Interview: de Lindenberg gaat 2 juni weer open
''De Lindenberg wordt gemaakt met en door mensen. En die mensen missen we dan ook het meest!'', vertelt Esther van de Lindenberg. Gelukkig hoeft zij en jullie niet lang meer te wachten, want op 2 juni gaat de Lindenberg deels weer open! Ondanks dat ze dagelijks nog druk zijn met de voorbereidingen en nog steeds nieuwe plannen maken, zijn ze klaar om jullie te ontvangen!
Hoe zagen de afgelopen maanden er voor de Lindenberg uit?
''Nadat we moesten besluiten om alle cursussen, voorstellingen, lessen en bijeenkomsten vanaf 13 maart te annuleren, zijn we er als organisatie in geslaagd om heel snel om te schakelen. We hebben gekeken naar de dingen die wél konden. Zo zijn we vrijwel direct gestart met ons initiatief ‘Thuisbezorgd’, waarmee we via onze social media-kanalen dagelijks creatieve lessen en lichtpuntjes voor thuis de wereld instuurden en sturen.
Ook zijn onze docenten snel gestart met het aanbieden van online lessen via bijvoorbeeld Skype en Zoom voor de cursussen waarbij dit mogelijk was. Oddstream, onze afdeling voor kunst en technologie heeft de voorstelling ‘CHTONIA’ van Wesley Goatley in samenwerking met Oddstream live gestreamd. Ook de Oddstream Book Club is digitaal doorgegaan.
Daarnaast zijn we druk doende (geweest) met de administratie rondom cursussen, (amateur)voorstellingen en bijeenkomsten/vergaderingen die niet door konden gaan. Ook de voorbereidingen die moe(s)ten worden getroffen om de Lindenberg klaar te stomen voor de nieuwe richtlijnen en maatregelen die door de overheid zijn gesteld, vragen dagelijks onze aandacht.''
Wat hebben jullie het meest gemist?
''De Lindenberg wordt gemaakt met en door mensen. En die mensen missen we dan ook het meest! Onze toegewijde cursisten, van jong tot oud, onze bevlogen kunstvakdocenten, de reuring in het gebouw, de artiesten, verwachtingsvolle blikken, enthousiaste reacties, fijne gesprekken een praatje met medewerkers onder elkaar. Eigenlijk de dingen die eerst een vanzelfsprekend onderdeel waren van je dagelijkse leven en die je nu des te meer mist. We kunnen daarom niet wachten tot wij onze deuren weer kunnen openen, zij het dan in beperkte vorm.''
Wat gaan jullie de komende tijd doen?
''Vanaf dinsdag 2 juni gaan wij na een sluiting van bijna 3 maanden deels weer open en starten we met onze individuele en duo muzieklessen in zowel Lindenberg Centrum als Lindenberg Aldenhof.
Nu ook het primair onderwijs en binnenkort ook middelbaar onderwijs (deels) de lessen weer hervat, starten wij waar mogelijk en in overleg met scholen onze cultuureducatielessen weer op. De ruimtes voor vergaderingen en bijeenkomsten zijn per 2 juni beschikbaar op aanvraag, binnen de geldende richtlijnen.
Voor wat betreft ons theatergedeelte zijn onze programmeurs aan het puzzelen wat er kan binnen de door de overheid gestelde regels, d.w.z.: maximaal 30 bezoekers in een ruimte per 1 juni en maximaal 100 bezoekers per ruimte per 1 juli. We hopen in de loop van juni en juli te kunnen starten met een aantal kleine performances en dan stap voor stap verder te kijken. Tevens worden voorstellingen die door de coronacrisis geen doorgang konden vinden, waar mogelijk verplaatst. Deze voorstellingen worden naar verwachting voor een klein gedeelte ingehaald in de zomermaanden en in de loop van het komende theaterseizoen. Tot slot hopen onze programmeurs in augustus een creatief Vakantieprogramma te kunnen aanbieden, waarover snel meer nieuws volgt.''
Wat zijn de plannen op de lange termijn?
''Onze groepslessen, bands en samenspellessen kunnen voor de zomervakantie helaas niet meer hervat worden. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze groepsvormen in ons nieuwe seizoen, vanaf september, weer onderdeel zijn van ons lesprogramma, binnen de gestelde richtlijnen van de overheid.
Er wordt op dit moment gekeken hoe we een en ander kunnen realiseren binnen de 1,5 meter-samenleving voor zowel onze cursussen- als theatertak. En hierbij zijn we, met name wat betreft theater, ook echt afhankelijk van andere partijen zoals impresariaten, artiesten etc. en weten we ook nog niet hoe de coronamaatregelen er vanaf september uit gaan zien waardoor er op dat gebied nog de nodige onzekerheid heerst. Maar deze tijd biedt ook mogelijkheden om te kijken naar vernieuwende theaterconcepten dus ook daar zijn onze programmeurs druk mee.''
Hoe gaan jullie om met de maatregelen?
''Nu we op 2 juni starten met een deel van de muzieklessen, hebben we allerlei maatregelen genomen om aan het coronabeleid dat vanuit de overheid is gecommuniceerd, te kunnen voldoen. Om een aantal dingen op te noemen: we hebben een routing met looprichtingen gemaakt om zoveel mogelijk éénrichtingsverkeer te maken, alle stoelen op 3 na zijn uit de lokalen gehaald, alle cursuslokalen en zalen worden extra goed schoongemaakt, er komt een alternatieve receptiebalie met plexiglas, we plaatsen plexiglazen (verrijdbare) wandjes en we hebben zowel een algemeen protocol op maat opgesteld met richtlijnen als een protocol per onderdeel.
Daarnaast werken kantoormedewerkers zoveel mogelijk thuis. En zijn we continue aan het kijken welke stappen genomen moeten worden om straks ook voorstellingen en onze horeca weer op te kunnen starten.''
Wat mogen we de komende tijd niet missen?
''Hieronder de tips op een rijtje:
- Dinsdag 2 juni: de opening! En starten we met individuele (een-op-een) en duo (twee-op-een) muzieklessen.
- Maandag 22 juni: de inschrijvingen voor het nieuwe cursusseizoen starten!
- Maandag 6 juli: Oddstream Book Club: Frankissstein op 6 juli a.s. In de Oddstream Book Club lezen we boeken die een vernieuwend, radicaal, poëtisch of kritisch perspectief hebben op technologie. Deze keer lezen we Frankissstein (2019) van Jeanette Winterson – een nieuwe vertelling van de klassieker Frankenstein van Mary Shelley.
- In augustus: onze programmeurs zijn druk bezig om in de maand augustus een creatief Vakantieprogramma te kunnen aanbieden, waarover we snel meer bekend maken.
En natuurlijk wat nu al actief is: het berenproject in Heseveld en Neerbosch-Oost, waarbij twaalf levensgrote geschilderde beren in de wijken zijn neergezet, vergezeld van een opmonterende tekst om de bewoners van de wijken een hart onder de riem te steken. De beren zijn geschilderd door een aantal van onze kunstdocenten, in samenwerking met Bindkracht10, Brede school De Zonnewende en Kindcentrum Het Octaaf. En niet te vergeten: Thuisbezorgd!''