16x Zorginnovaties uit Nijmegen

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

De zorg in Nijmegen blijft zich ontwikkelen, want er komen steeds meer zorginnovaties bij. Wist je bijvoorbeeld dat er een kap voor op het ziekenhuisbed is gemaakt, zodat de patiënten meer rust krijgen? Of dat er een medicijn wordt ontwikkeld tegen energie-stofwisselingsziekten? Ook willen ze de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen om de kansen van kankerpatiënten wereldwijd te verbeteren. Benieuwd welke zorginnovaties er nog meer zijn? Lees dan snel verder.

1. App to Order

Tijdens een operatie in CWZ werd er via portofoon of telefonisch instrumenten voor de operatiekamer besteld. Dit kon efficiënter en duidelijker en daarom is de innovatieve mobiele app App to Order voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) ontwikkeld. Met App to Order bestel je door één druk op de knop instrumenten, verbruiksmateriaal en andere zaken. CSA-medewerkers ontvangen een overzichtelijke melding waar ze direct zien of het spoed betreft, om welk type materialen het gaat en waar ze liggen opgeslagen in het magazijn. Daarnaast kan de status online gevolgd worden in de OK en is het mogelijk om berichten uit te wisselen. Deze zorginnovatie zorgt voor meer rust in de OK, tijdwinst, meer duidelijkheid, een beter overzicht en inzicht in aanvragen en voorraad.

Meer informatie

2. Helpende gedachten app

eHealthfabriek wil hulp en ondersteuning leuker en creatiever maken, daarom ontwikkelen zij apps, games en virtuele tools. Met deze tools kunnen cliënten direct aan de slag met hun problemen. De Helpende Gedachten app is een van die tools. Veel kinderen en jongeren hebben last van negatieve gedachtes en gevoelens. Door de Helpende Gedachten app te gebruiken, leren ze om anders te denken in lastige situaties. In de app bouwen ze aan een eigen eiland om de gedachtewereld mooier te maken. De dieren op het eiland helpen de gebruikers op weg en hoe meer er geoefend wordt, hoe groter het eiland wordt.

Meer informatie

3. Behandeling van chronische wonden met een koud plasma

Koud plasma kan wondgenezing stimuleren en vooral bij chronische wonden zoals diabetische voetwonden, doorligwonden en open beenwonden is dat beter voor genezing. Plasmacure heeft een veilige manier ontwikkeld om koud plasma direct in een wond toe te passen: PLASOMA. PLASOMA bestaat uit een elektrische Pad en een Pulser en brengt bacteriedodend koud plasma direct in de wond. Het is een behandelmethode die ook bij patiënten thuis ingezet kan worden.

Meer informatie

4. Kap voor op het bed van patiënten in het ziekenhuis

Slaap is ontzettend belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van een patiënt. Toch slapen veel patiënten slecht in het ziekenhuis. Overlast door licht en geluid is een van de meest genoemde klachten door de patiënt. Daarnaast vinden zij privacy belangrijk en hebben zij dit minder in het ziekenhuis. Micro-Cosmos ontwikkelde een kap voor het ziekenhuisbed van patiënten om slaapgebrek tegen te gaan. De kap vermindert externe prikkels en geeft patiënten privacy.

Meer informatie

5. Liz de digitale zorgassistent

Liz is een digitale hulp-in-huis voor kwetsbare senioren ontwikkeld door ConnectedCare. Ze helpt zorgprofessionals om op afstand patiënten te begeleiden, zelfrapportages te verzamelen en herstelproces te optimaliseren. Liz biedt de modules slaapproblemen, ondervoeding en revalidatie aan. Je kunt haar regelmatig laten vragen hoe het gaat, doelen en reminders laten tonen en gericht informatie en advies in het platform plaatsen.

Meer informatie

6. Waardevol rapporteren in de zorg

Rapporteren in de zorg kost veel tijd, dit komt vaak omdat je moet schrijven volgens bepaalde handelingen. Hierdoor worden vaak belangrijke details vergeten. De Tabula Rasa methodiek biedt een onbeschreven blad, een leeg tekstvlak. Hier worden alle belangrijke bevindingen opgeschreven die later door middel van kleuren toegevoegd kunnen worden aan een doel uit het zorgplan of to-do lijst. Daarnaast is er meer vrijheid om op jouw eigen manier te rapporteren en tegelijkertijd de mogelijkheid om daarbij samen te werken met collega’s en/of de cliënt.

Meer informatie

7. Online community voor mensen met depressie en hun naasten

Depressie Connect is een digitaal platform waar mensen met depressie en hun naasten kunnen inloggen. Het platform is er voor iedereen die graag met lotgenoten wil praten over de weg naar het herstel. Liever geen contact? Je kunt ook alleen de ervaringen en verhalen lezen en herkenning vinden. Op het platform zijn geen professionals betrokken. Depressie Connect wordt bewaakt door ervaringsdeskundige vrijwilligers, die ook hun verhaal inzetten om anderen te steunen. Het is een vertrouwde omgeving die veilig en afgeschermd is en waar je eventueel anoniem aan kunt deelnemen. Voor naasten is er een afgescheiden community.

Meer informatie

8. Digitale biomarkers laten arts zien hoe het echt met je gaat

Orikami is gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale biomarkers voor de zorg. De eerste producten zijn sinds kort op de markt. Je kunt iemand vragen of hij moe is of pijn heeft. Maar je kunt het ook meten via een test. Deze zogenoemde digitale biomarkers meten verschillende indicatoren die vertellen hoe het met iemand gaat. Of wat er minder goed gaat. Het doel van de digitale biomarkers is om zowel de patiënt als de arts meer informatie te geven over het ziektebeloop. Zo kun je het verloop beter voorspellen, waarmee patiënten meer regie krijgen over hun leven.

Meer informatie

9. Het immuunsysteem resetten

Xenikos werkt aan een medicijn dat het immuunsysteem kan resetten en daarmee het leven van ernstig zieke patiënten kan redden. Het medicijn (T-Guard) is bedoeld om ernstige afstotingsreacties te bestrijden bij patiënten die een beenmergtransplantatie hebben gehad. Het middel ruimt op een snelle en effectieve manier volwassen T-cellen die verantwoordelijk zijn voor de afstotingsreactie op. Zo kan het immuunsysteem als het ware op een veilige manier gereset worden.

Meer informatie

10. Epilepsie opsporen bij pasgeboren baby's

Het is mogelijk om bij pasgeboren baby’s te screenen op de ernstige erfelijke metabole ziekte pyridoxine-afhankelijke epilepsie (PDE). Eerdere en betere behandeling van de ziekte wordt hiermee mogelijk gemaakt. Onderzoekers hebben hiervoor nieuwe biomarkers ontdekt die gebruikt kunnen worden in de hielprik.

Meer informatie

11. AI-innovaties voor de patholoog

Aiosyn wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Zij gaan algoritmen vanuit het onderzoeksveld naar de klinische praktijk brengen om daarmee de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek in de pathologie te verbeteren.

Meer informatie

12. Gipsspalk en titaniumheup uit 3D-printer

In het Sint Maartenskliniek zijn ze dagelijks op zoek naar de modernste methoden om mensen letterlijk en figuurlijk vooruit te helpen. Door het gebruiken van een 3D-printer kunnen inmiddels honderden patiënten, die aan hun rolstoel gekluisterd waren, dankzij een nieuwe op maat gemaakte titaniumheup weer lopen. Ook in de gipskamer kunnen patiënten een perfect passende handspalk krijgen dankzij de 3D-printer.

Meer informatie

13. Pleister voor het stelpen van ernstige bloedingen

Chirurgische bloedingen vormen nog steeds een grote uitdaging in elke operatiekamer. GATT heeft een innovatieve pleister ontwikkeld die gebruik maakt van een synthetisch polymeer voor hemostatische afdichting tijdens een operatie. Het is het eerste product op basis van de gepatenteerde NHS-POx technologie, waardoor chirurgen een bloeding niet alleen sneller kunnen stoppen, maar ook een sterker afsluitend resultaat kunnen creëren.

Meer informatie

14. Medicijn tegen energie-stofwisselingsziekten

Khondrion doet onderzoek naar medicatie voor de behandeling van energie-stofwisselingziekten. Energie-stofwisselingsziekten, of mitochondriële ziekten, zijn zeldzame aandoeningen. Mitochondriën zitten in vrijwel elke cel van het lichaam en hebben als belangrijkste functie het opwekken van energie. Als dat fout gaat, missen de cellen in je lichaam niet alleen energie, maar ontstaan er ook schadelijke verbindingen in de cel. Na bijna 9 jaar is het met hun kennis gelukt om hun eerste medicijn te ontwikkelen: sonlicromanol. Ze hopen binnenkort goed nieuws te hebben als de eerste resultaten van de fase 2b studie bekend worden.

Meer informatie

15. Stollingsfactorgehalte thuis testen

Enzyre ontwikkelde een elektronische microfluïdische biochip om stollingsfactor niveaus te meten in minimale hoeveelheden bloed. De hemostase biochip is zo groot als een credit card en past gemakkelijk in je broekzak. Door dit apparaatje op je smartphone aan te sluiten kun je overal en altijd comfortabel en betaalbaar je stollingswaarden meten.

Meer informatie

16. Levertumoren van binnenuit bestralen en van buitenaf live volgen

Tijdens de behandeling van een patiënt met leverkanker zag een onderzoeksteam van het Radboudumc de ingespoten radioactieve bolletjes voor de eerste keer ‘live op het beeldscherm’ de lever instromen. Voor zover bekend is het wereldwijd niet eerder gelukt om de bolletjes tijdens het toedienen zichtbaar te maken. Daarmee ligt de weg open naar een meer persoonsgerichte aanpak van levertumoren.

Meer informatie

 

Informatie en beeldmateriaal 1 t/m 7 komen van zorginnovatie.nl.

Dit vind je misschien ook interessant...