Expat life in Nijmegen: Eleni, South Africa
In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving?
Hier het verhaal van Eleni Manias uit Zuid-Afrika...
Ik ben geboren en getogen in Zuid-Afrika, maar mijn ouders zijn Grieks. Ik wist dat ik biologie wilde studeren, dus ik wilde ergens heen met goede faciliteiten; daarom heb ik gekeken naar programma's in Nederland, waar je veel Engelstalige diploma's en goede cursussen hebt.
Ik verliet Zuid-Afrika midden in de coronaperiode. Dat gaf extra onzekerheid. Ik verhuisde 10.000 kilometer van mijn familie vandaan en ik wist dat ik voorlopig niet terug naar huis kon. Dit was dus een grote stap voor mij - maar ik wilde echt gaan.
In 2020 was de lockdown in Zuid-Afrika heel streng. Maar toen ik in de zomer naar Nijmegen kwam, was alles heel relaxed. Het was zoveel opener dan ik dacht dat het zou zijn. Dat was in het begin een grote verrassing. Maar door de lockdown tijdens mijn eerste bachelorjaar was het moeilijk om vrienden te vinden.
We hadden geen echte introductieweek, dus ik leerde pas in het tweede jaar veel mensen van mijn studie kennen. Maar gelukkig ontmoette ik wat mensen in het studentenhuis waar ik woonde en deed ik ook een Honors program waar ik veel vrienden maakte.
De grootste uitdaging om hierheen te verhuizen was waarschijnlijk het weer. Ik had online gezien dat het koud en grijs zou zijn, maar het is anders als je hier echt bent en de kou ervaart. En toen sneeuwde het. Ik had nog nooit sneeuw gezien, dus dit was vreemd.
Me kleden voor de Nederlandse winter was zeker iets dat ik moest uitzoeken. Ik heb geen stijlvolle jas zoals de meeste Nederlanders. In de winter draag ik eerder drieënzeventig jassen over elkaar. Maar over het algemeen acclimatiseerde ik vrij goed. In mijn eerste jaar fietste ik nooit als het regende, maar ik ben steeds Nederlandser geworden. Ik fiets in de regen, tegen de wind in - noem maar op. Maar ik trek de grens bij fietsen in de sneeuw.
Een advies dat ik elke internationale student zou geven die naar Nijmegen verhuist, is om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een kamer. Zo vroeg mogelijk. Ik heb daar echt moeite mee gehad, en niemand in mijn eerste jaar had me verteld dat het zo moeilijk zou zijn. En het was moeilijk.'
Studeren en werken in Nijmegen
Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.
Lees meerWil je ook jouw expat verhaal vertellen?
Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.