Liefdevolle verhalen op Storytelling Festival Nijmegen 2024

| Juliette Huisman

What do you love?Met die vraag opende Soula Notos de vierde editie van het Storytelling Festival Nijmegen. Het lijkt een simpele vraag – waar hou je van? – maar die vier simpele woorden kunnen met duizenden beantwoord worden. De stille, volle zaal wordt snel levendig nadat iemand uit het publiek zachtjes zegt dat ze van de man die naast haar zit houdt, wat gevolgd wordt door iemand die trots roept dat ze van haar katten houdt. Mijn familie, wordt er daarna gezegd, maar ook de natuur, God, eten, je vaderland worden dicht bij het hart gehouden.

Op drie donkere avonden in december werd het Cultuurhuis De Lindenberg, in samenwerking met Meneer Otis, gevuld met verhalen, liefde en leven. Bij dit Engelstalige evenement vertelden verschillende sprekers over wat liefde voor hen betekent. Met behulp van muziek, dans en een hele hoop humor worden de verhalen tot leven gebracht.

Opening Night

De Steigerzaal zit tot het balkon aan toe vol met mensen vanuit Nijmegen en elders. Na Soula’s opening komen er meerdere artiesten aan bod die elk op hun eigen manier een kortverhaal over de liefde vertellen.

Geoffrey Haynes begint met een liefdesverhaal dat van generatie tot generatie is doorgegeven in zijn familie. Met humor en emoties vertelt hij hoe zijn grootouders, die beiden tot slaaf gemaakt waren, vochten om bij elkaar te blijven. Zelfs nadat een van hen was verkocht. Hij wordt opgevolgd door Erwin Kiene, die met behulp van dans en muziek alle emoties, liefde en complexiteiten van zijn familie laat zien.

Na muzikale en verhalende optredens van Omar Alshahari, Rocco Osterman van De Niemanders en Roxana Gravilit, sluit Anas Al Halabi de avond af met het verhaal over zijn eerste liefde, en zijn eerste gebroken hart. Hij was toen pas vijf, grapt hij, maar sindsdien heeft hij nog veel meer geleerd over liefde. Zijn belangrijkste les? Dat liefde de pijn waard is: “I’m going to choose love.”

Queer Stories

Al kan liefde iets heel moois zijn, de sprekers waren niet bang om ook over de soms moeilijke, nare en hatelijke kant van liefde te vertellen. Op Paarse Vrijdag, de nationale dag waarop de ervaring van LHBT+’ers centraal staat, werd diversiteit en de vrijheid om te houden van wie je wil gevierd. Love is Love!

Sunni Lamin Barrow opent de avond met A First of Tongues, zijn verhaal over de angst en buitensluiting die hij ervaarde in zijn jeugd vanwege zijn seksuele oriëntatie. Sunni is geboren in Gambia, waar homoseksuele relaties en genderexpressie tot de dag van vandaag wettelijk verboden zijn. Hij vluchtte naar Nederland en vertelt nu hier hoe het was om op die manier op te groeien. Door middel van beelden, geluid en dans deelt hij hoe dit hem gevormd heeft.

Met kwetsbaarheid, scherpe inzichten en een goede dosis humor sluiten Crystal Hassell, Geoffrey van der Ven, Emma Voerman, Sandro van der Leeuw en Kourara de avond af met korte verhalen over wat liefde betekent als je queer bent.

Love & Family

Naast meerdere optredens, werd er op de laatste dag van het festival ook een workshop gegeven. Tijdens deze intieme en interactieve twee uur vertelt David Labi over zijn vader, die als kind in een Nazi-concentratiekamp was gezet omdat hij een Libische Jood was. Al is zijn vader overleden, het idee van hem en zijn leven hangen nog steeds boven hem. Vanuit dit idee begeleidde David de deelnemers van de Parental Storytelling Workshop om ze te helpen in het reflecteren op de relaties met hun eigen ouders. Door verschillende verteltechnieken te gebruiken konden de deelnemers over hun ervaringen vertellen.

In de avond werd het thema van liefde voor je ouders en familie doorgezet. Meysam Forooz en Sahand Sahebdivani opende de avond met een verhaal over familie, mysterie en tragedie. In The Chord, dat is opgezet als een klassieke murder mystery, vertelt het stel over de dood van Meysam’s zus en over de effecten hiervan op zijn familie en het hechte dorp waarin hij opgroeide. Het is een verhaal over liefde en alles wat daarbij kan komen kijken, van schuldgevoelens tot de kleine herinneringen die je altijd bij zullen blijven.

De rest van de avond werd gevuld met Where you are door Soula Notos, die op een humoristische en gevoelige manier verteld over haar ouders en hun vaderland, en Pieces of a Man door David Labi, die verder ingaat op het verhaal van zijn vader, het Nazi-concentratiekamp en het leven daarna.

Benieuwd naar meer storytelling? Je vindt de agenda van Meneer Otis hier.

 

Fotografie: Mike Witjes

Dit vind je misschien ook leuk