Interview met De Basis Residents: Outahead
Slachthuis Rock 'n Roll! Dat is hoe de mannen van Outahead hun muziek het liefst omschrijven. De Nijmeegse grunge-punkband die resideert bij De Basis zit momenteel flink in de lift. Zo stonden ze al in een uitverkocht Merleyn, speelden ze in het voorprogramma van Teenage Mortage en waren ze twee weken geleden te zien op Valkhof Festival. Nu voor Outahead de Popronde, een tour in het buitenland én gloednieuwe muziek op het programma staat, werd het hoog tijd voor IntoNijmegen om in gesprek te gaan met frontmannen Pim Daniëls en Marcel van Gemert.
Pim (zang/gitaar), Marcel (zang/gitaar), Daan van Boxtel (bas) ontmoetten elkaar op de middelbare school waar Outahead hun oorsprong vond als, je gelooft het niet, indieband. Huidige drummer Thijs Scholten voegde zich in 2020 toe als nieuw bandlid. Na hun deelname aan de Roos van Nijmegen in 2022 en uitwisselingsproject Euro Rock in datzelfde jaar bracht gooide Outahead over een totaal andere boeg. “Hier maakten we kennis met Litouwse band TAS. Wij zaten toen met een speakertje allemaal Amerikaanse punknummers te luisteren. Zij vroegen ons heel kritisch: ‘Waarom spelen jullie niet gewoon muziek die jullie energie geeft?’ vertelt Marcel.”
Na deze eyeopener besloot de band het over een andere boeg te gooien. Dit leverde al snel ‘Pushaway’ op, hun meest succesvolle single tot nu toe. “Dat laat zien dat het wel aansloeg,” voegt Pim toe. Met een knipoog naar de band die hen zo had geïnspireerd, werd de titel van hun daaropvolgende EP Copycat (2023).
Gecontroleerde chaos
Momenteel werkt de band aan een nieuw album, dat naar verwachting begin 2025 uit zal komen en waarvan ‘The Hanging Clown’ en recente release ‘Serfdom’ de eerste voorproefjes zijn. Op het album wordt nauw samengewerkt met Thijn Moons: gitarist van Nijmeegse band Super Soakers en Lou’s Ends uit Arnhem, maar daarnaast ook producer en mixing engineer. Hoe dat klinkt? Ruw! “We willen geen overgeproduceerde plaat hebben. Er mag wel karakter aan zitten,” vindt Marcel. De basis van de plaat zijn daarom liveopnames. Met enkel subtiele productionele toevoegingen klinkt het geheel authentiek en levendig.
Ondanks hun ongetemde image blijken de mannen best gestructureerd te werk te gaan in hun maakproces. Hoewel sommige nummers tot leven worden geblazen in het repetitiehok, zoals ‘Bipolar,’ noemen de mannen zich geen jamband. Zowel Pim als Marcel schrijft thuis meestal al complete concepten uit tot demo’s. “Die dragen we dan voor aan de band,” laat Marcel weten. Hier wordt het nummer organisch aangevuld, bijgeschaafd en gepolijst met de baspartijen van Daan en drums van Thijs. “En dan klinkt het toch als een Outahead liedje,” lacht Pim.
Do it Yourself
De muziek van Outahead kan worden beschreven als punk met invloeden van de Seattle scene van de jaren negentig (beter bekend als grunge), zoals Nirvana en het debuutalbum van Foo Fighters. Iets dat de band zelf tot slachthuis Rock ‘n Roll heeft gedoopt. Hiernaast laat Outahead zich graag inspireren door bands als dEUS, Title Fight, Fugazi en natuurlijk bevriende Litouwse band TAS. Invloeden van stoner bands als Queens of the Stone Age hoor je vooral terug in de drumpartijen en laag gestemde gitaren. Ook van lokale bands blijft Outahead graag leren. Zo vormt de band uiteindelijk, geheel DIY, een bonte collage van invloeden uit allerlei hoeken. “Dat is ook wat wij kunnen doen, heel goed jatten,” grapt Pim.
Het totaalplaatje
Niet alleen muzikaal, maar ook visueel is Outahead op zoek naar het totaalplaatje. “Pim zegt altijd: ‘muziek luister je met je ogen,’” legt Marcel uit. “Als je bijvoorbeeld naar een punkbandje gaat, dan wil je daar ook een showaspect bij hebben. Dat is iets wat wij steeds meer aan het uitbouwen zijn. Het creëren van een belevenis om een indruk achter te laten.” Tijdens hun liveshows uit dit zich in ‘gecontroleerde chaos’ en vooral een enorme bak aan energie. Outahead speelt hun nummers en de rest wordt overgelaten aan het aanwezige publiek. “Alles wat daarbij komt kijken hebben we zelf niet in handen,” geeft Marcel toe. “Wij doen gewoon ons ding,” vult Pim aan.
Popronde deelname
Komend najaar neemt Outahead deel aan de jubileumeditie van rondreizend muziekfestival Popronde en is daarbij ook geselecteerd als een van de zestien talenten van muziekplatform Never Mind the Hype. School en werk zijn inmiddels op pauze gezet om volle aandacht te kunnen geven aan de voorbereidingen. Met hun deelname hoopt de band vooral meer naamsbekendheid op te bouwen. “Veel spelen is het belangrijkst. Het is een goede manier om jezelf aan het land te laten zien,” legt Pim uit. Met hun energieke optredens hoopt de band het publiek én de muziekindustrie voor zich te kunnen winnen en zo misschien ook bij een management of boeker terecht te kunnen komen. “Zodat we gewoon zekerheid hebben op leuke shows op plekken waar wij onze naam nog sneller kunnen laten groeien,” licht Marcel toe.
En verder?
Begin deze maand vertrekt de band voor vier shows naar Oost-Europa. Wat de toekomst hen verder brengt? Naast de ultieme droom om misschien wel het stokje van John Coffee over te kunnen nemen met een grote show in de AFAS of 013, of een plekje op het Down the Rabbit Hole affiche, hoopt Outahead dit vooral zo lang mogelijk te kunnen blijven doen. “We doen nu al dingen die we ons nooit hadden kunnen voorstellen,” geeft Marcel toe. “Dat is het. Je doet nog steeds heel veel meer dan dat je ooit bedacht had en het wordt ook steeds meer. We hebben in ieder geval een album dat eraan komt en wat daar komt, dat zien we wel!” vult Pim aan. Één ding is zeker: wij gaan nog veel van Outahead horen!
Outahead is een van de bands die worden ondersteund door De Basis. Meer over De Basis vind je op www.debasisnijmegen.nl. Volg Outahead op Instagram, Facebook en Spotify. Outahead volgen tijdens de Popronde? Een overzicht van waar en wanneer ze spelen vind je hier.
Fotografie: Edwin Smits