Stadspark de Goffert is aangelegd in de jaren 1935-1939. Het plan en het schema van hoofdwegen is een ontwerp van ir. A. Siebers. Plantagemeester J.H. Schmidt en technisch ambtenaar D. Monshouwer van de Dienst Gemeentewerken Nijmegen maakten de definitieve ontwerpschets. Heidemij zorgde voor de aanleg; het was een werkverschaffingsproject waarbij werklozen verplicht werden ingezet als goedkope arbeidskrachten. Op de foto de brug over een kunstmatige vijver op het pad tussen het uitzichtpunt en het openluchttheater.

Op pad met de stadsecoloog: Vliegende juweeltjes in het Goffertpark

| Stadsecoloog

Ingeborg Swart is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Ze is dol op alles wat groeit en bloeit en neemt anderen graag mee in haar enthousiasme. Er is immers zoveel prachtig groen te vinden in Nijmegen! Voor haar is het een uitdaging om op de meest onverwachte plekken planten of dieren te spotten. Tegelijk werkt ze er aan om de stad nog groener en gezonder te krijgen. Deze maand vertelt ze over de vliegende juweeltjes in het Goffertpark.

Vliegende juweeltjes in het Goffertpark

Het Goffertpark, wie kent het niet? Elke Nijmegenaar en menigeen buiten de stad is er wel eens geweest, of heeft er op zijn minst van gehoord. In de meeste gevallen zal dat zijn door evenementen, concerten of gewoon als buitenruimte. Maar wist je dat je er ook allerlei interessante natuur kunt vinden? Vogels, bijvoorbeeld. 

Het Goffertpark met de afwisselende begroeiing, en de omliggende tuinen, is een fijne plek voor vogels. Als je een tijdje rustig zit, zal je er gegarandeerd een aantal zien. Zo kom je er bijvoorbeeld de putter en de groenling tegen. Beide zijn het formaat van een grote mus. De putter herken je aan zijn kopje dat van voor naar achter opeenvolgend een rode, witte en zwarte streep heeft. Zijn lijfje is bruin met een gele streep op de vleugel. De groenling is, zoals de naam doet vermoeden, een beetje groenig en oogt wat dik. Als hij opvliegt lijkt hij trouwens ineens een stuk geler. Beide vogels zijn relatief algemeen en kun je met wat geluk tegenkomen. Wil je je goed voorbereiden? Zoek dan vooraf eens wat foto’s op en luister naar opnamen van hun geluid.

Groenling

Ben je het vogelen nog niet moe? Dan gaan we op zoek naar de grote bonte specht. Deze vogel is duidelijk te herkennen en komt regelmatig in het park. Je kunt hem op zicht determineren, let dan op zijn zwart-witte kleur en rode vlek op zijn onderlijf. Mannetjes hebben bovendien een rode vlek op hun kop, vrouwtjes hebben die niet. Maar ook als je iets hoort roffelen op een boom, kun je er van uit gaan dat er een specht in de buurt zit. Natuurlijk zijn er ook andere spechtensoorten, zoals de zwarte en groene. Zij hebben passend bij hun naam een zwarte en groene kleur, maar wel beide met een rood “petje” op hun kop. Ook van de bonte specht heb je nog twee varianten, de kleine en middelste. De grote komt veruit het meest voor, ook in het Goffertpark, maar je kunt de andere twee soms tegenkomen. Wil je zeker weten wat je hebt gezien? Zoek dan op internet even plaatjes op om ze te vergelijken. 

Grote bonte specht

Het laatste juweeltje van vandaag is de boomklever. Waar spechten en andere handig klimmende vogels altijd van beneden naar boven over bomen lopen, doet de boomklever dat anders. Dit vogeltje is namelijk de enige vogel (in Nederland) die ook van boven naar beneden kan gaan op een boomstam. Ze klauteren behendig op en neer op bomen, op zoek naar insecten, bessen, zaadjes en noten. Hij voelt zich goed op zijn gemak in de stad en gebruikt zijn klimkunsten net zo graag op een pindakorfje in de tuin. Behalve zijn klimgedrag herken je hem aan een blauwe bovenkant, gele buik en zwarte streep over het oog. 

Boomklever

Ga jij tijdens je lunchrondje echt vogelen? Of kun je een van deze juweeltjes al vanuit je huis zien? Natuurlijk fladderen er nog veel meer prachtige vogels rond in de stad. Of je de soorten herkent of niet, ze zijn in elk geval geweldig om naar te kijken. En wie weet leer je de gewoontes van de vogels in jouw buurt kennen, zodat je vooraf al precies weet welke vogel je waar tegen kunt komen! Veel plezier!

Dit vind je misschien ook leuk