Expat life in Nijmegen: Emilios, Cyprus

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Emilios Gregoriou uit Cyprus...

"De aankomst in Nijmegen was een beetje chaotisch. Het was nog maar een paar dagen voordat de introductieweek begon en ik was net met mijn moeder uit Cyprus overgevlogen om mijn nieuwe kamer te betrekken. Ik wilde altijd al een nieuwe omgeving, een nieuwe cultuur en een nieuwe taal proberen om te studeren. Dus toen ik Radboud en mijn vak Comparative European History vond, was het een no-brainer.

Het leuke van een introductieweek is dat iedereen open en vriendelijk is omdat iedereen vrienden wil maken. Ik vond het dus ook makkelijk om vrienden te maken. In mijn eerste jaar was ik ook erg betrokken bij mijn studievereniging - en dat ben ik nog steeds. Ik was altijd een van de weinige internationale studenten, maar ik heb dat nooit als een probleem ervaren. En in het derde jaar heb ik veel vrienden gemaakt. Het is best "gezellig", zoals ze in Nederland zeggen.

Het grootste verschil tussen Nijmegen en Cyprus is waarschijnlijk dat jullie aan de rechterkant van de weg rijden. In Cyprus rijden we links. Natuurlijk is de cultuur ook anders. Nijmegen is een universiteitsstad en voor mij is het gewoon makkelijker om jezelf te zijn. Als je verkleed bent voor een themafeest en naar het centrum moet fietsen, kijken de meeste mensen daar niet eens naar. Niet dat je in Cyprus niet jezelf kunt zijn, maar mensen zullen eerder oordelen.

Wat ik het leukste vind aan Nederland zijn de Nederlanders. Soms krijgen Nederlanders een slechte reputatie omdat ze een beetje gierig of koud zijn, maar ik vind de mensen heel gastvrij. Ik denk dat als je laat zien dat je het leuk vindt om hier te zijn, dat je niet alleen Engels spreekt en dat je Nederland een warm hart toedraagt, dat mensen er dan voor open staan om je vriend te worden. Ik denk dat dat een hele eer is, omdat ze niet open hoeven te zijn. De meeste mensen hebben hun sociale kringen al als ze hier vandaan komen.

Ik weet zeker dat ik ben veranderd en volwassener ben geworden sinds ik hier ben komen wonen. Ik denk dat ik meer om politiek geef dan voordat ik hier kwam. Radboud is een vrij openlijk linkse universiteit, en lokale politiek en internationale politiek, laat staan identiteitspolitiek, zijn nog belangrijker. Als je naar het buitenland verhuist, ontmoet je mensen die anders zijn dan jij - in elk opzicht - en dat heeft echt mijn ogen geopend. Het beïnvloedt echt hoe ik de wereld zie."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.