
Stadsgesprek over de toekomst van het Stadseiland
Op dinsdagavond 15 februari organiseert het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) een presentatie en gespreksavond over de toekomst van Stadseiland. Stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek (Palmbout Urban Landscapes) presenteert vier denkrichtingen die het bureau voor het eiland heeft ontworpen. Wethouder stedelijke ontwikkeling Noël Vergunst licht de achtergrond en status van de stadspeiling toe en bewoner Janneke Duives reageert. Iedereen is welkom om mee te praten op 15 februari in LUX Nijmegen. De avond is ook als livestream te volgen.
Het eiland is het resultaat van het waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier en wordt door de stad omarmd als nieuw natuur- en recreatiegebied. Voor de nabije toekomst worden woningen op het eiland gepland. Wat zijn de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Stadseiland? Hoeveel woningen kunnen er gebouwd worden? En hoe krijgen we voor Nijmegen het beste plan boven water?
Stadspeiling
Om te horen wat Nijmegenaren de beste invulling voor het eiland vinden, organiseert de gemeente Nijmegen een representatieve stadspeiling onder 7.000 bewoners van 16 jaar of ouder. Zij kunnen kiezen uit verschillende ontwerpvarianten. Vlak voor de start van de stadspeiling bieden we Nijmegenaren de mogelijkheid om op basis van extra informatie hun mening te vormen.
Bewoners en deskundigen
Op 15 februari spreken we met bewoners en deskundigen. Stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek (Palmbout Urban Landscapes) presenteert vier denkrichtingen die het bureau voor het eiland heeft ontworpen. Wethouder stedelijke ontwikkeling Noël Vergunst licht de achtergrond en status van de stadspeiling toe en Janneke Duives - afgevaardigde namens de bewoners - reageert. Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge reflecteert op de ontwerpen. Welke stedenbouwkundige invulling doet volgens De Jonge het meest recht aan het landschap enerzijds en de stedelijke ambities anderzijds?
Bouwen met de natuur
Critici wijzen bij de bouwplannen op de teloorgang van de natuur. Kunnen natuur en gebiedsontwikkeling wel samengaan? Van landschapsarchitect bij de gemeente Nijmegen Mathieu Schouten horen we welke eisen er op het gebied van biodiversiteit en natuur-inclusiviteit aan het uiteindelijke ontwerp worden gesteld. Regiomanager en conceptontwikkelaar bij Synchroon Mark Eerenberg laat zien welke bouwplannen kunnen bijdragen aan een hogere natuurwaarde.
Praat mee!
Wat is volgens jou de beste invulling voor het stadseiland? Kom op 15 februari naar LUX. Praat mee of geef je mening tijdens de livestream via Mentimeter. Zaaltickets zijn beperkt beschikbaar en gratis te bestellen op www.architectuurcentrumnijmegen.nl
-
De wonderlijke wondertuin van de duurzaamheid
De wonderlijke wondertuin van de duurzaamheidOnze stad is in 2018 dé duurzame hoofdstad van Europa. Om dit te vieren was er afgelopen weekend het ‘European Green Capital Festival: Wondertuin’: een duurzaam driedaags festival in het Valkhofmuseum.
Meer lezen over De wonderlijke wondertuin van de duurzaamheid
-
Nijmegen in 2030: Prijswinnende Architectuur en het Klimaatvraagstuk
Nijmegen in 2030: Prijswinnende Architectuur en het KlimaatvraagstukIn aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerden LUX en Architectuurcentrum Nijmegen op 29 januari een avond over de inrichting van onze stad in 2030. Het klimaatvraagstuk stond centraal, daarnaast werd de Architectuurprijs Nijmegen uitgereikt.
Meer lezen over Nijmegen in 2030: Prijswinnende Architectuur en het Klimaatvraagstuk
-
Na Wandelfilm Camino Mindful Wandelen in de Ooij
Na Wandelfilm Camino Mindful Wandelen in de OoijOp zaterdag 15 juni organiseert LUX een bijzondere vertoning van de Nederlandse documentaire Camino, waarin Martin de Vries zichzelf filmt terwijl hij de wandeltocht naar Santiago de Compostella aflegt. Met Q&A met De Vries en wandeltocht door de Ooij!
Meer lezen over Na Wandelfilm Camino Mindful Wandelen in de Ooij
-
Uniek wandelen tijdens de Vierdaagse
Uniek wandelen tijdens de VierdaagseOp donderdag 18 juli 2019 is de derde editie van Uniek Wandelen! Wandel 5 of 10 km in de heerlijke buitenlucht, maak samen plezier met je vrienden of familie en geniet! De wandeling is vrij toegankelijk maar aanmelden is verplicht, dus meld je snel aan.
-
PARK[ing] Day
PARK[ing] DayDe Bloemerstraat kleurt zaterdag 15 juni voor de 2e keer helemaal groen! De parkeerplekken worden omgetoverd tot mini pop-up-parkjes tijdens PARK[ing] Day. Daarnaast kun je genieten van lekker eten, workshops, optredens en gezelligheid voor jong en oud!
-
NN Zevenheuvelenloop wint titel Europese hardloopwedstrijd
NN Zevenheuvelenloop wint titel Europese hardloopwedstrijdDe NN Zevenheuvelenloop heeft de European Race of the Year Award van de Europese atletiekfederatie (EAA) gewonnen. Tijdens de European Running Business Conference in Praag werd de award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Superknap, vind je niet?
Meer lezen over NN Zevenheuvelenloop wint titel Europese hardloopwedstrijd
-
The making of ‘Het gezicht van Nijmegen’ te zien in Museum Het Valkhof
The making of ‘Het gezicht van Nijmegen’ te zien in Museum Het ValkhofEen bijzonder gezicht vanmorgen op de Waal. De uitkijkpost van kunstenaar Andreas Hetfeld is verscheept naar stadseiland Veur-Lent. Het werk is een interpretatie op reuzenformaat van het Romeinse gezichtsmasker, een pronkstuk van Museum Het Valkhof.
Meer lezen over The making of ‘Het gezicht van Nijmegen’ te zien in Museum Het Valkhof
-
Thuisblijven met de kids
Thuisblijven met de kidsInmiddels zijn er vergaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit betekent dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Wij geven jou leuke tips wat je thuis met de kids kunt doen.
-
Dit doe je met Pinksteren in Nijmegen!
Dit doe je met Pinksteren in Nijmegen!Een heerlijk lang weekend met prachtig weer: Pinksteren! Dit jaar via een 'nieuw normaal'. Wat is er dit weekend allemaal te doen in Nijmegen en wat kun je thuis doen? Je leest het hier!
-
Unieke pop-up camping vlakbij Nijmegen
Unieke pop-up camping vlakbij NijmegenNieuw en verfrissend: kamperen met festival allure in een nieuwe wereld volgens het 'nieuwe normaal'. Camping de Wereld is een pop-up camping, mogelijk gemaakt door ondernemers en materialen uit de evenementenbranche.
-
Interview: Kamperen in festivalsfeer bij Camping de Wereld
Interview: Kamperen in festivalsfeer bij Camping de Wereld“Het is heel speciaal dat we een camping mogen bouwen midden in een natuurgebied van 23 hectare groot”, vertelt Diederik Walther van Camping de Wereld. “We zitten op een prachtige plek tussen de bossen van de Overasseltse en Hatertse Vennen.”
Meer lezen over Interview: Kamperen in festivalsfeer bij Camping de Wereld
-
Pop-up glamping De Wereld in Overasseltse en Hatertse Vennen
Pop-up glamping De Wereld in Overasseltse en Hatertse VennenOp een 23 hectare groot terrein, het Scoutingkampeerterrein St. Walrick in Overasselt, staat deze zomer Camping de Wereld. Een uniek gebied tussen prachtige heuvellandschappen, heidevelden en bossen; de Overasseltse en Hatertse Vennen.
Meer lezen over Pop-up glamping De Wereld in Overasseltse en Hatertse Vennen
-
Bezoek het Landhoofd bij de spoorbrug
Bezoek het Landhoofd bij de spoorbrugWil je meer leren over Nijmeegse gebouwen en hun geschiedenis? In het Landhoofd, het bastion bij de Nijmeegse spoorbrug, worden regelmatig rondleidingen georganiseerd! In juli kun je elke zondag reserveren, in augustus alleen op de oneven zondagen.
-
3. Foto's uit de oude doos: Vierdaagse wandelaars
3. Foto's uit de oude doos: Vierdaagse wandelaarsDe Vierdaagse, ze noemen het ook wel de Walk of the World, gaat helaas dit jaar niet door. Vandaag was de officiële eerste dag van de 104e Vierdaagse, dat vieren wij met foto's uit de oude doos.
Meer lezen over 3. Foto's uit de oude doos: Vierdaagse wandelaars
-
4. Foto's uit de oude doos: Vierdaagse wandelaars
4. Foto's uit de oude doos: Vierdaagse wandelaarsHet lukt om na de Tweede Wereldoorlog de Vierdaagse weer te organiseren. In 2006 wordt de Vierdaagse afgelast in verband met extreme warmte en dit jaar gaat de Vierdaagse niet door, door het coronavirus. Gelukkig hebben we de foto's nog!
Meer lezen over 4. Foto's uit de oude doos: Vierdaagse wandelaars
-
5. Foto's uit de oude doos: via gladiola
5. Foto's uit de oude doos: via gladiolaDe laatste dag van de Vierdaagse, de Via Gladiola. Altijd één groot feest met muziek, deelnemers met blaren, gezellige aanmoedigers en natuurlijk heel veel gladiolen! Een dag in Nijmegen die we allemaal missen. Bekijk hier de foto's uit de oude doos!
-
Wandeling door de Ooijpolder, startpunt: Persingen
Wandeling door de Ooijpolder, startpunt: PersingenIn het hart van natuurgebied de Ooijpolder ligt het kleinste dorp van Nederland, Persingen. Een kerk en een paar huizen, meer is het niet. Maar de Persingenaren zijn er trots op.
Meer lezen over Wandeling door de Ooijpolder, startpunt: Persingen
-
Aangepast programma voor Open Monumentendag Nijmegen 2020
Aangepast programma voor Open Monumentendag Nijmegen 2020Open Monumentendag Nijmegen zal dit jaar anders dan anders zijn. Er zullen geen panden fysiek worden opengesteld, maar er is een mooi aangepast programma. Zo zijn er speciale wandelroutes en fietsroutes langs bijzondere gebouwen.
Meer lezen over Aangepast programma voor Open Monumentendag Nijmegen 2020
-
Wadlopen in Nijmegen tijdens kunst & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan zee
Wadlopen in Nijmegen tijdens kunst & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan zeeAltijd al eens willen Wadlopen? Op zondag 13 september kan het in Nijmegen! In het kader van het kunst & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan zee organiseert LUX in samenwerking met Europe Direct het programma ‘Wadlopen in Nimma’.
Meer lezen over Wadlopen in Nijmegen tijdens kunst & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan zee
-
Interview over Nimma aan Zee met programmamaker Thijs van Beusekom
Interview over Nimma aan Zee met programmamaker Thijs van BeusekomStel je eens voor. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en op een kwade dag ligt Nijmegen aan zee. Hoe ziet het leven voor ons Nijmegenaren er dan uit? IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met Thijs van Beusekom, programmamaker van Nimma aan Zee.
Meer lezen over Interview over Nimma aan Zee met programmamaker Thijs van Beusekom
-
NN Zevenheuvelenloop opent inschrijving
NN Zevenheuvelenloop opent inschrijvingOp dinsdag 15 september is de inschrijving voor de NN Zevenheuvelenloop geopend. De organisatie heeft een gedetailleerd plan ontwikkeld voor een veilige editie.
-
Kunst & Klimaatfestival ‘Warming Up: Nimma aan zee’, een impressie
Kunst & Klimaatfestival ‘Warming Up: Nimma aan zee’, een impressieWat als Nijmegen aan zee komt te liggen? ‘Warming Up: Nimma aan Zee’ op zondag 13 september in LUX was een boeiende dag, met films, workshops, podcastwandelingen, presentaties, gesprekken en kunstuitingen, alles coronaproof.
Meer lezen over Kunst & Klimaatfestival ‘Warming Up: Nimma aan zee’, een impressie
-
6x mooie fietsroutes rondom Nijmegen
6x mooie fietsroutes rondom NijmegenOver glooiende heuvels, langs wijngaarden en met uitzicht op rivieren: al fietsend zie je zoveel moois rondom Nijmegen. Daar hoef je echt niet voor naar het buitenland. Wij geven jou de 6 mooiste fietsroutes rondom Nijmegen!
-
Op pad met de Nijmeegse stadsecoloog: ommetje met kerst, op zoek naar groen!
Op pad met de Nijmeegse stadsecoloog: ommetje met kerst, op zoek naar groen!Ingeborg Swart is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Ze is dol op alles wat groeit en bloeit en neemt anderen graag mee in haar enthousiasme. Deze maand vertelt ze wat je allemaal ziet tijdens een kerstommetje.
Meer lezen over Op pad met de Nijmeegse stadsecoloog: ommetje met kerst, op zoek naar groen!
-
Op pad met de stadsecoloog: Vliegende juweeltjes in het Goffertpark
Op pad met de stadsecoloog: Vliegende juweeltjes in het GoffertparkIngeborg Swart is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Ze is dol op alles wat groeit en bloeit en neemt anderen graag mee in haar enthousiasme. Deze maand vertelt ze over de vliegende juweeltjes in het Goffertpark.
Meer lezen over Op pad met de stadsecoloog: Vliegende juweeltjes in het Goffertpark
-
Bijzondere architectuurreisgids met de favoriete gebouwen van Nijmegenaren
Bijzondere architectuurreisgids met de favoriete gebouwen van Nijmegenaren‘Wat is jouw favoriete gebouw in Nijmegen’? Dat is de vraag die we hebben voorgelegd aan ‘mensen die iets met Nijmegen hebben’. Zo’n 145 bekende en minder bekende Nijmegenaren hebben op deze vraag antwoord gegeven en het resultaat mag er zijn!
Meer lezen over Bijzondere architectuurreisgids met de favoriete gebouwen van Nijmegenaren
-
Op pad met de stadsecoloog: Plantentactieken in de kou
Op pad met de stadsecoloog: Plantentactieken in de kouIngeborg Swart is stadsecoloog bij de gemeente Nijmegen. Ze is dol op alles wat groeit en bloeit en neemt anderen graag mee in haar enthousiasme. Deze keer vertelt ze over de plantentactieken in de kou.
Meer lezen over Op pad met de stadsecoloog: Plantentactieken in de kou
-
Interview: maak een virtuele fietstocht door Nijmegen met Buitenblik
Interview: maak een virtuele fietstocht door Nijmegen met BuitenblikBuitenblik maakt speciaal voor ouderen die niet naar buiten mogen of geen bezoek kunnen ontvangen fietsfilms van Nijmegen. Het is beweging, een geschiedenisles en een leuk uitstapje in één. Wij namen een kijkje achter de schermen bij Sonja Willems.
Meer lezen over Interview: maak een virtuele fietstocht door Nijmegen met Buitenblik
-
Laat je inspireren door Binnenste Buitenland online, met onder andere Boswachter Tim
Laat je inspireren door Binnenste Buitenland online, met onder andere Boswachter TimMet de nieuwe driedelige miniserie Binnenste Buitenland online presenteert Museum Het Valkhof in Nijmegen een opvolger van de gelijknamige wandelexpositie van vorig jaar. Met onder andere een museumexpert, een tekendocent en boswachter Tim Hogenbosch.
Meer lezen over Laat je inspireren door Binnenste Buitenland online, met onder andere Boswachter Tim
-
Wandelpad 'Godin van de Flora' verbindt de Nijmeegse stadsparken met historie
Wandelpad 'Godin van de Flora' verbindt de Nijmeegse stadsparken met historieVanaf het nog nieuwe station Heijendaal komt een mooi wandelpad om de Flora en Fauna te doen herleven via een wandelpadroute. Het wandelpad 'Godin van de Flora' loopt door landgoed Heijendaal, waarook een Romeinseweg doorheen loopt.
Meer lezen over Wandelpad 'Godin van de Flora' verbindt de Nijmeegse stadsparken met historie