Expat life in Nijmegen: Marian, Duitsland
In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving?
Hier het verhaal van Marian Plohr uit Duitsland...
"Het is een beetje een grappig verhaal over hoe ik in Nijmegen terecht ben gekomen. Na mijn schooltijd in Duitsland ging ik rechten studeren in Engeland en ik kwam hier oorspronkelijk als Erasmusstudent, nog aan het begin van mijn studie.
Maar toen ik in Nijmegen was, vond het Brexit-referendum plaats, dus besloot ik mijn studie hier voort te zetten in plaats van terug te keren. Dat was meer dan zeven jaar geleden. Een paar weken geleden studeerde ik af met een master European and International Law aan de Radboud Universiteit.
Ik wist niets over de stad voordat ik hierheen verhuisde. Maar het bleek zeker een goede verrassing. Dit klinkt waarschijnlijk cliché, maar ik voelde me meteen welkom en thuis.
Op dit moment is mijn favoriete plek in Nijmegen waarschijnlijk het kattencafé Balthazar. De katten hebben allemaal een unieke persoonlijkheid, wat erg leuk is om te zien. Mijn favoriete kat is waarschijnlijk Wolfje. Verder vind ik de restaurants in de buurt van het Valkhof ook erg leuk, ze hebben allemaal heerlijk eten.
Wat me het meest verbaasde toen ik hier kwam wonen, was hoe heuvelachtig Nijmegen was. Ik ben opgegroeid in het noorden van Duitsland - daar zijn helemaal geen heuvels. Alleen de dijk. Maar Nijmegen heeft eigenlijk best veel heuvels, en ik moest eraan wennen om ze op te fietsen, wat je in eerste instantie niet zou verwachten in Nederland.
Een andere grote misvatting is waarschijnlijk dat het voor Duitsers makkelijk is om Nederlands te leren. Natuurlijk zijn de talen nauw aan elkaar verwant, maar het duurde een hele tijd voordat ik me op mijn gemak voelde in het Nederlands en niet terugviel op Engels in een gesprek. En Nederlands studeren tijdens mijn bachelor was zeker een uitdaging.
Als ik terugkijk op de jaren dat ik hier woon, denk ik dat Nijmegen in de loop der tijd zeker een meer internationale stad is geworden. En ik vind het een beetje jammer dat deze internationalisering momenteel wordt teruggedrongen door de overheid.
Ik vind niet dat iedereen die hier bijvoorbeeld voor een studie komt wonen, de taal vloeiend moet leren spreken. Tegelijkertijd denk ik wel dat je met het leren van de basis een heel eind komt. Al is het maar via Duolingo. Het is veel gemakkelijker om contact te maken met mensen als je een praatje in het Nederlands kunt maken, een koffie in het Nederlands kunt bestellen of dankjewel kunt zeggen."
Studeren en werken in Nijmegen
Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.
Lees meerWil je ook jouw expat verhaal vertellen?
Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.