Fabrikaat: onderzoek naar duurzamer gebruik van lokale grondstoffen
Vanuit het tijdelijke TERRA_FOOD LABORATORY bij Fabrikaat in Nijmegen worden tot eind november bijzondere workshops georganiseerd. Dit is de plek waar creatieve geesten, food designers, bakkers, chef-koks, ontwerpers en publiek elkaar ontmoeten. In het TERRA_FOOD LABORATORY onderzoekt Fabrikaat ook samen met bezoekers en publiek hoe eetbaar het rivierenlandschap is, en waar de grenzen liggen tussen food en non-food. Hoe kunnen we duurzaam voedsel en servies ontwerpen?
Workshop Fruitleer met Katja Gruijters
Op zaterdag 4 november geeft fooddesigner Katja Gruijters een workshop ‘Fruitleer maken’ bij Fabrikaat. Katja Gruijters is fooddesigner van het eerste uur. Met haar werk levert ze een positieve en vernieuwende bijdrage aan het verduurzamen van het voedsellandschap en de eetcultuur. Ze legt daarbij verbinding tussen voedsel, wetenschap, technologie, cultuur, natuur en design. De natuur is haar grote inspiratiebron.
“Fruitleer heeft historische wortels in verschillende culturen, waaronder de inheemse volkeren van Noord-Amerika. Zij dehydrateerden fruitpuree tot een substantie die vergelijkbaar is met het fruitleer dat we gaan maken tijdens de workshop. Dit fruitleer is voedzaam en organisch. Het bevat substantiële hoeveelheden voedingsvezels, koolhydraten, mineralen, vitaminen en antioxidanten. Door de lage droogtemperatuur blijft de voedingswaarde behouden en is het leer een jaar lang houdbaar. Gezond en duurzaam snoepen kan dus wél!” – Katja Gruijters
Theeceremonie door Matthias Terpstra
Mattias Terpstra begeleidt Fabrikaat bezoekers tijdens een theeceremonie. De eigenaar van Brouwerij Nevel in Nijmegen is bekend vanwege zijn experimenten met lokale kruiden en bloemen voor zijn prijswinnende bieren. Voor Fabrikaat doet hij dat dit keer niet voor het door hem gebrouwen Nevel Bier maar voor het maken van thee. Hiervoor gebruikt hij theekoppen die speciaal hiervoor zijn gemaakt door Fabrikaat.