Expat life in Nijmegen: Eduardo, Spanje

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Eduardo uit Spanje...

“Ik kom oorspronkelijk uit Spanje - ik ben geboren in Madrid - maar ben voor mijn werk naar Nijmegen verhuisd. Op dit moment ben ik industrieel ingenieur bij NXP, een halfgeleiderbedrijf. Ik ben in december 2019 verhuisd, dus ik woon hier nu precies vijf jaar.

Voordat ik naar de stad verhuisde, kende ik Nijmegen niet. Maar ik vond het een fijne plek. Op een bepaalde manier doet het me een beetje denken aan een stad waar ik vroeger in Spanje woonde - niet Madrid, maar een plaats in La Rioja, dat een beetje ten noorden van Madrid ligt. Nijmegen heeft ook een gezellig centrum met veel traditionele gebouwen.

Er zijn natuurlijk verschillen tussen wonen in Spanje en wonen in Nederland. Het sociale leven bijvoorbeeld. Dat is echt wat je als eerste merkt. In Spanje heb je veel traditionele bars waar mensen naartoe gaan en gewoon rondhangen - ik zou niet zeggen elke dag, maar twee, drie keer per week. Nijmegen heeft ook veel plekken om rond te hangen, de terrassen bijvoorbeeld, maar in Nederland is het te duur om zo vaak uit te gaan.

Een ding dat me echt verbaasde was, grappig genoeg, de stoplichten. In het begin wist ik niet waarom ze aan en uit gingen zoals ze deden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ze de auto's en fietsen identificeren - ze zijn dus intelligent. In het begin was het vreemd om me daaraan aan te passen, maar nu, als ik terugga naar Spanje of Duitsland bezoek, gaat mijn voorkeur uit naar de Nederlandse stoplichten dan de op tijd gebaseerde stoplichten.

Ik was net een paar maanden voor Covid verhuisd, dus in het begin was het moeilijk om mensen te ontmoeten. Maar na Covid was er een explosie van nieuwe mensen, nieuwe expats. Sindsdien zijn we een soort grote familie geworden.

Als ik een tip zou mogen geven aan elke expat die naar de stad komt, zou ik zeggen: sluit je aan bij een expatgroep om mensen te ontmoeten. Er zijn genoeg groepen - en genoeg mogelijkheden. Ga misschien elke donderdag naar de bibliotheek om, misschien niet vloeiend, maar wel Nederlands te leren. Dat is waar ik ben begonnen en het helpt om de eerste stappen te zetten. Nederlands leren was niet makkelijk voor mij, maar ik denk dat het de moeite waard is. Ik denk dat als ik geen Nederlands had geleerd, ik jaren geleden al terug naar Spanje was verhuisd. Je hebt de taal nodig om je geïntegreerd te voelen en om te communiceren.”

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.