Urban Rewilding NYMA: een innovatieve benadering van groenbeheer

| Nathalie van den Heuvel

Houd je van wandelen in de natuur en wil je dit eens op een unieke plek doen? Dan is het NYMA-terrein ‘the place to be’. Op deze plek vindt sinds kort een uniek project plaats, een initiatief van de gemeente Nijmegen, ondersteund door ARK Rewilding Nederland. Iedere eerste woensdag van de maand kun je al wandelend onder begeleiding van gidsen deze ‘rewilding’ met eigen ogen waarnemen. IntoNijmegen ging voor je op natuursafari met ‘Urban Rewilding Nijmegen’.

We verzamelen ons rond kwart voor drie voor Ingang Noord van de Vasim. Een bijkomend voordeel voor de spontane wandelaar is dat vooraf aanmelden niet nodig is. De gidsen, beiden ecologen, Jos en Kelvin, staan uitgerust met een verrekijker al klaar om de groep op sleeptouw te nemen. Jos heeft voor de gelegenheid ook zijn trouwe viervoeter meegebracht.

Het project is bijzonder voor een land als Nederland met zijn strakke ruimtelijke ordening. Waarbij ‘rewilding’ een stroming binnen natuurbeheer is waarbij de natuur de regie weer terugkrijgt. Door middel van rewilding krijgt begroeiing de ruimte om spontaan te ontstaan. In de praktijk zijn er voor dit recept slechts twee ingrediënten nodig: tijd en ruimte. Niet alleen natuurlijke maar ook stedelijke gebieden lenen zich voor rewilding, vandaar dit project. Tot nu toe is het project uniek in Nederland, met alleen Rotterdam en Amsterdam naast Nijmegen die zich hebben ingezet voor deze aanpak. Het streven is om snel meer terrein te winnen.

Weinig maaien, zaaien en snoeien

Opvallend is dat er op het NYMA-terrein her en der boomstronken liggen. Deze is men niet vergeten weg te halen, maar ze zijn juist toegevoegd om een divers leefgebied te creëren. Meer structuur is ook nodig zodat bijvoorbeeld klimplanten, stuifduinen, poeltjes, en een leefgebied voor oeverzwaluwen de kans krijgen om te ontstaan. Soms is het nodig de natuur een handje te helpen door niet alleen iets toe te voegen, maar ook iets weg te halen. Daarom worden er op sommige plekken beton en steen verwijderd, zodat het regenwater de bodem kan bereiken en planten zich goed kunnen wortelen. Je krijgt gedurende de wandeling steeds meer een beeld van de positieve natuurlijke gevolgen tussen aan de ene kant kleine interventies en aan de andere kant dingen op zijn beloop laten.

Uiteindelijk zal dit gebied uitgroeien tot een weelderige stadsoase met veel groen, schaduw en leven. Om je alvast een idee te geven van het toekomstige resultaat, zijn er speciaal voor deze gelegenheid informatieborden ontworpen. Deze borden zijn gemaakt door kunstenaar en ecoloog Jeroen Helmer van ARK Rewilding Nederland en tonen een hoopvolle visie op de toekomst van het gebied.

Partners in rewilding

Niet alleen de trekkers van het project zijn enthousiast. Ook de huurders op het NYMA-terrein dragen hun spreekwoordelijke steentje bij. Zo is Oersoep van plan om een van de hoofdingrediënten van hun eindproduct te cultiveren in een eigen hoptuin. Daarbij wordt de mogelijke overwoekering waar deze plant bekend om staat juist niet geschuwd. Sterker nog, het wordt aangemoedigd. Sommige huurders beginnen hun eigen experimenten, zoals het storten van overgebleven leem, om te onderzoeken welke invloed zo'n mineraalrijk materiaal heeft op de plantengroei.

Interesse?

Kortom, er is genoeg te zien en te ontdekken. Zeker nu de lente haar intrede heeft gedaan, kun je je zintuigen goed de kost geven. Heb je interesse om ook tijdens een wandeling over het NYMA-terrein onder de begeleiding van twee bezielende gidsen, Jos en Kelvin, meer over dit unieke project te weten komen, waarbij er ook nog voldoende tijd en ruimte is voor het stellen van vragen? Dit is mogelijk op iedere eerste woensdag van de maand tot en met woensdag 2 oktober 2024. De eerstvolgende mogelijkheid is woensdag 1 mei. Verzamel dan om 14:50 uur voor de ingang Noord van de Vasim. Aanmelden is niet nodig. Toegang is gratis.

Voor meer informatie: Urban rewilding | NYMA | De plek voor pioniers in Nijmegen (nymanijmegen.nl)

 

Fotografie: Frank van Raaij

Dit vind je misschien ook leuk...