Vrouwen in Health & High Tech – Kasia Nowak: “Het gaat erom de juiste keuzes te maken”
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
De health- en hightechindustrie worden nog steeds gezien als overwegend mannelijk, maar op Novio Tech Campus effenen deze vrouwen de weg voor de toekomst. Zoals Kasia Nowak, technisch directeur bij Nexperia, die het bedrijf helpt zijn ambitieuze plannen te realiseren.
Kasia Nowak
Kasia begon haar academische opleiding in Polen, maar verhuisde voor haar master naar Nederland. Ze kreeg een beurs en studeerde aan de universiteit van Delft. We spoelen 25 jaar vooruit en nu is ze technisch directeur bij Nexperia. “Na mijn promotie ben ik gaan werken in Eindhoven, waar ik op de Research-afdeling van Philips werkte. Al vroeg in mijn carrière mocht ik kiezen tussen het ‘management’- of het ‘technische’ spoor. Ik heb bewust voor het laatste gekozen, dat is altijd mijn grootste passie geweest.”
Een ambitieuze architect
Nexperia wil graag een grote speler worden op het gebied van chiptechnologie en wil niet alleen het niveau van de concurrentie halen, maar dat met nieuwe technologieën overtreffen. Toen Kasia in dienst kwam, was ze aanvankelijk terughoudend, maar begreep al snel dat Nexperia en zijzelf vergelijkbare ambities hadden. Ze nam de uitdaging aan. “Ik wilde niet werken aan ‘eenvoudige’ chiptechnologie, maar bij Nexperia krijg ik de kans om te werken aan innovatieve technologieën. Dat is essentieel om me te onderscheiden van concurrenten. Ik kan ook mijn expertise uitbreiden en vorm geven aan de multidisciplinaire teams die de eigenlijke technologie moeten leveren. Omdat ik betrokken ben bij de volledige productontwikkelingscyclus: van concept via realisatie tot het eindproduct, sta ik voor veel uitdagingen en een steile leercurve. Het is erg opwindend.”
Chips kunnen verschillende implementaties en toepassingen hebben. In het begin van haar carrière richtte Kasia zich vooral op het verbeteren van de prestaties van chips. “Er zijn in principe twee soorten hardware: Application-Specific Integrated Circuits (ASIC’s) en programmeerbare processoren. De eerste werken het best wanneer ze specifieke taken moeten uitvoeren, de tweede zijn veelzijdiger. Tijdens mijn PhD werkte ik aan de embedded reconfigurable logic-technologie die het beste van twee werelden combineert: de flexibiliteit van processoren en de prestaties van ASIC’s.”
Na geruime tijd als IC-architect te hebben gewerkt, krijgt Kasia nu nog meer betekenisvol werk te doen als Technisch Directeur. “Een van mijn belangrijkste uitdagingen is om met innovatieve en tegelijkertijd kosteneffectieve oplossingen te komen. Maar het gaat niet meer alleen om het technische aspect. Ik moet nu andere vaardigheden gebruiken om de verwachtingen van de stakeholders te managen.”
Een gevoel van richting toevoegen
De belangrijkste taak die voor ons ligt, is richting geven aan de technische keuzes die bij Nexperia worden gemaakt. “Ik ontvang in principe productideeën van onze productmanagementafdeling. Die beoordeel ik vervolgens op relevantie en of het realistisch is dat we het idee kunnen omzetten in daadwerkelijke technologie.” Dit betekent ook dat ze moet samenwerken met veel mensen uit verschillende domeinen en over businessgroepen heen binnen de organisatie. “Marketing, projectleiders, ontwerpers. Ze moeten allemaal samenkomen om iets speciaals te creëren. Het is aan mij om de stukjes in elkaar te passen. Duidelijke communicatie en het maken van de juiste keuzes zijn even cruciaal.”
In de toekomst wil Kasia een nog grotere impact hebben bij Nexperia. “Niet alleen door zoveel mogelijk van mijn technische expertise te delen met ons management, maar ook met nieuwe medewerkers. Ik zie veel junior engineers die rechtstreeks van de universiteit komen en zich nog moeten aanpassen aan het werken in onze branche. Ik vind het leuk om hen te helpen hun plek te vinden.”
Ze hoopt ook andere vrouwen te inspireren om een carrière in de gezondheidszorg en hightech na te streven. Ze wil graag een rolmodel voor hen zijn. “Sommige vrouwen denken misschien dat het te moeilijk is, of dat ze soft-skill georiënteerde carrières moeten kiezen. Ik denk dat het net zo boeiend is om in de hightech te werken, waar je inspanningen een impact kunnen hebben op elke persoon in de wereld. Niemand zou gedwongen moeten worden tot een bepaalde carrière, maar ik hoop ze te laten zien hoe interessant mijn werk is.”
Stappen zetten en andere vrouwen inspireren
De Novio Tech Campus is ook aanzienlijk veranderd sinds Kasia er voor het eerst kwam. “Er is hier nu een grotere verscheidenheid aan bedrijven. Ik vind het geweldig om in de buurt te zijn van al deze interessante bedrijven en ik hoop dat we in de toekomst steeds meer van elkaar kunnen leren.” Voor Kasia is de campus de perfecte plek om aan nieuwe ideeën te werken. “Tijdens mijn lunchpauze ga ik graag wandelen in het Goffertpark en het is heerlijk om dicht bij een stadscentrum als dat van Nijmegen te zitten, maar toch te kunnen genieten van al het groen dat ons omringt.”
Na het uitwaaien in het Goffertpark keert Kasia terug naar Nexperia om te werken aan technologie die talloze toepassingen kent. “Het komt terecht in telefoons, computers, maar ook in medische machines. Het is spannend en lonend. We krijgen de kans om bij te dragen aan de wereld en te leren hoe die werkt.”
Kasia is positief over de kansen voor vrouwen in health en high tech. “Toen ik na mijn studie voor het eerst ging werken, had ik het gevoel dat ik zo’n beetje de enige vrouw was in dit werkveld. Als je in teams werkt, kan het soms intimiderend aanvoelen om met alleen maar mannen te werken. Maar ik wist dat er geen andere manier was. Door toewijding, inzet, hard werken en doorzettingsvermogen ben ik erin geslaagd mijn carrière vooruit te helpen. Maar dit was voor mij nooit het doel op zich. Alles wat je onderweg leert, is belangrijker. Het is geweldig om te zien dat ook steeds meer vrouwen hun weg vinden in onze branche.”
Dit artikel verscheen eerder op Novio Tech Campus.