berlijn, het publiek mee met hun explosieve mix van jazz, hip-hop, R&B en soul die wereldwijd de aandacht trekt.

De zaterdag begint met een smakelijke tour langs diverse optredens van getalenteerde Nijmeegse jazzmuzikanten Wietse Voermans, Daniël van der Duimen Bouke Hofma, die worden gekoppeld aan internationale studenten van ArtEZ Jazz & Pop Daniel Louis, Qisheng Zheng en Pauline Timmerbeil. De FJIN-Expeditie biedt drie verrassende duo-optredens op verschillende locaties in de Nijmeegse binnenstad, die het eindresultaat markeren van een uniek samenwerkingsproject tussen de muzikanten.

© Tony Overwater

Later op de dag wordt het festival voortgezet in LUX Nijmegen. Atzko Kohashi en Tony Overwater vormen een opmerkelijk jazzduo dat de muzikale verschillen tussen hun Japanse en Nederlandse achtergronden harmonieus samenbrengt. Ook staat het Australische electro-psychedelische jazztrio Brekky Boy op het programma, bekend om hun lyrische melodieën, krachtige polyritmiek en een flinke dosis humor. Baanbrekende jazzsaxofoniste Emma Rawicz sluit de avond af met haar virtuoze spel en synesthetische kleurbeleving. Tussen de concerten door kan men in het LUX-café genieten van aanvullende FJIN-programmering.

De nacht wordt in Merleyn ingeluid door ROSEYE, die met hun genre-overstijgende muziek thema's zoals liefde, spiritualiteit en maatschappelijke rechtvaardigheid verkennen. Deze steengoede live-act, die eerder dit jaar al indruk maakte op North Sea Jazz, weet precies hoe je een feestje moet bouwen.

Tickets

Voor het festival zijn verschillende ticketopties beschikbaar. Bezoekers kunnen kiezen uit losse tickets, concertreeks-tickets en passe-partouts voor hele dagen. Dit jaar wordt ook het FJIN-All-in ticket aangeboden, waarmee je voor €79,- het hele festival kunt beleven. Daarnaast zijn er studententickets beschikbaar tegen een flinke korting. Alle tickets zijn te koop via fjin.nl.

Over Festival Jazz International Nijmegen

Sinds 2016 presenteert FJIN ieder najaar een veelzijdige selectie artiesten uit binnen- en buitenland. Verspreid over diverse podia in de stad, brengt FJIN avontuurlijke jazzmuziek voor een gevarieerd publiek. Naast gerenommeerde internationale artiesten biedt FJIN ook een podium aan jong, lokaal talent en verrassende muzikale projecten. Dit is het enige moment met zoveel aanbod van internationale jazz in Nijmegen in zo’n korte tijd.

FJIN wordt mede mogelijk gemaakt door Brebl, Doornroosje, LUX Nijmegen, Meneer Otis, MVN Culture, Podium JIN en Stadsschouwburg en de Vereeniging. Met dank aan Het Cultuurfonds, Festivalhuis Nijmegen, Gemeente Nijmegen, Hotel Credible en Jazzstad Nijmegen. Voor meer informatie en kaartverkoop, bezoek www.fjin.nl. Volg FJIN op social media voor updates en nieuws.

Dit vind je misschien ook leuk...