5 VRAGEN AAN TEDDY VRIJMOET, DE NIEUWE DIRECTEUR VAN DE LINDENBERG
Na jarenlang directeur te zijn geweest van de Vierdaagsefeesten, is Teddy Vrijmoet per september de nieuwe directeur van de Lindenberg. Wij stelden haar 5 vragen over cultureel Nijmegen!
Waarom is de aanwezigheid van culturele events en instellingen in een stad volgens jou belangrijk?
"Er is een verband tussen een stad waar veel levendigheid, beleving en veel cultuur is en waar het economisch goed gaat, bedrijven zich graag vestigen en het welzijn van mensen op de agenda staat. Nijmegen is zo’n stad. De Lindenberg neemt in het totaal van het culturele aanbod haar eigen plek in met een keur aan kwalitatieve docenten en innovatieve projecten, waarmee zij onderwijs en cursussen aanbiedt aan haar omgeving. De aansluitende podium-programmering is tevens een platform en een echt podium voor cursisten, leerlingen en amateurs in samenspel met elkaar en met echte professionals."
Wat maakt Nijmegen volgens jou uniek op cultureel gebied?
"De enorme diversiteit aan aanbod. Dat kan een valkuil lijken omdat er zoveel keuze is, maar uiteindelijk biedt het altijd meer. De ontwikkelkracht en het denkvermogen van de mensen die werkzaam zijn in het culturele veld in Nijmegen is groots en daarmee kunnen we elkaar versterken en tot resultaten komen."
Aan welke andere cultuurstad kan Nijmegen een voorbeeld nemen? Wat kunnen we van die stad leren?
"Ik zou als voorbeeld geen stad, maar het festival Burning Man (in de woestijn van Nevada) willen noemen. Dit is een gemeenschap, een ‘stad’ die ieder jaar slechts tijdelijk bestaat en daardoor een optie neemt op een vrijheid van denken die soms adembenemend is. Helaas kon ik er nooit heen, maar ik heb er veel over gelezen en gezien: het cultuurklimaat dat daar geschapen wordt, daar zou ik graag een stukje van 'lenen'."
Hoe ga jij ervoor zorgen dat Nijmegen zichzelf nog verder op de kaart zet als cultuurstad?
"Als ik mijn steentje mag bijdragen? Dan zou ik graag faciliteren dat mensen die “de” cultuur onderwijzen meer in de spotlights komen te staan en dat meer – soms onverwachte - samenwerkingsverbanden ontstaan. Dus enerzijds meer focus aanbrengen op de bestaande kwaliteit van de cultuureducatie, en anderzijds dat aanbod verbreden met innovatie. En dan het aanbod goed zichtbaar maken voor mensen in Nijmegen en de regio die zichzelf opnieuw (moeten) uitvinden – soms noodgedwongen omdat ze verkeerde keuzes hebben gemaakt of bijvoorbeeld omdat ze na een vlucht opeens in een ander land wonen, maar ook aan mensen die eenzaam zijn, die zorg nodig hebben of ondersteuning zoeken, die hun “stem” zoeken of ontspanning vinden of een ambitie nastreven."
Met welke andere Nijmeegse instelling zou jij graag eens een onverwachte samenwerking aan willen gaan om tot een verrassend resultaat te komen?
"Dat lijstje is lang en er lopen al enige verkenningen. We hopen binnenkort de samenwerking op diverse vlakken aan te gaan. De samenwerking mag vooral ook onverwacht zijn als zij daarmee een positieve bijdrage levert aan het wel en wee van mensen: hoe gaaf zou het bijvoorbeeld zijn als onze docenten in samenwerking met topartiesten cursisten en leerlingen kunnen verrassen met masterclasses waarbij we tegelijkertijd ouderen uit de stad en de regio mee laten genieten? Er is meer dan genoeg te dromen!"
Foto: Mathijs Hanenkamp