Fotoverslag: Schemerlichtfestival
Van vrijdag 13 t/m zondag 22 oktober werd het Goffertpark iedere avond omgetoverd tot een oase van licht. Tijdens het audiovisuele Schemerlichtfestival waren er namelijke bijzondere kunstwerken te bewonderen in het thema 'aarde lagen.' Natuur, technologie en wetenschap komen samen zodat bezoekers zich konden verbinden met onze grond, waarin alles leeft, samenkomt en terugkeert.
In het laatste jaar van het eerste drieluik van Schemerlicht verkenden we, na het ontdekken van wilde rivieren en uitgestrekte luchten, de wereld onder onze voeten. Kunstenaars en wetenschappers bundelden hun krachten om te onderzoeken wat lucht, water, groei en materie samenvoegt: de aarde. Waar komen we vandaan? Hoe klinkt en smaakt de aarde? Wat verbergt zich in haar lagen? Het Schemerlichtfestival gidste je door de diverse antwoorden op deze intrigerende vragen.
Zo ontwikkelde visual artist Vincent Rang in samenwerking met NAP labs een installatie die groeipatronen onderzoekt door middel van op maat gemaakte software. Hij gebruikt hiervoor bewegend licht als medium en ziet het audiovisuele als een portaal naar andere dimensies. Zijn kunstwerken richten zich op thema's als schaal, tijd en natuurlijke patronen, met een constante zoektocht naar harmonie tussen geluid en beeld.
Nijmeegse boom
Een ander indrukwekkend kunstwerk was het werk van audiovisueel kunstenaar Boris Acket. Hij ontwikkelde een onwerkelijke grote installatie met de wortel van een Nijmeegse boom. Daartegenover was een audiovisuele projectie te zien te de groei van deze wortel representeerde. Acket onderzoekt met zijn werk onze roots en wortels van Nijmeegse bomen.
Het meest opvallende werk was toch wel die van het Museum of Edible Earth. Hier kunnen de echte waaghalzen verschillende soorten aarde proeven. Het museum verzamelt bodemmonsters vanuit de hele wereld. Tijdens de installatie bij Schemerlicht worden bezoekers uitgedaagd hun ideeën over voedsel en culturele tradities te heroverwegen. De installatie omvat geluiden van mensen die diverse aardemonsters kauwen en biedt bezoekers de kans om enkele ervan zelf te proeven.
Tijdens het audiovisuele festival was er natuurlijk nog veel meer te bewonderen. Zo was er het werk van Philip Vermeulen, die met zijn werk natuurlijke elementen zoals licht en geluid manipuleert, als een doorlopend onderzoek naar veranderende psychologische staten. Nils Völker besteedde aandacht aan de grote hoeveelheid plastic die wij als mens consumeren en die vervolgens in onze aarde terechtkomt.
Na het bekijken van de kunstwerken konden de bezoekers genieten van de verschillende kraampjes met eten en drinken. Omgeven door gezellige lichtjes en picknicktafels konden ze daar bijpraten over hun bevindingen onder het genot van een warme chocolademelk of een frietje.
Fotografie: Tycho van Dijk