Kunstnacht smaakt naar meer
Zaterdag 21 september was het dan zover: de bij Nijmegenaren alom bekende Kunstnacht vond weer plaats! Aan mij de eer om namens IntoNijmegen een kijkje te nemen. Helaas zat een griep mijn avondje uit behoorlijk in de weg, waardoor ik maar een paar haltes mee heb kunnen pakken. Gelukkig waren deze absoluut de moeite waard!
Genetisch gemodificeerd kaasgehakt bij InScience @ De Plak
Mijn avond begon met intellectuele gen-voeding in De Plak. Letterlijk en figuurlijk! Bij binnenkomst werd ik direct getrakteerd op een koptelefoon die drie kanalen bevatte. Kanaal rood swingde de pan uit met lekkere muziek waar op gedanst kon worden. Op kanaal groen klonk een interessante lezing van professor Frans Willems over de genetische modificatie van voedsel. Zijn uitleg werd gevoed door de aanwezigheid van brownies, frietjes en niet te missen: het bekende en overheerlijke kaasgehakt van Café De Plak. De professor leerde ons dat de brownies en frietjes (nog) niet gemodificeerd zijn. Maar het kaasgehakt zou dit zomaar al wel kunnen zijn!
Op kanaal blauw was de film A Longvist Lifestyle te horen en op groot scherm te zien. Terwijl mijn koptelefoon op kanaal groen stond, keek ik al luisterend rond naar een mooi plaatje: vrolijke mensen met verschillend gekleurde koptelefoons op. De een dansend, de ander etend en de ander vol verbazing kijkend naar de film. Want die film deed aardig wat wenkbrauwen omhoog gaan...
A Longvist Lifestyle: een maaltje van cellen
In de korte film wordt een toekomst vertoond, waarin het streven naar lang leven een steeds prominentere rol aanneemt. Een man bereidt een speciale maaltijd voor, met als doel zijn levensduur zo lang mogelijk te verlengen. Die maaltijd bestaat echter uit allerlei cellen uit zijn eigen lichaam. Helaas, mijn eetlust werd hier absoluut niet door bevorderd!
Bruisende energie bij De Nieuwe Oost @ De Vereeniging
Na deze intellectuele voeding vervolgde ik mijn weg naar de Vereeniging. In de gloednieuwe (en prachtige!) artiestenfoyer toonde urban dansmaker Ruben Chi een voorproefje van zijn komende voorstelling Moving Sounds. Samen met dansers Argil Randon en Oscar Starin maakte hij een reis door verschillende muziekgenres, herinneringen en gevoelens. Alsof dit nog niet indrukwekkend genoeg was, waren de dansers tevens de muzikanten.
In een volledig gevulde artiestenfoyer keken de bezoekers ademloos toe, om tussen het dansen door de dansers te belonen met een oorverdovend applaus. Deze preview smaakte absoluut naar meer! Na te hebben genoten van de bruisende energie in de Vereeniging floot mijn lijf mij terug.
Wat heb ik gemist?
Het was voor mij helaas een kort bezoek aan de Kunstnacht dit jaar, maar gelukkig heeft fotograaf Edwin Smits al het moois kunnen vastleggen. Dat zie je hier beneden. Ik hoor graag wat ik allemaal heb gemist, dus kom maar door maar jullie mooie Kunstnacht-ervaringen!
Aafke Romeijn en Blauwe Uur verzorgden een kleurrijke openingsshow in Doornroosje.
In de Stadsschouwburg kon het publiek een theatertour volgen: de muziektheatervoorstelling van ArtEZ Muziektheater en mc KASSETT voerde je langs onverwachte plekjes.
The Beatles vormden de inspiratiebron voor de voorstelling door de schouwburg, in het bijzonder de complottheorie rondom de vermeende dood van Paul McCartney.
In Expoplu was een combinatie te zien van hedendaagse kunst en museumstukken uit het Afrika Museum.
In Filmhuis O42 werd bijzondere tango gedanst: niet op de maat van de muziek, maar op de klanken van poëzievoordrachten.
Nieuwe deelnemer NEUS presenteerde een expo met duurzame mode uit de cultuurregio 025 (Arnhem en Nijmegen).
Voorafgaand aan de opening konden de gasten bij het Kunstdiner eten als een echte artiest in het café van Doornroosje.
Fotografie: Edwin Smits