De Europese Unie heeft een technologisch machtsevenwicht nodig – Jean Schreurs, directeur van NXP Semiconductors Nederland

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

De wereldwijde chipindustrie is de afgelopen jaren explosief gegroeid en zal de komende jaren niet stoppen met groeien. De Europese Unie wil op deze groei inspelen met de European Chips Act. Wat vindt Jean Schreurs van deze ontwikkelingen?

Jean denkt dat chips bepalend zullen zijn voor de technologische ontwikkeling in de 21e eeuw. “Chips zijn de nieuwe olie, de drijvende kracht in deze eeuw. Zonder chips zou de wereld tot stilstand komen. Geen auto’s, geen treinen, zelfs geen koffie uit je automaat.” De invloed die chips hebben op onze technologie heeft gevolgen voor iedereen.

Jean is dan ook blij dat Europa inziet dat zij een rol te spelen hebben in deze ontwikkelingen. “De wereldwijde markt was in 2021 555 miljard euro waard en zal naar verwachting tegen het einde van het decennium zijn gegroeid tot ongeveer 1 biljoen dollar aan jaarlijkse inkomsten. Daardoor is een technologisch machtsevenwicht van essentieel belang.” Volgens Jean zal de Chips Act dit probleem echter niet volledig oplossen. “De chipindustrie is en blijft onderdeel van een wereldwijd ecosysteem. De wereldwijde halfgeleiderindustrie is gebaseerd op een samenwerkingssysteem van wederzijdse afhankelijkheden. Geen enkele regio beschikt over end-to-end capaciteiten voor het ontwerpen en produceren van halfgeleiders. Over de hele wereld gebruiken ontwerpers van halfgeleiderchips licenties voor intellectuele eigendom en ontwerpverificatie om waferfabrikanten te ontwerpen, die grondstoffen, fotomaskers en apparatuur gebruiken om chips te maken. Het is een echt wereldwijd proces, met leveranciers over de hele wereld.

Realistisch blijven

“De Chips Act heeft tot doel een toename van O&O en productie op het gebied van halfgeleiders in Europa te ondersteunen in antwoord op de stijgende vraag, voort te bouwen op bestaande sterke punten en de afhankelijkheid van leveranciers buiten Europa te verminderen. Wij vertegenwoordigen nu ongeveer 10% van de markt. De Europese Unie wil dat verdubbelen in 2030”.
Jean zegt dat we realistisch moeten zijn. “Het klinkt als veel, miljarden euro’s om de industrie te stimuleren. Maar in de halfgeleiderindustrie zijn aanzienlijke investeringen nodig om concurrerend te blijven. NXP investeert bijvoorbeeld zo’n 1,8 miljard per jaar. En andere bedrijven zullen niet stoppen met investeren.” Jean hoopt dat de Europese investeringen een sneeuwbaleffect zullen veroorzaken.
“Stel je voor dat Europa een leidende rol speelt in de ontwikkeling van 6G-technologie. Dat zou ons een machtige positie geven binnen de industrie. Het zou Europa een vitale partner maken voor andere spelers.”

Gevolgen voor NXP

De Europese plannen zullen een direct effect hebben op NXP. “We zijn als bedrijf sterk aanwezig in Europa, met fabrieken en onderzoekslaboratoria in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België en Hongarije. Deze EU-investeringsplannen stellen ons in staat om meer te doen in Europa. We zijn een multinational, dus we gaan meestal daarheen waar de kennis en het talent is voor nieuwe ontwikkelingen. Met de EU-chipswet zal Europa zijn positie in het wereldwijde ecosysteem van halfgeleiders versterken door de toonaangevende capaciteiten en prestaties van Europese producten en technologieën waar anderen op vertrouwen te ondersteunen, O&O en productie in de EU te stimuleren en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovatie aan te moedigen. Dit zal ook meer talent aantrekken in Europa, en dus een extra reden voor ons zijn om in Europa aan nieuwe ontwikkelingen te werken. De ontwikkeling van radarchips, bijvoorbeeld, is iets waar we in Europa al mee bezig zijn. Kennis over 5G en 6G is in potentie ook aanwezig op universiteiten hier.”

Jean legt uit dat bedrijven in deze industrie afhankelijk zijn van het binnenhalen van kennis en nieuwe mensen. “Universiteiten krijgen meer mogelijkheden om cursussen te creëren. Dat is perfect voor de lange termijn, want dan komt er veel meer kennis beschikbaar.”

Tekort aan chips

De Chipwet bevat maatregelen om toekomstige verstoringen in de toeleveringsketen te voorkomen, voor te bereiden, erop te anticiperen en erop te reageren. Hoe is het huidige chipschaarste ontstaan? Jean legt uit:
“Er zijn eigenlijk een paar redenen. Eerst en vooral: wereldwijde megatrends (zoals het toenemende gebruik van de cloud, de uitrol van 5G, kunstmatige-intelligentietoepassingen en de rekencapaciteit) geven vorm aan de intelligente, verbonden wereld waarin we leven en wakkeren de vraag naar microchips aanzienlijk aan. Bijna alle moderne producten gebruiken chips, wat betekent dat we de vraag niet kunnen bijbenen. Een andere reden houdt verband met de coronapandemie.”

“Tijdens de eerste lockdowns in het tweede kwartaal van 2020 sloten wereldwijd productiefabrieken, ook van onze klanten. Vooral de vraag vanuit de auto-industrie viel plotseling weg. Maar andere industrieën, zoals computer- en communicatiebedrijven, kwamen ervoor in de plaats. Het probleem is dat het maken van chips veel tijd kost. Zo’n drie tot zes maanden.”

“In de tweede helft van 2020 versnelde de vraag naar chips in een zeer snel tempo. Toen de auto- en industriële markten in de tweede helft van 2020 weer begonnen aan te trekken, was de beschikbare gieterijcapaciteit al uitverkocht. Als gevolg daarvan kregen wij en anderen in de sector te maken met aanzienlijke stijgingen van de doorlooptijden. De halfgeleiderindustrie worstelt vandaag nog steeds met die onevenwichtigheid, en dat zal niet van vandaag op morgen opgelost zijn.” Het bouwen van extra fabrieken is ook geen eenvoudige zaak. “Onze fabrieken zijn complex en zeer hightech. Het bouwen van een nieuwe fabriek vergt minstens 4 à 5 jaar, en misschien een investering van meer dan 7 miljard euro. Die fabrieken zullen er komen, maar het zal nog wel even duren.”

 

Dit artikel verscheen eerder op Novio Tech Campus.

Dit vind je misschien ook interessant...