Nijmeegs bedrijf Enzyre neemt studenten mee in wereld van innovatie en gezondheid
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
Nijmegen is als studentenstad de ideale locatie voor een Health and High Tech bedrijf dat behoefte heeft aan goede mensen. Voor studenten is het fijn om tijdens hun studie al in aanraking te komen met wat ze in de toekomst met hun opleiding kunnen doen. Op 18 januari organiseerde Enzyre daarom een informatieve dag voor studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen van de Radboud Universiteit die een minor over trombose en hemostase volgen op de Novio Tech Campus. Verschillende sprekers gaven de studenten een inkijkje in dit specifieke vakgebied en waar op dit moment binnen het Radboudumc, bij de farmaceutische industrie en Enzyre aan gewerkt wordt.
Het gaat om kwaliteit van leven
Enzyre is gespecialiseerd in het diagnosticeren van bloedstollingsziekten en doet dat sinds 2016 op de Novio Tech Campus. Door effectiever te diagnosticeren ziet Enzyre kansen om de kwaliteit van leven voor onder meer hemofiliepatiënten te verbeteren. Een van die patiënten is zelf nauw betrokken bij Enzyre. Chris van den Brink heeft zelf in het verleden als hematologisch analist gewerkt en is via Waander, mede oprichter van Enzyre, als vrijwilliger bij het bedrijf terecht gekomen. “Ik kende Waander al vanuit mijn vorige werk, nu geef ik advies als eindgebruiker van wat Enzyre ontwikkelt”, aldus Chris. De rol die Chris vervult bij Enzyre is waardevol voor het bedrijf omdat ze direct contact hebben met de mensen waar ze het voor doen. Ook Chris zelf heeft er veel aan: “er ligt wereldwijd nog een enorme uitdaging om hemofilie goed te kunnen behandelen. Ik spreek veel andere patiënten en het is vooral leuk om bij te dragen aan de ontwikkelingen waar Enzyre mee bezig is.” Chris geeft ook aan dat hij ziet dat de interesse in het vakgebied hemofilie aan het toenemen is. Er zijn veel interessante ontwikkelingen en nieuwe technologieën waar aan gewerkt wordt, en dus ook meer dan genoeg interessante banen te vinden. De sprekers die gedurende de dag aan bod kwamen, werken voor een aantal van de bedrijven die met dit soort onderzoek bezig zijn.
Voor Enzyre is de dag geslaagd als ze twee dingen duidelijk hebben gemaakt voor de studenten. Enerzijds de mogelijkheden die ‘point-of-care’-oplossingen bieden voor patiënten. Anderzijds de deuren die openen voor telegeneeskunde (het op afstand zorg bieden) voor zowel dokters als patiënten. Het werk dat verzet wordt op de Novio Tech Campus heeft grote invloed op het werk van de dokters van morgen, het biedt immers de mogelijkheid om laboratoriumtesten op afstand door de patiënt zelf te laten uitvoeren. Het is dan ook relevant voor de studenten om nu al kennis te maken met de bedrijven die hier gevestigd zijn.
Artsen van de toekomst
De studenten volgen het programma als onderdeel van een minor en hebben recent veel kennis opgedaan over het vakgebied trombose en hemostase en ook de ziekte hemofilie. Vaak is er echter geen aandacht voor de commerciële aspecten rondom dit vakgebied, maar deze masterclass biedt studenten de mogelijkheid om hen kennis te laten maken met de farmaceutische en de diagnostische industrie. Daarnaast was het voor veel van hen een eerste kennismaking met de Novio Tech Campus. Zo is Kylian derdejaars student geneeskunde, maar wist hij niet dat er een Health and High Tech campus van dit formaat bij hem om de hoek lag. Joris, die ook bezig is met het derde jaar van zijn studie geneeskunde, sluit zich daarbij aan: “de studie gaat meer leven door kennis te maken met deze bedrijven en wat ze doen, je ziet waar je voor studeert”.
Veel van de studenten gaven aan wel degelijk bezig te zijn met wat ze na hun studie gaan doen. Door buiten de collegebanken ook in de praktijk mee te kijken zien ze de stof tot leven komen. Zo was Lucas al geïnteresseerd in het vakgebied hematologie, waar hemofilie onder valt. “Uiteindelijk gaan we coschappen lopen en daar ervaar je of het echt bij je past, maar het is goed om nu al meer te leren over hemofilie”. Over een ding zijn de studenten het in ieder geval eens, de dag vormt een zeer welkome afwisseling op (online) colleges.
‘Bloedstollend spel‘
Tijdens de lunchpauze werd er door de studenten een broodje gegeten, maar ook een spel gespeeld dat het hemofiliebehandelcentrum van het Radboudumc heeft ontwikkeld. Tijdens het spelen van het ‘bloedstollend’ spel worden de spelers geconfronteerd met de impact van hemofilie op het leven van een patiënt. Door een week in te plannen en activiteiten te kiezen die meer of minder risico met zich meebrengen, verdien je punten. Bij te veel activiteit is er risico op een ziekenhuisopname. Anne en Aruntha vinden het een creatieve manier om aan naasten van patiënten duidelijk te maken waar zij mee te maken hebben. “We lagen al na een paar dagen in het ziekenhuis, het spel laat echt goed zien hoe lastig het is voor iemand met hemofilie om zijn of haar week in te delen.” De afwisseling zorgde ervoor dat de studenten op verschillende manieren stilstaan bij hemofilie. Zo hebben ze een inkijkje gekregen in de ontwikkelingen die spelen bij het vakgebied trombose en hemostase, maakten ze kennis met bedrijven die hierbij betrokken zijn en zagen ze heel concreet de gevolgen van hemofilie. Zo heeft de dag wellicht een aantal van hen geïnspireerd.