Interview: de literaire leuzen van BOYBAND
Afgelopen zomer stond de literaire boyband genaamd BOYBAND op Lowlands. Zaterdag 30 november luiden ze de nacht in bij het Wintertuinfestival. De band is qua dansmoves te vergelijken met de Backstreet Boys, maar dan met literaire inhoud. Daar willen we meer van weten!
BOYBAND bestaat uit vijf bandleden: Jelko Arts, Laurens van de Linde, Koen Frijns, Wout Waanders en Martin Rombouts, en hun manager Gerry Maters. Alle vijf zijn ze druk bezig met hun (literaire) carrière, de BOYBAND doen ze ernaast. We spreken af tijdens een bandrepetitie.
Bij mijn binnenkomst is een aantal bandleden nog bezig met repeteren, de anderen verzorgen de koffie en de ontvangst. De sfeer zit er goed in: met achtergrondmuziek van de repetitie begint Jelko enthousiast een gesprek over de dagelijkse bezigheden van de band. “Naast onze gedeelde passie zijn we ook bezig met een eigen carrière. Ik ben zelf striptekenaar.” Even later nemen de bandleden plaats om mij heen en met vijf man sterk beginnen ze enthousiast te vertellen.
Hoe het allemaal begon
Het optreden bij het Wintertuinfestival voelt als thuiskomen voor de band: dit is waar het allemaal begon. “We hadden elkaar met zijn vijven niet ontmoet zonder de literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin,” merkt Wout op. “We waren allemaal betrokken bij Wintertuin: we begeleidden de schrijfwerkplaats. Op een gegeven moment kwamen we erachter dat we allemaal wel eens tegen elkaar hebben gezegd: 'Laten we een boyband oprichten!'” En zo geschiedde.
Oefenen in sexyness
“Het experiment van de boyband zit in iedereens geheugen. De regels zijn superduidelijk en wij willen die regels uitbuiten," vertelt BOYBAND. "We hebben de rolverdeling van groepen als de Backstreet Boys en we combineren choreografie met gesproken en gezongen tekst en muziek. Je kunt je woorden kracht bij zetten en versterken met een bepaalde move.” Aan hun choreografie hebben de bandleden hard gewerkt: “We hebben drie dagen lang met choreografen gewerkt aan sexy lopen bijvoorbeeld, en aan überhaupt sexy zijn. Het is een act. Sexyness zit niet in je, dat moet je oefenen.” Aan het begin van die drie dagen zat het sexy zijn er nog niet echt in, vertelt Wout: “Een van onze choreografen zei bijvoorbeeld dingen als: 'Nee, nu kijken jullie verliefd, het moet sexy.'”
Meer dan een boyband
De BOYBAND is meer dan een muzikale formatie: “We vallen niet echt onder muziek, het is een nieuwe vorm van tekst-performance. Het geheel als show is een soort fusie van verschillende kunstvormen.” Zo bestaat een show onder andere uit literaire voordrachten, danspasjes, zang, muziek en theater. Koen vertelt dat de band verschillende nummers heeft als ‘Boybandbed’ en ‘Slippertjesgevaar’, die elk een andere vorm aannemen. Op basis van de lengte van de show kan de band de setlist afwisselen en aanpassen. De performance roept soms verwarring op, vertelt Wout: “Midden in onze show op Lowlands was er een man die opstond en zei: 'Ja, nou snap ik er niks meer van!' Zijn vrienden zeiden: 'Ga nou zitten!'”
Plaktattoo als promo
De publicatievormen van de band zijn net zo uiteenlopend als hun optredens: “Platen, boekjes, ons Instagramaccount, performances, noem maar op, al deze vormen voegen iets toe aan wat we zijn. Zo zijn er op dit moment dekbedden in de maak.” Martin vond de samenwerking met de designstudio Dolly Warhol heel gaaf: “We hebben in samenwerking met Dolly Warhol plaktatoeages gemaakt en uitgedeeld op Lowlands. De lichamen van alle mensen die de tattoos opgeplakt hadden, vormden een nieuwe publicatievorm. Bovendien schepte het een band tussen ons en de twee- à driehonderd mensen die bij ons optreden waren.”
Dit bericht bekijken op Instagram - gedeeld door BOYBAND, de literaire boyband (@deliteraireboyband) op 28 Aug 2019 om 3:23 (PDT)
Misschien de laatste kans!
Wout vertelt dat het optreden bij het Wintertuinfestival op 30 november misschien wel een van hun laatste shows is: de kans groot is dat iemand een solocarrière gaat starten. Des te meer reden om deze voorstelling op de mainstage van Doornroosje bij te wonen! Jelko geeft nog een extra argument voor een bezoekje: “We gaan zeker het nummer Slippertjesgevaar spelen, de tekst hiervan is een artikel uit de Glamour door Eva Dusch. Martin had tijdens een repetitie de Glamour bij zich; op de een of andere manier paste de tekst uit dit artikel precies op de melodie die Laurens speelde. We gaan niet zeggen waar het over gaat, maar als je dat wil weten, kom dan naar het Wintertuinfestival!”
Wil je naar het Wintertuinfestival om BOYBAND en andere literaire acts te zien? Van 27 t/m 30 november vindt het festival plaats. Op 30 november van 00:10 tot 00:40 sluit BOYBAND het festival af. Tickets voor de zaterdagavond (20:00-03:00) zijn te koop voor €17,50 en €12,50 voor studenten en CJP-kaarthouders op de website van Wintertuin.
Foto’s: Anna Fransen