Expat life in Nijmegen: Janek, Duitsland
In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving?
Hier het verhaal van Janek Peters uit Duitsland...
"Ik doe momenteel een PhD in Neurowetenschappen aan het Donders Institute. Ik ben echter jaren geleden naar de stad verhuisd voor mijn bachelor. Het was min of meer toeval dat ik met een van mijn vrienden meeging naar de Radboud Open Dag, toen ik aan het nadenken was over waar ik zou gaan studeren.
Ik vergeleek de wetenschapsfaculteit hier met die in mijn geboortestad Düsseldorf in Duitsland. De architectuur en algehele sfeer overtuigden me. Radboud bood bovendien een bachelor Medische Biologie aan, die in Duitsland nog niet bestond.
Mijn bachelor was in het Nederlands en ik denk dat ik de taal in het begin heb onderschat. Je gaat ervan uit dat het erg lijkt op Duits, omdat de talen zo nauw verwant zijn. Tijdens mijn eerste jaar werd ik dus geconfronteerd met het feit dat Nederlands een eigen taal is. In het begin was vooral grappen maken of socialiseren in het Nederlands moeilijk - al die spontane dingen waar je niet echt aan denkt als je je moedertaal spreekt.
Wat hielp bij het leren van de taal was waarschijnlijk studeren. Studeren in het Nederlands was makkelijker dan socialiseren, omdat professoren heel duidelijk spreken en er PowerPoint slides zijn met informatie. Het hielp ook dat ik het NT2-examen moest doen voor de bachelor: je moet vijf of zes weken heel intensief Nederlands studeren tijdens de bijbehorende cursus en dat geeft je een solide basis waarop je kunt voortbouwen.
Als ik Nijmegen vergelijk met Düsseldorf, moet ik zeggen dat ik het wonen in een grote stad niet mis. Het is anoniemer en mensen doen niet zoveel moeite om aardig tegen elkaar te zijn. In Nijmegen is de kans groter dat je bekenden tegenkomt en het is er veel minder grijs en luidruchtig. Wel mis ik soms het Duits spreken - en het brood natuurlijk.
Een van mijn favoriete herinneringen aan Nijmegen was tijdens mijn bachelor. Een vriend van me en ik gingen samen naar het Waalstrand - hij met zijn gitaar, ik met de saxofoon - en we begonnen daar te spelen. Na een tijdje kwam er een kudde wilde paarden van dichtbij kijken. Op een gegeven moment kwam er ook een jongen bij ons staan en hij begon te zingen. Dat was een hele goede dag."
Studeren en werken in Nijmegen
Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.
Lees meerWil je ook jouw expat verhaal vertellen?
Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.