Stadsgesprek over de toekomst van het Stadseiland

Op dinsdagavond 15 februari organiseert het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) een presentatie en gespreksavond over de toekomst van Stadseiland. Stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek (Palmbout Urban Landscapes) presenteert vier denkrichtingen die het bureau voor het eiland heeft ontworpen. Wethouder stedelijke ontwikkeling Noël Vergunst licht de achtergrond en status van de stadspeiling toe en bewoner Janneke Duives reageert. Iedereen is welkom om mee te praten op 15 februari in LUX Nijmegen. De avond is ook als livestream te volgen.

Het eiland is het resultaat van het waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier en wordt door de stad omarmd als nieuw natuur- en recreatiegebied. Voor de nabije toekomst worden woningen op het eiland gepland. Wat zijn de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Stadseiland? Hoeveel woningen kunnen er gebouwd worden? En hoe krijgen we voor Nijmegen het beste plan boven water?

Stadspeiling

Om te horen wat Nijmegenaren de beste invulling voor het eiland vinden, organiseert de gemeente Nijmegen een representatieve stadspeiling onder 7.000 bewoners van 16 jaar of ouder. Zij kunnen kiezen uit verschillende ontwerpvarianten. Vlak voor de start van de stadspeiling bieden we Nijmegenaren de mogelijkheid om op basis van extra informatie hun mening te vormen.

Bewoners en deskundigen

Op 15 februari spreken we met bewoners en deskundigen. Stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek (Palmbout Urban Landscapes) presenteert vier denkrichtingen die het bureau voor het eiland heeft ontworpen. Wethouder stedelijke ontwikkeling Noël Vergunst licht de achtergrond en status van de stadspeiling toe en Janneke Duives - afgevaardigde namens de bewoners - reageert. Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge reflecteert op de ontwerpen. Welke stedenbouwkundige invulling doet volgens De Jonge het meest recht aan het landschap enerzijds en de stedelijke ambities anderzijds?

Bouwen met de natuur

Critici wijzen bij de bouwplannen op de teloorgang van de natuur. Kunnen natuur en gebiedsontwikkeling wel samengaan? Van landschapsarchitect bij de gemeente Nijmegen Mathieu Schouten horen we welke eisen er op het gebied van biodiversiteit en natuur-inclusiviteit aan het uiteindelijke ontwerp worden gesteld. Regiomanager en conceptontwikkelaar bij Synchroon Mark Eerenberg laat zien welke bouwplannen kunnen bijdragen aan een hogere natuurwaarde.

Praat mee!

Wat is volgens jou de beste invulling voor het stadseiland? Kom op 15 februari naar LUX. Praat mee of geef je mening tijdens de livestream via Mentimeter. Zaaltickets zijn beperkt beschikbaar en gratis te bestellen op www.architectuurcentrumnijmegen.nl