Expat life in Nijmegen: Sorina, Roemenië
In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving?
Hier het verhaal van Sorina uit Roemenië...
"Toen ik in mijn eerste jaar van de middelbare school zat, wilde ik naar de universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Maar toen kwam Brexit, dus dat was geen haalbare optie meer. Nederland had echter veel Engelstalige programma's en het leek me heel toegankelijk.
Ik ontdekte Radboud via een beurs op mijn middelbare school. Ik kan me niet herinneren of Radboud bij de aanwezige universiteiten zat, maar toen ik later de organisatoren van het evenement online bekeek, zag ik Radboud op hun website staan en wist ik dat het de juiste keuze was. Op dit moment zit ik in het tweede jaar van mijn bachelor psychologie.
Toen ik Nijmegen voor het eerst bezocht, viel me meteen op dat de gebouwen relatief klein waren en alles zeer georganiseerd was. De overvloed aan fietsen verraste me, maar het gaf de stad een levendige uitstraling. Mijn eerste indruk was zeker positief, vooral omdat de dag van mijn aankomst zo aangenaam was.
Mijn indruk van de stad blijft positief. Hoewel het weer, vooral in de winter, soms uitdagend kan zijn, heb ik een aantal plekken ontdekt die ik echt waardeer. Een van die plekken is Bhalu. Ik waardeer de vriendelijkheid van de mensen daar en ben dol op hun zelfgemaakte gebakjes. Ze zijn namelijk niet te zoet en smaken niet kunstmatig.
Er zijn veel cultuurschokken geweest sinds ik hier woon, maar wat me het meest heeft geschokt is dat Nederland een heel individualistisch land is. Dat was op zijn zachtst gezegd verrassend. Als er bijvoorbeeld iets op straat gebeurt, zie ik meestal mensen gewoon voorbijlopen, maar niemand stopt om te kijken hoe het met de ander gaat.
Maar ik zie dat ook in mijn dagelijkse interacties. Als ik de deur voor iemand openhou, kijken ze me niet aan en zeggen ze geen dankjewel. Als ik een buur in de gang zie, stoppen ze niet om te praten. Ik zie ze zelfs haasten om de deur dicht te doen, zodat ze geen interactie met mij hoeven te hebben.
Ik heb een solide vriendengroep waar ik me echt verbonden mee voel, maar ik denk dat een deel van die verbondenheid voortkomt uit het feit dat we allemaal internationaal zijn, vergelijkbare uitdagingen doormaken en ervaringen delen. Ik heb niet echt veel Nederlandse vrienden. Hoewel ik dat graag zou willen, merk ik dat ze vaak niet zo geïnteresseerd zijn in het opbouwen van hechtere banden met internationals."
Studeren en werken in Nijmegen
Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.
Lees meerWil je ook jouw expat verhaal vertellen?
Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.