Interview: Artistiek Leider Fenne Saedt over vijf jaar RUIS
RUIS, een vooruitstrevende tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst waar het experiment altijd centraal heeft gestaan, sluit haar deuren voor een jaar om vervolgens te heropenen op een gloednieuwe locatie. We blikken terug én vooruit met artistiek leider Fenne Saedt. “Dit is een kans om opnieuw te beginnen en beter aan te sluiten bij de huidige tijd.”
Sinds haar oprichting in september 2018, heeft RUIS een breed scala aan evenementen en tentoonstellingen gehuisvest in de pittoreske Hertogstraat 119 in Nijmegen. Hierbij werkte het nauw samen met jonge kunstenaars om spraakmakende tentoonstellingen, performances en lezingen te organiseren. De drijvende kracht achter RUIS is artistiek leider Fenne Saedt, die haar visie en inzet de afgelopen jaren heeft gedeeld met talloze vrijwilligers, stagiaires en kunstenaars.
"RUIS is een toevluchtsoord voor kunstenaars, een plek waar ze buiten de grenzen van de academie kunnen samenkomen," legt Fenne uit, terwijl ze terugblikt op de afgelopen vijf jaar. "In die periode wilden we een plek zijn waar verschillende doelgroepen konden samenkomen, ook degenen die niet veel met kunst hadden. Maar dat bleek lastig in onze kleine ruimte. Onze ambities reikten verder dan de vier muren waarin we ons bevonden. We barstten uit onze voegen."
Een nieuw begin
Een paar jaar geleden kreeg RUIS het verzoek om deel te nemen aan een nieuw initiatief in samenwerking met Expo Bart. Hoewel deze beslissing al enige tijd in de lucht hing, was het nog niet duidelijk wanneer en hoe deze verandering zou plaatsvinden. Dat heeft nu vorm gekregen: RUIS verhuist samen met Expo Bart en andere culturele organisaties naar het Honig-terrein. "We beginnen eigenlijk opnieuw, maar dan met de rijke ervaring en kennis die we hebben opgedaan bij RUIS," aldus Fenne. "We zullen elk aspect van onze nieuwe locatie heroverwegen, van waar de stopcontacten moeten komen tot hoe we ons programma vormgeven en welke doelgroepen we willen aanspreken. Het is een kans om opnieuw te beginnen en beter aan te sluiten bij de huidige tijd."
In de afgelopen jaren zijn de behoeften van kunstenaars en belangrijke thema's veranderd, maar was er nooit voldoende tijd en ruimte om deze ontwikkelingen goed te onderzoeken, zegt Fenne. "Dit is wat we willen aanpakken op onze nieuwe locatie. We streven naar een RUIS 2.0, waarin we de behoeften van kunstenaars én bezoekers volledig in overweging nemen." Het onderzoek dat de komende tijd zal plaatsvinden, zal leiden tot de allereerste tentoonstelling op de nieuwe locatie, gepland voor eind volgend jaar.
Afsluiten met een knal
Om het afscheid van de huidige locatie te markeren, organiseert RUIS deze week een overzichtstentoonstelling met kunstwerken van verbonden kunstenaars. Bezoekers zijn welkom op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Er is een digitaal veilsysteem beschikbaar voor biedingen, en op donderdag en vrijdag kunnen de werken ook fysiek worden bezichtigd. Op vrijdagavond wordt een afscheidsfeest georganiseerd. "We vieren wat we de afgelopen jaren hebben bereikt en veilen de 'topstukken' - een selectie van alle kunstwerken. Sommige van deze werken staan zelfs niet op onze website."
In totaal worden meer dan 44 kunstwerken geveild, waaronder enkele uit het buitenland en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte stukken. "Sommige stukken zijn nog niet eens af!" voegt Fenne toe. De veiling sluit om 22.00 uur, en onverkochte werken blijven digitaal beschikbaar. Op zaterdag kunnen bezoekers tussen 12.00 en 17.00 uur afscheid nemen van de huidige locatie en genieten van koffie en cake. Maandag wordt de sleutel officieel ingeleverd. "Het voelt vreemd, maar het is goed zo," besluit Fenne, terwijl ze terugkijkt op de reis van RUIS tot nu toe.