‘Genoeg Gedacht’ in première: Theatergroep Greppel zet je aan het denken

| Hedwig Sinnema

Theatergroep Greppel presenteert deze week hun nieuwste theatervoorstelling ‘Genoeg Gedacht’, het resultaat van een onderzoek naar onze gedachtes, technologie en theater. Rik Luijmes (artistiek leider) en Leonie Modderkolk (communicatie) vertellen je alles over hun nieuwe voorstelling met stof tot nadenken.

Gelaagd theater

Twaalf jaar geleden startte Rik Theatergroep Greppel. Greppel maakt theatervoorstellingen die gaan over mens zijn, en diens pogingen om er iets moois van te maken. Grote thema’s, maar juist bij die grote onderwerpen neemt Greppel een stapje terug om er van een afstand naar te kijken. Rik: “Er is nu vaak een neiging van gelijk roepen en je mening delen. Met Greppel kiezen we daarin de beweging de andere kant op: eerst naar binnen, reflecteren, en misschien daarna met iets naar buiten.”

“Onze kwaliteit is het kleine en krachtige. We werken met een klein team, waarbij iedereen gelijkwaardig kan bijdragen aan de voorstelling,” zegt Leonie. “Juist door het klein te houden en doordat iedereen bijdraagt, wordt het iets krachtigs.” Wat kun je altijd verwachten van een theatervoorstelling van Greppel? “Inhoud, humor, en een bepaald soort schoonheid, zoals een mooi decor,” zegt Rik. “En muziek,” vult Leonie aan. “Ook zitten er altijd meerdere lagen in één voorstelling, waardoor iedereen er iets uit kan halen wat die interessant vindt of verrast.”

Kalm te midden van het lawaai

“Ons overkoepelende thema voor de komende tijd is ‘Kalm te midden van het lawaai’, waar alle voorstellingen onder vallen,” vertelt Leonie. Bij de voorstelling ECO EGO trek je je terug in de natuur met een wandeling door de Ooijpolder waar natuur en theater samenkomen. En Toen Thuis gaat over thuis komen te zitten en de onvermijdelijke zelfreflectie die daar bij komt kijken. In de nieuwe voorstelling Genoeg Gedacht wordt ons eigen denken onder de loep genomen.

En nu: Genoeg Gedacht

Genoeg Gedacht is een mixed mediaproductie met muziek, animaties en hallucinerende projecties. Omgeven door beamers, laptops en camera’s speelt Rik het personage Zeno, die grondig onderzoekt hoe zijn brein precies werkt.

“Het idee hiervoor ontstond in coronatijd,” vertelt Rik. “Mensen volgden steeds meer hun eigen gedachtestromen en kwamen via social media in een koker terecht. Ik merkte zelf ook dat ik minder mensen ontmoette en veel meer een eigen wereld creëerde. Dat werd nu gevaarlijk, omdat je kan bouwen op bepaalde kennis die helemaal niet waar blijkt te zijn. Dat vond ik zorgelijk. Ik ben mijn eigen denken gaan onderzoeken, en kwam erachter dat je daar eigenlijk maar weinig op kan vertrouwen. Wat kun je nou nog echt geloven? Wat is de werkelijkheid?”

Met financiële hulp van de Gemeente Nijmegen worden deze vragen verder uitgediept, samen met verschillende makers: technologie-experts Abel Enklaar en Sophie Luiken, en componist en muzikant Jaap Berends. Met al die verschillende disciplines gingen ze op onderzoek uit hoe de interessante inhoud vorm krijgt in het theater. “Het sterke van de voorstelling vind ik dat iedereen veel kennis heeft van hun vakgebied - theater, technologie, muziek - en dat ze allemaal van verschillende generaties zijn,” zegt Leonie. “Iedereen kan daardoor van elkaar leren en dat zorgt voor een leuke wisselwerking.”

Van elkaar leren

Die wisselwerking gaat verder dan alleen de voorstelling. Genoeg Gedacht is daarnaast een onderzoek naar nieuwe theatervormen. Hoe kun je nieuwe technologieën toepassen in het theater? “Dat zoeken we niet alleen voor onszelf uit, maar ook met en voor andere theatermakers,” zegt Leonie. “Zo hadden we workshops op ArtEZ, waar de theaterstudenten zelf aan de slag gingen met de computerprogramma’s, camera’s en beamers die we inzetten voor Genoeg Gedacht.”

Rik: “Daar kunnen wij ook weer van leren, merkten we: hun inzichten van de workshop brengen de voorstelling verder. Omgekeerd kunnen theatermakers straks voortbouwen op onze bevindingen.” Op zondag 2 april om 15:00 is er een workshop in De Lindenberg, in samenwerking met Oddstream en Meneer Otis. De workshop kost 5 euro en is gericht op theatermakers en voor iedereen die het interessant vindt en er meer over wil leren.

Benieuwd? Vanaf vrijdag 24 maart kun je ‘Genoeg Gedacht’ zien in de studio van TG Greppel, Graafsedwarsstraat 14J in Nijmegen. Kijk op tggreppel.nl voor meer info en kaartjes en volg Greppel op Facebook en Instagram.

 

Fotografie: Teis Albers

Dit vind je misschien ook leuk...