Expat life in Nijmegen: Kyran, Aruba
In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving?
Hier het verhaal van Kyran uit Aruba...
"Ik verhuisde in 2020 naar Nijmegen om Engelse Taal en Cultuur te studeren aan het Radboud. Het jaar ervoor had ik alle procedures al in gang gezet, dus toen Covid er was, besloot ik het niet uit te stellen. Maar door alle lockdowns en het feit dat alle lessen in mijn eerste jaar online waren, had ik het in het begin niet echt makkelijk om vrienden te maken.
Ik werd ook lid van Mixed Martial Arts-lessen, wat erg leuk was, en van een online tijdschriftgroep om mensen te ontmoeten. Maar we moesten tijdens de lockdown afstand houden of online vergaderen. Het is erg moeilijk om vrienden te maken en met mensen te praten als je alleen maar voor een Zoom-scherm zit.
Uiteindelijk heb ik tijdens de rest van mijn bachelor vrienden gemaakt, vooral door de keuzevakken die ik volgde. Maar zelfs dan voelde ik me meer aangetrokken tot de andere internationale studenten. Simpelweg omdat we allemaal een meer vergelijkbare achtergrond hadden en iedereen begreep hoe het was om in een nieuwe cultuur terecht te komen.
Een tijdje geleden had ik een negatieve ervaring toen ik uit de supermarkt kwam, waar ik werd tegengehouden door een man die me eerst vroeg waar ik vandaan kwam en me daarna vertelde dat racisme niet bestaat. Ik kan over die ervaringen praten met mijn vrienden en er een grapje van maken. Ik denk dan ook dat je dit soort situaties licht moet houden.
Maar er zijn nog steeds culturele dingen waar ik mee worstel. Ik ben bijvoorbeeld nog niet echt gewend aan het eten. Ik eet bijvoorbeeld graag een grote lunch tussen de middag, maar hier doen mensen dat 's avonds. En ik vind Arubanen veel gezelliger dan Nederlanders - wat niet wil zeggen dat Nederlanders niet vriendelijk zijn. Want dat zijn ze wel!
Natuurlijk verwachtte ik dat er culturele verschillen zouden zijn tussen Aruba en Nederland. Dus ik wist dat het anders zou zijn. Maar dat betekent niet dat je erop voorbereid bent als je het daadwerkelijk meemaakt.
Aan de andere kant was er één ding dat me zeker positief verraste over Nijmegen: hoe queer-vriendelijk de stad is. Als je naar buiten gaat, zie je veel gay pride-vlaggen. Ik vind de Regenboog ook leuk. Er was namelijk geen homobar op Aruba toen ik daar nog woonde, dus ik vind het heel leuk dat ze er hier een hebben."
Studeren en werken in Nijmegen
Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.
Lees meerWil je ook jouw expat verhaal vertellen?
Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.