Expat life in Nijmegen: Alex, Roemenië
In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving?
Hier het verhaal van Alex uit Roemenië...
"Ik kwam in 2019 naar Nijmegen om Engelse Literatuur te studeren aan de Radboud Universiteit en studeerde af in 2022. Sindsdien heb ik verschillende dingen gedaan - ik heb stage gelopen en gewerkt bij een literair agentschap en ik ben freelancer op dit moment. Ik ben ook betrokken bij het tijdschrift Raffia en een queer NGO in Nijmegen.
Student zijn is heel anders dan werken in een stad. Als student is het veel gemakkelijker om contacten te leggen - je bent altijd omringd door mensen, je hebt colleges en, tot op zekere hoogte, ondersteuning van de universiteit. Als je werkt, zijn er veel dingen die je moet uitzoeken - hoe belastingen werken, bijvoorbeeld. Ik heb het gevoel dat ik beide kanten van het leven in Nijmegen pas heb kunnen ervaren toen ik bleef na mijn afstuderen.
Mijn eerste reden om te blijven was dat ik een aanbod kreeg voor een stage bij een literair agentschap. Ik was in eerste instantie niet van plan om te blijven, maar dit was een geweldige kans voor mij om werkervaring op te doen en ik heb daarna freelance voor ze gewerkt, dus het heeft goed uitgepakt.
Voordat ik naar Nijmegen kwam, wist ik niet veel over de stad - en ik was zeer positief verrast. Ik leerde dat Nijmegen niet alleen de oudste stad van Nederland is, maar ook de oudste queer stad van Nederland. Ik wist niet dat Nijmegen heel queer-friendly en links georiënteerd was voordat ik hierheen verhuisde - maar dat bleek perfect te passen. Dus mijn ervaring is tot nu toe heel goed.
Het is nogal cliché, maar het eerste wat me echt verbaasde was hoe goed de fietsinfrastructuur was. Vooral in Oost-Europa moet er op dat gebied nog veel gebeuren. Hier was het echt interessant om te zien hoeveel mensen fietsen. Ik zag mensen fietsen in pakken of in jurken - dit was echt onwerkelijk om te zien, iemand die zo goed gekleed is, maar dan op de fiets. Dat heeft echt indruk op me gemaakt.
Een van de dingen die me echter wat meer tegenviel, was de Nederlandse eetcultuur. In Roemenië heb je bijvoorbeeld een grote lunchpauze, zodat je uitgebreid kunt eten. Hier aten de mensen gewoon een boterham. Dat was een beetje een teleurstelling voor mij. Maar inmiddels heb ik ook de neiging om gewoon een boterham te pakken, vooral als ik naar vergaderingen moet."
Studeren en werken in Nijmegen
Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.
Lees meerWil je ook jouw expat verhaal vertellen?
Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.