80 jaar vrijheid in Nijmegen

Van februari 2024 tot en met augustus 2025 staat Nijmegen stil bij 80 jaar vrijheid. Dat begon met de 80-jarige herdenking van het bombardement vorig jaar en in september herdachten we Operation Market Garden. In mei dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en op 15 augustus staan we stil bij het einde van de oorlog in Nederlands-Indië.

Laatste update: 9 april 2025.​

Expositie over de pijn na het bombardement op Nijmegen

Sinds medio februari trekt een pop-upexpositie over de stadspijn van het vernietigende luchtbombardement van 22 februari 1944 door Nijmegen. De expositie heeft al in diverse wijkcentra gestaan en de bibliotheek in Zwanenveld. Vanaf 8 april tot 5 mei is de expositie te zien in de Stevenskerk.

Meer informatie

Programma herdenking 4 mei 2025

Op zondag 4 mei zijn er verschillende activiteiten in Nijmegen in het kader van de herdenking.

Panelgesprek

Om 15.00 uur is er een panelgesprek over Herdenken in veranderende tijden in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Dit panelgesprek is voorafgaand aan het herdenkingsprogramma en is onderdeel van het programma 80 jaar Vrijheid. 

Waarom dit panelgesprek?

Onze panelleden – auteurs Arnon Grunberg en Bart van der Boom en filosoof Stéphane Symons- gaan onder leiding van Piet-Hein Peeters, met elkaar in gesprek over herdenken in veranderende tijden. We leven in een wereld waarin geopolitieke gebeurtenissen elkaar in een snel tempo opvolgen, waar beslissingen die elders worden genomen, invloed hebben ons leven hier en relaties tussen landen op de proef worden gesteld.

Het gesprek gaat over herdenken, herinneren en niet-vergeten. Hoe geven wij hier vorm aan in een tijd waarin de wereld van vandaag de volgende dag al oud nieuws is. Wat is dan nog het belang van herdenken? Heeft het nog zin om gebeurtenissen van 80 jaar geleden te herdenken? Of zijn de herdenkingen juist de momenten die ons houvast bieden?

Journalist en dagvoorzitter Piet-Hein Peeters leidt het gesprek.

Panelleden

  • Arnon Grunberg (auteur).
  • Bart van der Boom (historicus en universitair docent bij het Instituut voor Geschiedenis, Universiteit Leiden. Hij publiceerde o.a. een boek over de Joodse Raad in Amsterdam).
  • Stéphane Symons (gewoon hoogleraar esthetica en cultuurfilosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven).

Datum/ Locatie

  • Zondag 4 mei
  • Inloop 14.30 uur
  • Programma 15.00 - 16.00 uur
  • Napraten met hapje en drankje tot 17.00 uur
  • Concertgebouw De Vereeniging
  • Toegang is gratis, aanmelden verplicht

Aanmelden

U kunt zich tot en met 1 mei 2025 aanmelden de link: nijmegen.nl/80jaarvrijheid

Programma herdenking

18.00 uur: Herdenking Kitty de Wijzeplaats

19.00 uur: Herdenking St. Stevenskerk, met een overweging door Arnon Grunberg

20.00 uur: Herdenking Keizer Traianusplein

21.00 uur: Herdenkingsconcert De Vereeniging (toegang gratis)

Het concert wordt verzorgd door het Nijmeegs Studentenorkest CMC en het Nijmeegse kamerkoor Mnemosyne. Samen met enkele solisten zullen zij het Requiem van Gabriel Fauré uitvoeren. Verder staat werk van Arvo Pärt (Cantus in Memoriam Benjamin Britten) en van Ralph Vaughn Williams (The lark ascending) op het programma.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven en dat er in 1945 een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. We realiseren ons dat vrijheid kwetsbaar is en dat velen hebben gevochten voor de vrijheid die wij op dit moment hebben. Extra bijzonder: de bevrijding is dit jaar 80 jaar geleden. In Nijmegen wordt er op 5 mei tijdens verschillende activiteiten stilgestaan bij dit gegeven. Vier de vrijheid in Nijmegen!

Lees meer

Vrijheidsvuur

Loop op 5 mei mee in de laatste etappe van het Vrijheidsvuur!

Start bij het Monument op de Oosterhoutsedijk, naar het Vrijheidsfestival in het Hunnerpark    

13.00 – 13.40 uur: Muzikaal programma Drumfanfare Michael Deel I    
13.40 – 13.45 uur: Korte toespraak en start hardlopers met het Vrijheidsvuur
13.45 – 14.00 uur: Muzikaal programma Drumfanfare Michael Deel 2
14.15 – 14.30 uur: Aankomst van het Vrijheidsvuur bij het Vrijheidsfestival in het Hunnerpark
14.30 – 14.45 uur: Ontsteken vrijheidsvuur door Burgemeester Bruls en Burgemeester Gebing van gemeente Kleve.
14.45 uur: Vertrek Vrijheidsvuur naar het Vrijheidsmuseum Groesbeek en Kleve.

Het Vrijheidsvuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei door lopers opgehaald uit Wageningen en naar het Monument op de Oosterhoutsedijk gebracht. Vandaar uit wordt het op 5 mei naar het Bevrijdingsfestival in het Hunnerpark gebracht. 

Iedereen is welkom om mee te lopen; het looptempo ligt laag. De afstand is ongeveer 4 km.

Drumfanfare Sint Michaël geeft voorafgaand aan de start een klein Openlucht Concert. Zij spelen muziek die tijdens de oorlogsjaren populair was en wisselen dit af met historische radiofragmenten. 
 

Expositie De Terugkeer: Nijmegen en omgeving, voorjaar 1945

24 april t/m 29 juni 2025, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Daar stond ik dan, op een voor mij eigenlijk onbekend stationsplein. Onbekend omdat Nijmegen in puin lag.” 

(De 21-jarige Harry van Geuns, bevrijd in kamp Bergen-Belsen, keert op 18 juni 1945 terug in zijn geboortestad.)

Bewogen verhalen van mensen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar huis. Hoe is hun terugkeer – als ze al terugkeren? Hoe worden ze ontvangen? Wat staat hen te wachten?

Een expositie met fragmenten en beelden uit een tijd van veel vreugde en veel verdriet, van chaos, verlies, hoop en vertrouwen op een betere toekomst.

Met boeiende portretten van thuiskomers: joden, verzetsmensen, krijgsgevangenen, dwangarbeiders van de Arbeitseinsatz, evacués.

Meer informatie

De geschiedenis van Nijmegen in 1944 & 1945

22 februari 1944: het bombardement

Op 22 februari werd Nijmegen gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers van de 446th Bomb Group, 706th Squadron. Na een afgebroken missie richting Gotha gaf commandant William A. Schmidt opdracht een target of opportunity te kiezen. Voor het 706th werd dit een spoorwegemplacement en een daarnaast gelegen gasfabriek. Dit bleek Nijmegen te zijn. Door allerlei omstandigheden veroorzaakten de bommen een verwoestende en dodelijke schade in het stadscentrum. Er zijn hierbij verschillende fouten gemaakt. Zo had voor een bombardement op Nederlandse bodem eerst toestemming gevraagd moeten worden. Er vielen bijna 800 doden. Het is daarmee het dodelijkste bombardement op Nederlandse bodem.

Zomer 1944: Aanslagen en represailles

Binnen het stadsbestuur dat louter uit NSB-ers bestond was verdeeldheid. Burgemeester Van Lokhorst was na het bombardement niet in staat op te treden als crisismanager. Locoburgemeester Hondius nam deze taak op zich en wist tactvol de hulpverlening te coördineren zonder dat de nationaalsocialisten hierbij het voortouw namen. In de zomer radicaliseert het Nijmeegse verzet met name onder leiding van Theo Dobbe, de leider van de Knokploeg. Er vinden verschillende liquidaties plaats en als represaille laar de Duitse SS-leider in Nederland Rauter in juli elf Nijmeegse verzetsmensen in de kampen Vught en Amersfoort terecht stellen. Een maand eerder waren na een kort proces ook vier politiemensen en een handelsreiziger wegens hun verzetsactiviteiten gefusilleerd. Binnen het Nijmeegse stadsbestuur komt het tot een conflict tussen Van Lokhorst en Hondius. Deze laatste vertrekt. Met de opmars van de geallieerde troepen eind augustus vanuit Normandië naar het noorden, breekt paniek uit. Nijmegen is de plaats waren duizenden terugtrekkende Duitsers voorbij komen. Burgemeester Van Lokhorst dwingt onder allerlei dreigingen Nijmeegse jongeren om mee te werken aan het graven van een nieuwe verdedigingslinie langs het Maas-Waalkanaal.

17-20 september: Market Garden en de strijd om de Waalbruggen

Op 17 september begint operatie Market Garden in Nijmegen met het bombarderen van Duits luchtafweergeschut bij onder meer de Weurtse sluis (NYMA) en de Thermionfabriek in Lent. Hierbij vallen de eerste doden in de strijd om de bevrijding van de stad. ’s Middags beginnen de luchtlandingen in Groesbeek. De Amerikaanse 82nd Airborne Division (bijnaam AA - All Americans) landt met parachutisten en gliders onder meer bij Klein Amerika. Naast de Amerikaanse generaal James Gavin komt ook de Britse generaal Frederick Browning met zijn staf in Groesbeek aan land. Hij heeft is de tactisch bevelvoerder over operatie Market: de luchtlandingen van het Amerikaanse 101st (bijnaam Screaming Eagles) bij Son en Breugel, de 82nd bij Groesbeek en Overasselt en de 1st British Airborne Division vooral bij Wolfheze, Heelsum en een kleiner deel op de Ginkelse hei. Later voegt zich hier ook de Polish Parachute Brigade bij die in Driel landen.  Doel van Market is het veroveren van de cruciale bruggen over kanalen en rivieren, zodat een grondleger met zwaarder materieel vanuit België kan oprukken naar het noorden.

In eerste instantie heerst in Nijmegen paniek. De NSB-leiders en Duitse legerautoriteiten verlaten de stad. In de nacht van 17 september voeren de Amerikanen een eerste verkenningsmissie uit naar de Waalbrug en zijn de eerste schotenwisselingen op het Keizer Karelplein. De Duitse verdediging is dan nog zeer zwak. De brug had vermoedelijk zo genomen kunnen worden.

18 September herpakken de Duitsers zich en beginnen ze met de verdediging van de stad en meer in het bijzonder de Waalbruggen. De Duitse commandant vestigt zijn hoofdkwartier nabij het Valkhof. Vanuit het noorden moeten de versterkingen van het 10. SS-Panzer-Division Frundsberg naar de stad trekken, maar die ondervinden hinder: de Rijnbrug in Arnhem is in handen van John Frost. Via een omtrekkende beweging, via het veer in Pannerden moet nu de versterking worden aangevoerd. Dit kost tijd. Er moet tijd gewonnen worden. De Duitse commandant in Nijmegen geeft zijn manschappen – veelal jonge jongens nog, deels afkomstig uit de Hitler Jugend – opdracht rond de toerit van de Waalbrug bij het Valkhof een muur van vuur de creëren om de vijand op afstand te houden. Een tweede aanval van de Amerikanen om de Waalbruggen te nemen wordt op deze manier afgeslagen. Bovendien verhinderen Duitse aanvallen op de landingsgronden in Groesbeek de volle inzet van de All Americans.

Op 19 september komt XXX Corps, het Britse grondleger, (operatie Garden) onder leiding van generaal Horrocks aan bij Sionshof. Hieronder bevindt zich ook de Guards Armoured Division van generaal Adair. Een aantal Britse tankkolonnes zet met de Amerikanen een nieuwe aanval in. De meeste tanks worden echter uitgeschakeld en nieuwe branden dwingen tot terugtrekken. Veel Nijmegenaren, zeker in het centrum, zitten opgesloten in hun kelders of hebben hun huizen moeten verlaten. Bij de straatgevechten gedurende de gehele strijd komen meer dan 150 burgers om.

Eindelijk gelukt het de bruggen op 20 september te veroveren door een gecombineerde Brits-Amerikaanse aanval. ’s Ochtends trokken vanuit het zuidwesten, onder meer via de Hertogstraat, twee compagnies van de Britse Grenadier Guards (infanterie en tanks) richting het Valkhofpark. Vanaf twee uur zetten zij de aanval in. Vrijwel gelijktijdig komen vanuit het zuidoosten van het Keizer Lodewijkplein de Amerikanen van het 505 PIR in actie. Zij weten na hevige gevechten de Duitse troepen daar uit te schakelen. Ondertussen hebben Britse tanks de zuidelijke oprit van de spoorbrug bereikt. Nog westelijker is de Amerikanen van onder meer het 504 PIR de Waal overgestoken in canvasbootjes (de Oversteek). Zij krijgen hierbij vuursteun van de Irish Guards. Als de Amerikanen de noordzijde van de spoorbrug in handen hebben, komen de Britse tanks bij de verkeersbrug in actie. Zij denken door een misverstand dat de noordzijde van deze brug is veroverd. Vier tanks van de Grenadier Guards onder leiding van Peter Robinson trekken over de verkeersbrug. Eentje wordt uitgeschakeld. Korte tijd later gevolgd door de tanks onder bevel van Lord Carrington. De brug blijft behouden. Op bevel van hogerhand aan Duitse zijde was voorkomen dat deze kon worden opgeblazen.

21-26 september: de operatie is mislukt

De Irish en Welsh Guards trekken over de Waalbrug de Betuwe in, maar lopen vast op een nieuwe verdedigingslinie van de Duitsers. In Nijmegen zien de burgers hun verwoeste stad. De eerste vermeende landverraders worden opgepakt, maar dit wordt pas later meer systematisch gedaan. In de nacht van 25/26 september trekken de Britse para’s die bij Oosterbeek liggen, zich terug. Hiermee is definitief een einde aan Operatie Market Garden. De Britten van Oosterbeek worden in Nijmegen opgevangen.

27 september-november: stabilisering van het front

In de Betuwe stabiliseert zich het front. Nijmegen wordt frontstad. De Duitsers proberen nu de Waalbruggen uit te schakelen. Dagelijks wordt de stad bestookt met bommen en granaten. Een nieuwe golf van oorlogsgeweld komt over de stad. Vooral de eerste dagen van oktober, wanneer de Duitsers een tegenoffensief starten, vallen er veel doden onder de burgerbevolking, o.a. op 2 oktober in de Kapokfabriek. De Britse troepen worden in de Betuwe afgelost door de Amerikanen van de 101st Airborne Division. In Nijmegen blijven de Britten liggen tot half november. Velen zijn ingekwartierd bij burgers.

November-februari: Canadezen

Nadat het Canadese leger de Schelde hadden veilig gesteld, werden deze begin november naar Nijmegen en omgeving verplaatst ter aflossing van de Britten en Amerikanen. Zij nemen ook de inkwartieringsadressen over. In de loop van december en januari komen er steeds meer militairen in de stad en wordt er een groot materieel samengebracht. Ondertussen blijven de Duitse beschietingen doorgaan en vallen er nog steeds honderden doden. Inmiddels zitten er – naar schatting – een paar duizend vermeende landverraders in provisorische interneringskampen (o.a. Prins Hendrikkazerne en Tuchtschool). De omstandigheden daar zijn slecht.

8 februari: Operatie Veritable

Vanuit Nijmegen start op 8 februari 1945 operatie Veritable met een uren durende zware kanonnade. In vrijwel alle parken en openruimtes van de stad buldert de artillerie. Over een smalle strook van nog geen 12 kilometer breed tussen Maas en Rijn/Waal trekt een gigantisch leger van uiteindelijk zo’n driehonderdduizend man het Rijnland binnen. Ondertussen vliegen vrijwel dagelijks V1’s en V2’s over. Op 18 februari stort er een neer in het Waterkwartier met doden onder burgers en ingekwartierde militairen tot gevolg.

17 maart: Laatste granaat

Pas na een half jaar, op 17 maart, valt de laatste granaat op Nijmegen. Er zijn in die zes maanden (inclusief dus de septemberdagen) zo’n 900 burgerdoden gevallen. Als we de militaire slachtoffers onder Amerikanen, Britten en ingekwartierde Canadezen meerekenen gaat het om zeker meer dan 1200 doden. Ook na maart vallen er nog doden, vooral onder kinderen die met munitie spelen. De stad blijft een belangrijk ontspanningscentrum voor de Canadezen en Britten. Na een aantal weken strijd, krijgen de soldaten verlof en dat brengen ze dan vaak door in Nijmegen. Gedurende het half jaar dat de stad aan het front lag hebben allerlei belangrijke lieden er een bezoek gebracht. Natuurlijk generaal Montgomery, maar ook koning George VI van Engeland, prins Bernhard, premier Gerbrandy en – zo wordt gezegd – ook Churchill.

4-14 mei: Grote feesten

Als op 4 mei het bericht van de Duitse capitulatie komt, breekt in Nijmegen een groot volksfeest los. Anders dan in andere plaatsen in het bevrijde deel van Nederland was er in Nijmegen nooit een moment geweest dat de vrijheid gevierd kon worden. Tien dagen lang vieren de inwoners feest. Op tientallen plaatsen zijn op straat dansvloeren. Er vinden feestelijke optochten plaats en de nazi’s worden belachelijk gemaakt in toneelstukken. Het is een grote ontlading, die pas op 14 mei tot een einde komt op last van de gemeente.

In september 1945 komt generaal James Gavin met zijn mannen weer in Nijmegen. Hij zet zich in het vervolg in voor de hulp aan de verwoeste stad. Hieruit komt de band Albany-Nijmegen voort. Doordat veel puin in de stad al geruimd is in de periode 1944/45 weet Nijmegen het oorlogsleed en -geweld minder goed te verkopen dan Arnhem. De stad krijgt maar met moeite geld voor de Wederopbouw. Acht jaar na de strijd was een groot deel van het centrum nog een kale vlakte.

Herdenking van ’80 jaar Vrijheid’

De herdenking van het bombardement van 22 februari 1944 vormde de start van het programma ’80 jaar Vrijheid’. In september zal Nijmegen onder meer stilgestaan worden bij de operatie Market Garden en de bevrijding van Nijmegen, in september 1944, en de periode tot april 1945, toen Nijmegen frontstad was.

Het programma ’80 jaar Vrijheid’ is een initiatief van de provincie Gelderland. Dit landsdeel was één van de zwaarst getroffen gebieden van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Acht maanden lang, van september 1944 tot mei 1945, was het strijdtoneel.

Met ’80 jaar Vrijheid’ wil de provincie een link leggen tussen heden en verleden. Wat hier toen gebeurde, gebeurt nog steeds, elders ter wereld. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, democratie en rechtsstaat evenmin. De provincie roept de inwoners op hier bij stil te staan, door de gebeurtenissen van toen actief te herdenken.

In deze regio nemen de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen deel aan ’80 jaar Vrijheid’. Het programma loopt van begin 2024 tot en met augustus 2025.

Meer informatie over vrijheid in de regio Nijmegen