Nijmegen herdenkt bevrijding stad met weekend vol activiteiten

In het weekend van 20 tot 22 september herdenkt Nijmegen Operatie Market Garden en de bevrijding van de stad tachtig jaar geleden. Drie dagen lang bruist de stad met een programma vol historische herdenkingen en het belang van vrede. Beleef onder andere de indrukwekkende Waalcrossing, een speciale Sunset March XXL en het tweedaagse evenement Peace by Peace.

Waalcrossing

Nijmegen herdenkt de historische Waalcrossing door de US 82nd Airborne van 80 jaar geleden. Een evenement voor jong tot oud waar van alles te zien en te beleven is bij Rivierpark Nijmegen Waal.

Van 16 tot 18 september is er een educatieprogramma voor schoolklassen en op 20 en 21 september een uitgebreid programma met activiteiten voor bezoekers, twee keer een echte Waalcrossing met battle en herdenking, een W.O.II kampement, voertuigen en demonstraties. Sta stil bij de gebeurtenissen uit de W.O.II en ontdek waarom dit zo belangrijk is geweest voor onze vrijheid vandaag de dag. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op de site van de Waalcrossing.

Sunset March XXL

De Sunset March wordt sinds 2014 iedere dag gelopen als eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken op de Oversteek, loopt een veteraan de Sunset March in het tempo waarin de lichten aangaan. 

In het kader van 80 jaar vrijheid kan nu iedereen meelopen met de Sunset March XXL. Op zaterdag 21 september om 19:00 loopt er een belevingsroute over de Oversteek en de Zaligebrug en wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen met beeld, licht en muziek. Het belooft een indrukwekkende route te worden! Aanmelden is niet nodig, meer informatie over deelname, startpunt, starttijden en eindtijd zijn binnenkort hier te vinden.

Peace by Peace

Op 21 en 22 september boost Peace by Peace de vrede in een tijd dat die kwetsbaar is. Peace by Peace trapt op zaterdagmiddag 21 september af met de Peace by Peace Parade. Tijdens deze vrolijke parade van muziek, dans en uitbundigheid kan iedereen zijn stem laten horen voor vrede door mee te dansen, maar ook stil te staan bij de bevrijding van de stad 80 jaar geleden.

Op het festivalterrein bij de Vasim in Nijmegen zal, na de Parade, twee dagen lang het Peace by Peace Festivalplaatsvinden. Optredens, theater, expo’s en talks onderstrepen het belang van vrede en vrijheid. In de nacht van zaterdag 21 september vindt de Peace by Peace Clubnacht plaats, een knallend feest en één van de zinderende hoogtepunten van het weekend. 

De Waalcrossing, de Sunset March XXL en Peace by Peace vinden plaats in het kader van '80 jaar Vrijheid'. Kijk voor het gehele programma op de site van Vrijheid regio Nijmegen.
 

Dit vind je misschien ook leuk...